Luftavfukter Test: De 6 beste (2024)

Samletest av luftavfuktere

I denne samletesten av luftavfuktere jeg sammenlignet og vurdert nesten alle modeller på markedet, og utnevnt 6 testvinnere - til bruk i oppholdsrom, i rom med lav temperatur, og i minusgrader. Velg en stor modell med 20 liter pluss om du sliter med mye fukt, og en mindre modell om du har mindre fukt.

Først kan du lese om en liten og en stor luftavfukter til bruk i oppholdsrom (18-30°C), og så en liten og stor luftavfukter til bruk i rom med lav temperatur (5-17°C) som kjeller, garasje, båt og hytte. Nederst kan du lese om sorpsjonsavfuktere som er like effektive uansett temperatur ned til minus -20℃.

Jeg har fokusert på fastmonterte sorpsjonsavfuktere til privat bruk som erstatter den fuktige luften med tørr luft, og samtidig blåser fuktigheten ut av bygget istedenfor at du må tømme en vannbeholder flere ganger daglig. De koster mer og krever litt montering, men er også mye bedre og krever ikke tilsyn.

Hopp rett til testene?

Oppholdsrom (18 - 30°C)

Liten avfukter | Stor avfukter


Lav temperatur (5 - 17°C)

Liten avfukter | Stor avfukter


Sorpsjonsavfukter (-20 til 30°C)

Liten avfukter | Stor avfukter

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

NB: Den vanligste og mest solgte typen luftavfuktere i Norge er kompressorbaserte, og fungerer best i klima med 30°C og 80% RF. De mister effekten og avfukter mindre pr døgn desto lavere temperaturen og fuktigheten synker. Les mer om det tekniske her.

Det betyr at en avfukter med kompressor som markedsføres til å avfukte 20 liter, i realiteten bare vil avfukte ca. 8.5 liter pr døgn når du bruker den i Norge hvor klima ligger på rundt 20°C og 60% relativ luftfuktighet om sommeren. Mot vinteren synker fuktigheten ned til 20% og effekten blir enda lavere.

Derfor kan det være lurt å kjøpe en luftavfukter med tørkerotor slik som min favoritt (Arida S9L), da de er like effektive i alle klima, fra 30°C og ned til 1°C. Dersom det kan bli minusgrader må du kjøpe en sorpsjonsavfukter slik som Arida Pro S12-2 er like effektiv fra 30°C og helt ned til minus -20°C.


Eeese Emil 10L - Avfukter

Luftavfukter Eeese Emil 10L er best i test

Viktigste egenskaper:

✔️ Maks areal: 40 kvm

✔️ Bruk i Norge: ca. 5L

✔️ Integrert hygrostat

Ting å tenke på:

🔻 Mister effekt i lav temperatur

🔻 Pris ved vurdering: 1999,-

Avfukteren Eeese Emil 10L (eller 12L) er utnevnt som ny testvinner blant litt mindre avfuktere til plassering i rom (opp til 40 kvm) med normal temperatur (18-30°C). Den har integrert hygrostat, lavt støynivå, eget tørkeprogram for klestørk, den tar liten plass og er enkel i bruk.

Testvinneren fra Eeese er også tilgjengelig med 12 liter (Eeese Emil 12L) som også har WiFi. Det gir deg full kontroll rett fra mobilen.

Ting å tenke på: I likhet med alle kompressorbaserte luftavfuktere, mister de effekt når temperaturen- og den relative luftfuktigheten synker. For at Eeese Hugo 10L skal avfukte 10 liter i døgnet, krever det en temperatur på 30°C og 80% relativ luftfuktighet. I rom med 20°C og 60% RF avfukter den ca. 5 liter i døgnet.

Alternativ: Hvis Eeese Emil 10L er utsolgt, så anbefaler jeg Meaco ABC 10L som er tilnærmet helt identisk, men den har ofte litt høyere utsalgspris når den ikke er på tilbud. Begge produseres i Kina, men jeg er usikker på om de produseres på samme fabrikk.

Annonse

Plassering

Eeese Emil 10L er en kompressorbasert luftavfukter som fungerer best i oppholdsrom som stue, kjøkken og soverom i temperaturer mellom 18 - 30°C. Den fungerer også ned mot 5°C, men med svært begrenset effekt.

I rom med temperaturer fra 2 - 17°C grader anbefales det å bruke avfuktere med tørkerotor slik som Arida S9L fordi de ikke mister effekten i lavere temperatur.

Kapasitet

Når man snakker om kapasiteten til en luftavfukter ser man på hvor stort areal den klarer å avfukte, og hvor mye fuktighet den trekker til seg i døgnet. Produsentene definerer maks areal svært forskjellig, så jeg regner dette ut selv, mens maksimal avfukting pr døgn måler produsenter alltid etter 30°C og 80 % relativ fuktighet.

Areal: Luftstrømmen er maksimalt 105 m3/t på øverste nivå, som betyr at avfukteren kan brukes i rom opp til ca. 40 kvm, men fungerer best i rom opp til 15 kvm.

Avfukting: Eeese Emil 10L med 10 liter, vil i Nordiske forhold avfukte luften med ca. 5 liter i døgnet. Ettersom vanntanken er på 2.6 liter må den tømmes to ganger om dagen med mindre du kobler til en dreneringsslange.

Kapasiteten på 10 liter vann i døgnet er målt etter en felles bransjestandard i et klima med 30°C og 80% relativ fuktighet. I Nordiske forhold ved 20°C og 60 % relativ luftfuktighet tilsvarer det 4.48 liter i døgnet og et strømforbruk på 165 watt.

Det betyr at Eeese Emil 10L trekker til seg 4.48 liter i døgnet, og ikke 10 liter når du bruker den i Norge. Jeg mener jo at dette er en fordel, ellers må du tømme vannbeholderen veldig mange ganger i løpet av dagen.

Lydnivå

En annet viktig konkurransefortrinnene til denne avfukteren fra Eeese, er det lave lydnivået fra 36 til 40 desibel. Det er så stillegående at du kan fint ha den i et oppholdsrom uten at du hører den.

Filtrering av luft

Eeese Emil 10L har et bare et forfilter som renser luften og beskytter avfukteren fra for mye støv. Det er viktig at du støvsuger luftfilteret ofte da dette gir lengre levetid på apparatet og sikrer lavt strømforbruk over tid. Skal du ha en avfukter med et HEPA filter må du gå for Meaco Arete 10L.

Funksjoner

Det viktigste med en avfukter er at den ikke trekker til seg for mye fuktighet slik at luften blir for tørr, og kan gi unødvendige helseplager. Dette løser testvinneren med en integrert hygrostat der du kan velge mellom 30 - 80 % relativ luftfuktighet.

Avfukteren har et også tørkeprogram til klesvasken. Den øker effekten over en periode og trekker til seg mest mulig fuktighet slik at tøyet tørker raskere.

Størrelse H x B x D: 46 x 30 x 25 cm.

Annonse

Eeese Hugo - Avfukter

Eeese Hugo luftavfukter er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Maks areal: 79 kvm

✔️ Bruk i Norge: ca. 8.5L

✔️ Integrert hygrostat + WiFi

✔️ HEPA 13 filter (99.97%)

Ting å tenke på:

🔻 Mister effekt i lav temperatur

🔻 Pris ved vurdering: 4499,-

Luftavfukteren Eeese Hugo 20L er kåret til ny testvinner blant litt større avfuktere til plassering i rom (opp til 79 kvm) som stue, soverom og kjøkken med normal temperatur (18-30°C). Den har integrert hygrostat, et HEPA 13 filter, ionisering, lavt lydnivå, WiFi funksjon og svært enkel betjening.

Eeese Hugo kommer også i en mindre utgave (Hugo 13L) for deg som ønsker en mindre luftavfukter uten de største utfordringene med fukt. Den kommer også i en stor utgave (Hugo 25L) for deg med litt større leilighet eller et mindre rom med mye fukt.

Ting å tenke på: I likhet med alle kompressorbaserte luftavfuktere, mister de effekten desto lavere temperaturen- og den relative luftfuktigheten synker. For at den skal avfukte 20 liter pr døgn som den markedsføres, krever det en temperatur på 30°C og 80% relativ luftfuktighet.

Alternativ: Vår tidligere testvinner Meaco Arete One 20L er tilnærmet helt lik utenom design, og er det godt alternativ hvis du ikke får tak i Eeese Hugo 20L.

Annonse

Plassering

Eeese Hugo 20L er en kompressorbasert luftavfukter som fungerer best i rom med en temperatur fra 18-30°C slik som soverom, stue, kjøkken og bad. Testvinneren fra Eeese er IPX4 godkjent og kan følgelig trygt brukes på badet da den tåler vannsprut fra alle retninger.

I rom med temperaturer fra 2 - 17°C grader anbefales det å bruke avfuktere med tørkerotor slik som Arida S9L fordi de ikke mister effekten i lavere temperatur.

Kapasitet

Areal: Luftstrømmen er maksimalt 160 - 190 m3/t som betyr at avfukteren kan brukes i rom opp til ca. 65 - 79 kvm, men fungerer best i rom opp til 22 til 26 kvm.

Avfukting: Kapasiteten på 20 liter vann i døgnet er målt etter en felles bransjestandard i et klima med 30°C og 80 % relativ fuktighet. Det betyr at Eeese Hugo med 20 liter, vil i Nordiske forhold avfukte ca. 8.5 liter i døgnet mindre du kobler til den medfølgende dreneringsslangen på 1 meter.

Det betyr at Eeese Hugo 20L trekker til seg 8.5 liter i døgnet, og ikke 20 liter når du bruker den i Norge. Vi mener jo at dette er en fordel, ellers må du tømme vannbeholderen veldig mange ganger i løpet av dagen. Den har et strømforbruk på ca. 245 W om dagen.

Lydnivå

Eeese Hugo 20L har to viftehastigheter med et lydnivå som veksler mellom 40 til 44 desibel. Det finnes andre luftavfuktere som er enda mer stillegående, men de koster også vesentlig mer.

Filtrering av luft

En av de tingene jeg liker best med Eeese Hugo er muligheten til å bruke den kombinert som en luftrenser. HEPA-13 filteret renser 99,97 % av støvpartikler i luften som svevestøv, pollen, allergener, sopp, midd og hår.

Testvinneren fra Eeese har også en funksjon for ionisering som lager negative ioner som binder seg til positivt ladede molekyler som støv, bakterier, pollen, røyk og andre allergener. Kort forklart så binder små partikler seg sammen slik at mer av luften renses.

Eeese tilbyr et HEPA 13 filter i kombinasjon med et kullfilter som også reduserer kjemiske gasser og lukt, men dette må kjøpes som et tillegg. Jeg har for øvrig ikke sett dette filteret hos noen forhandlere i Norge.

Med en viftekapasitet på 190 m3/t vil den fungere godt som en luftrenser i rom på 15 kvm for deg med normale plager, og i rom på 26 kvm for deg med milde plager.

Funksjoner

Det viktigste med en avfukter er at den ikke trekker til seg for mye fuktighet slik at luften blir for tørr, og kan gi unødvendige helseplager. Dette løser testvinneren med en integrert hygrostat der du kan velge mellom 30 - 80 % relativ luftfuktighet, med 5 % intervaller.

Avfukteren har et også tørkeprogram til klesvasken. Den går på maksimal effekt i seks timer, og skrur seg automatisk av når den relative fuktigheten nærmer seg 35 %, men viften fortsetter å gå uten kompressoren for at klærne skal tørke raskere.

Ved å trykke på auto-knappen (A) aktiverer du automodus som gjør at luftavfukteren prøver å holde den relative luftfuktigheten mellom 55%, som er det jeg anser som riktig luftfuktighet inne.

En annen funksjon som også var utslagsgivende for vurdering er at Eeese Hugo kommer med en integrert WiFi funksjon slik at du kan styre luftavfukteren direkte på mobilen - eller via Google Home.

For å forhindre at små barn bruker apparatet, er enheten utstyrt med barnesikring. Trykk på timer-knappen (A) i to sekunder for å aktivere eller deaktivere barnesikrings-funksjonen.

Hvis du ikke har koblet til dreneringsslangen, skrur luftavfukteren seg automatisk av når vanntanken blir full under normal bruk. Den har en alarm som lyder fem ganger for at du skal høre den. Luftavfukteren kan også brukes med en timer.

Størrelse H x B x D: 58 x 38 x 27 cm.

Annonse

Arida S9L - Avfukter

Luftavfukteren Arida S9L er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Maks areal: 75 kvm

✔️ Bruk i Norge: ca. 9L

✔️ Integrert hygrostat

✔️ HEPA 11 + ionisering

Ting å tenke på:

🔻 Bruker mer strøm

🔻 Pris ved vurdering: 3999,-

Luftavfukteren Arida S9L er testvinner blant litt mindre avfuktere til plassering i rom med lavere temperatur (5-17°C). Arida S9L har et HEPA 11 filter kombinert med ionisering som binder små støvpartikler. Kullfilter for å redusere lukt har den, og så klart integrert hygrostat.

Det unike med Arida S9L som skiller den fra de andre modellene i denne testen, er at den har en tørkerotor som gjør den mer effektiv i lavere temperatur. Den gjør derfor en bedre jobb i kalde kjellere, garasjer og båt.

Ting å tenke på: Avfuktere med tørkerotor bruker mer strøm enn modeller med kompressor.

Plassering

I motsetning til de tre andre luftavfuktere i denne vurderingen, så er dette den eneste luftavfukteren med en tørkerotor istedenfor en kompressor. Det gjør at den er like effekt i lav temperatur, i tillegg til at den fungerer effektivt ned til 2° grader.

Det betyr ikke at du ikke kan bruke den i stuen med temperatur opp til 25-30°C grader, for den er like effektiv i alle temperaturer i motsetning til kompressorbaserte som fungerer best i romtemperatur med 30°C og 80% RF.

Kapasitet

Areal: Luftstrømmen er maksimalt 185 m3/t på øverste nivå, som betyr at avfukteren kan brukes i rom opp til ca. 75 kvm, men fungerer best i rom opp til 26 kvm.

Avfukting: Arida S9L med 9 liter, vil et typisk Nordisk klima avfukte luften med ca. 9 liter i døgnet. Vanntanken er på hele 5 liter, men det følger med en dreneringsslange slik at du kan lede vannet til et avløp i nærheten - så slipper du å tømme vanntanken.

Det betyr at Arida S9L er tilnærmet like effektiv som en avfukter med dobbel så stor kapasitet slik som Eeese Hugo 20L. Arida S9L er derfor et utmerket valg nesten uansett hvor du bruker den, men husk at den bruker mer strøm.

Kapasiteten på 9 liter vann i døgnet måles etter en felles bransjestandarden i et klima med 30°C og 80 % relativ fuktighet. I Nordisk klima ved 20°C og 60 % relativ luftfuktighet tilsvarer det 9 liter i døgnet og et strømforbruk på maksimalt 780 watt.

Lydnivå

Arida S9L har på det laveste et lydnivå på 40 desibel som er relativt bra, spesielt om du skal plassere den i et oppholdsrom. På høyeste effektnivå har den et lydnivå på ca. 50 desibel som kan oppleves som sjenerende, spesielt i stuen.

Filtrering av luft

Arida S9L leveres som standard med vanlig støvfilter for å beskytte avfukteren, men også et HEPA 11 filter som renser 95% av små partikler i luften og fjerner støvmidd og pollen.

Den kommer også med en funksjon for ionisering. Dette binder det mindre partiklene sammen til større støvpartikler, slik at effekten av HEPA filteret økes og luftkvaliteten blir bedre. Dette er en bedre løsning enn å bruke et tettere HEPA filter fordi det krever kraftigere motor med mer luftstrøm.

Dette vil beskytte din helse, og det vil også beskytte din avfukter fra å bygge opp støv innvendig. Du vil da få en lengre levetid på avfukteren. Filteret kan støvsuges, men må etter hvert byttes.

Funksjoner

Det viktigste med en avfukter er at den ikke trekker til seg for mye fuktighet slik at luften blir for tørr, og kan gi unødvendige helseplager. Dette løser testvinneren med en integrert hygrostat der du kan velge mellom 40 - 70 % relativ luftfuktighet, med 5 % intervaller.

Avfukteren kan fjerne lukt med kullfilteret. Bruk kullfilter for å redusere kjellerlukt i kjelleren, eller redusere lukten i båten.

Har du avfukteren på et sted der du ikke er så ofte, for eksempel i en kjeller eller i båten, så kan du koble til en slange. Da leder du vannet til et avløp, og du slipper å tømme vannbeholderen hver dag. Det følger med en slange i esken.

Størrelse H x B x D: 51 x 34 x 22 cm.

Annonse

Air & Me Rohan - Avfukter

Air & Me Rohan luftavfukter er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Maks areal: 150 kvm

✔️ Bruk i Norge: ca. 35L

✔️ Integrert hygrostat

✔️ Inkl. pumpe + slange

Ting å tenke på:

🔻 Støyer litt mer

🔻 Pris ved vurdering: 6499,-

Luftavfukteren Air & Me Rohan er testvinner blant avfuktere med stor kapasitet, best egnet til plassering i rom (opp til 150 kvm) med lavere temperatur (5-17°C).

Rohan 50L er ekstremt allsidig og kan brukes i alle rom, og styres fra mobilen med WiFi. Pumpe og slange medfølger slik at du slipper å tenke på å tømme vanntanken, og avfukteren kommer med integrert hygrostat for å unngå tørke ut luften.

NB: Årsaken til at kompressorbasert avfukter som Rohan 50L ble testvinner til bruk i lav temperatur, fremfor en avfukter med tørkerotor som ikke taper effekt i lavere temperatur, er fordi ingen andre modeller på markedet er i nærheten av Rohan 50L, selv helt ned i 10°C og 60% RF.

Ting å tenke på: Lydnivået er fra 45 til 52 desibel, som er en del mer enn andre avfuktere på markedet, så å plassere denne i et oppholdsrom kan oppleves som sjenerende. Den er best egnet i rom som kjeller, garasje, eller næringslokaler.

Plassering

Selv om Air & Me Rohan er en kompressorbasert luftavfukter som fungerer best i rom med normal temperatur (18-30°C), vil den også ha god effekt i rom med temperaturer ned mot 5-17°C slik som i kjelleren, garasjen, eller større næringslokaler.

Årsaken til dette er at den har en enorm kapasitet i forhold til hvor mye fuktighet den kan avfukte i døgnet. Så selv i et rom med 10°C og 80%, vil den avfukte ca. 11 liter i døgnet.

Kapasitet

Areal: Luftstrømmen er maksimalt 360 m3/t på øverste nivå, som betyr at avfukteren i teorien brukes i rom opp til maks 150 kvm, men fungerer best i rom opp til 50 kvm.

Avfukting: Air&Me Rohan med 50 liter, vil i et typisk Nordisk klima avfukte luften med ca. 35 liter i døgnet. Vanntanken er på hele 7 liter, men det følger med en pumpe og dreneringsslange, som gjør at du kan føre vannet ut via et vindu eller et avløp - så slipper du å tømme vanntanken.

Kapasiteten på 50 liter vann i døgnet måles etter en felles bransjestandarden i et klima med 30°C og 80 % relativ fuktighet. I Nordisk klima ved 20°C og 60 % relativ luftfuktighet tilsvarer det 35 liter i døgnet og et strømforbruk på 525 watt.

Det betyr at Air&Me Rohan trekker til seg 35 liter i døgnet når du bruker avfukteren i Norge, og ikke 50 liter som er tilfelle hvis du bruker den sør i Europa.

Lydnivå

Avfukteren har et gjennomsnittlig lydnivå på 52 desibel som er litt mer enn de mest stillegående modellene på markedet, slik som Eeese Hugo. Men så må man huske på hvor ekstremt kraftig Rohan 50L er.

Filtrering av luft

Air&Me Rohan har bare et luftfilter som renser luften og beskytter avfukteren fra for mye støv. Det er viktig at du støvsuger luftfilteret ofte da dette gir lengre levetid på apparatet og sikrer lavt strømforbruk over tid.

Funksjoner

Det viktigste med en avfukter er at den ikke trekker til seg for mye fuktighet slik at luften blir for tørr, og kan gi unødvendige helseplager. Dette løser testvinneren med en integrert hygrostat der du kan velge mellom 30 - 80 % relativ luftfuktighet, med 5 % intervaller.

Avfukteren kan styres via en app på telefonen (Apple og Android), og gir deg for eksempel tilgang til å skru den av og på, justere hastigheten og hygrostaten, og aktivere barnesikringen.

Hvis du ikke ønsker å bruke applikasjonen på mobilen for å se hvilken luftfuktighet som er i rommet, kan du se på fargen på lyset som sitter i front.

  • Grønt lys = 40 - 60 % fuktighet

  • Blått lys = under 40 %

  • Rødt lys = over 60 %

Det følger med en integrert vannpumpe for å føre vannet ut, eller du kan koble til en slange for å føre vannet direkte til avløpet. Slangen følger også med.

Størrelse H x B x D: 62 x 38 x 26 cm.


Arida Pro S12-2

Viktigste egenskaper:

✔️ Maks areal: 54 (18) kvm

✔️ Kapasitet per døgn: 12L

✔️ Like effektiv ned til -20℃

✔️ Inkl. ekstern hygrostat

✔️ Enkel å montere

Ting å tenke på:

🔻 Krever ventil ut av bygget

🔻 Best effekt med luftslange

🔻 Pris ved vurdering: 15999,-

Arida Pro S12-2 er kåret til testvinner blant markedets beste sorpsjonsavfuktere, til bruk i rom med lav temperatur helt ned til minus -20℃, slik som en fuktig garasje, kjeller, båt, loft, stall, vaskerom og lager. Den fuktige luften gjøres om til tørr luft, og fuktigheten blåses ut av bygget.

Sammenlignet med markedets mest solgte avfuktere av typen kompressorbasert, så er sorpsjonsavfuktere overlegent effektive. I et rom med 20°C og 60% RH, vil en dobbelt så stor kompressorbasert avfukter på 25 liter, bare klare å avfukte 10-12 liter i døgnet, det samme som denne modellen, Arida Pro S12-2.

Ting å tenke på: Da dette er en sorpsjonsavfukter som verken krever tilsyn eller tømming av en vannbeholder fordi den fuktige luften blåses ut av bygget, er det anbefalt å bruke en eksisterende ventil, eller tilpasse et hull i veggen som isoleres. Kjøp gjerne to luftslanger så du får avstand mellom fuktig luft inn og tørr luft ut.

Her er Jarle Karlsrud fra Bedre Inneklima AS som forklarer:

Plassering

Arida Pro S12-2 er en sorpsjonsavfukter som fungerer like godt i alle temperaturer helt ned fra minus -20°C og opp til 30°C plussgrader, i sterk kontrast fra kompressorbaserte avfuktere som raskt mister effekt under 30°C, og avfuktere med tørkerotor som bare fungerer ned til 0°C.

Dette betyr at du kan bruke Arida Pro S12 i alle rom, i alle temperaturer, med full effekt i rom som en fuktig kjeller, garasje, båt, stall, loft, næringslokaler, eller hvilket som helst annet rom.

Kapasitet

Kapasiteten til en luftavfukter måles ved å se på hvor stort rom den klarer å avfukte effektivt, og hvor mye fuktighet den klarer å gjøre om til tørr luft, i døgnet. Jeg har regnet ut dette selv da produsenter dessverre måler dette veldig ulikt.

Areal: Luftstrømmen er maksimalt 130 m3/t som betyr at avfukteren i teorien brukes i rom opp til maks 54 kvm, men fungerer best i rom opp til 18 kvm.

Avfukting: Arida Pro S12-2 avfukter mellom 10 til 12 liter i døgnet uavhengig av temperatur og luftfuktighet.

Tradisjonelle avfuktere med kompressor som er best egnet til bruk i oppholdsrom over 18°C, slik som 20 liter modellen til Eeese Hugo klarer bare å avfukte ca. 3,5 liter i døgnet hvis den står i et rom med 10°C og 60% relativ luftfuktighet, mens Arida Pro S12 klarer mellom 10 til 12 liter.

For at Eeese Hugo 20L skal klare å avfukte 20 liter i døgnet må den stå i et klima med 30°C og 80% relativ luftfuktighet.

Lydnivå

Testvinneren Arida Pro S12-2 har et maksimalt lydnivå på 52 desibel som er veldig stillegående til å være en sorpsjonsavfukter, men litt mer enn tradisjonelle luftavfuktere som du har i oppholdsrom. Ettersom sorpsjonsavfuktere aldri monteres i oppholdsrom, vil ikke dette være et problem.

Denne typen avfuktere er også veldig vanlig i fuktige båter, og alle jeg har snakket med som har installert en sorpsjonsavfukter forklarer at de ikke hører den, med unntak i veldig få tilfeller, men den kan også skrus av ved behov.

Funksjoner

Det viktigste med en avfukter er at den ikke trekker til seg for mye fuktighet slik at luften blir for tørr, og kan gi unødvendige helseplager. Dette løser Arida Pro S12-2 med en ekstern hygrostat som har tre formål:

  1. Den styrer luftavfukteren ved å stille inn hvor tørt du vil ha det i rommet. Les om riktig luftfuktighet her.

  2. Hygrostaten leveres med en kabel som lar deg regulere avfukteren fra avstand, som er praktisk dersom den er montert på en plass det er vanskelig å komme til.

  3. Når du plasserer den bort fra selve luftavfukteren, får du målt luftfuktigheten i en annen del av rommet.

Montering

Sammenlignet med andre typer luftavfuktere er den viktigste funksjonen at den fuktige luften trekkes inn i avfukteren og gjøres om til tørr luft som blåses tilbake ut i rommet, mens fuktigheten blåses ut av bygget. Jeg anbefaler å kjøpe med det originale slangesettet til Arida Pro S12.


Arida Pro S19

Sorpsjonsavfukter Arida Pro S19 er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Maks areal: 83 (27) kvm

✔️ Kapasitet per døgn: 19L

✔️ Like effektiv ned til -20℃

✔️ Integrert hygrostat

✔️ Enkel å montere

✔️ Kan styres via WiFi

Ting å tenke på:

🔻 Krever ventil ut av bygget

🔻 Best effekt med luftslange

🔻 Pris ved vurdering: 19999,-

Arida Pro S19 er kåret til ny testvinner blant markedets beste sorpsjonsavfuktere. Den dekker et større areal og er like effektiv i -20°C minusgrader som den er i 30°C varmegrader. Den passer utmerket til deg som sliter med mye fukt i en garasje, kjeller, en liten butikk eller lagerlokale.

Ting å tenke på: Sorpsjonsavfukteren krever at du har en ventil eller et isolert hull i veggen til montering av våtluftslangen for å lede fuktigheten ut av bygget. Jeg anbefaler å kjøpe med slanger for å få litt avstand mellom innsuget og utblåsning av den tørre luften. Selve monteringen gjør du på 1 minutt.

Her er Jarle Karlsrud fra Bedre Inneklima AS som forklarer:

Plassering

Sorpsjonsavfukteren fra Arida Pro S19 er like effektiv i alle temperaturer, fra så varmt som 40°C plussgrader og ned til minus -20°C, som gjør denne typen luftavfukter passer utmerket til bruk i en kjeller, garasje, båt, loft, stall, butikk eller næringslokale.

Kapasitet

Areal: Luftstrømmen er maksimalt 200 m3/t som betyr at avfukteren kan brukes i rom opp til maksimalt 83 kvm, men den fungerer best i rom opp til 27 kvm.

Hvis du bruker sorpsjonsavfukteren med HEPA filteret (medfølger) som renser luften, reduseres effekten med 25% fordi filteret reduserer mengden luft som passerer gjennom avfukteren.

Avfukting: Arida Pro S19 klarer å avfukte ca. 19 liter i døgnet uansett temperatur, fordi den er like effektiv i alle klima.

Sammenlignet med kompressorbaserte luftavfuktere som er den typen folk flest kjøper på grunn av lav pris, så mister de raskt effekt i klima under 30°C og 80%. La oss ta et eksempel:

Modellen Eeese Hugo 20 liter med kompressor til bruk i oppholdsrom over 18°C, vil i et rom med 10°C og 60% bare klare å avfukte ca. 3,5 liter i døgnet, og ikke 20 liter som den markedsføres som, mens Arida Pro S19 som er like effekt i alle temperaturer, klarer 19 liter i døgnet.

For at Eeese Hugo 20L skal klare å avfukte 20 liter i døgnet må den stå i et klima med 30°C og 80% relativ luftfuktighet, og et slikt klima vil vi aldri oppleve i Norge.

Filtrering av luft

Som nevnt følger det med en HEPA filter som du kan bruke om ønskelig, hvis du ønsker å rengjøre luften samtidig som du reduserer fuktigheten i rommet. Dette kan være nyttig i en garasje hvor du bruker verktøy, eller hvis du har bensin eller diesel biler i garasjen.

Hvis du bruker HEPA filteret vil du redusere viftekapasiteten med ca. 25%.

Lydnivå

Testvinneren Arida Pro S19 er å anse som svært stillegående for å være en sorpsjonsavfukter, og har et maksimalt lydnivå på 56 desibel. Da denne typen avfukter aldri monteres i et oppholdsrom så kommer du uansett aldri til å høre den.

Funksjoner

Det viktigste med en avfukter er at den ikke trekker til seg for mye fuktighet slik at luften blir for tørr, hvilket Arida Pro S19 løser med en integrert og medfølgende hygrostat. Les om riktig luftfuktighet her.

Du kan også kjøpe en ekstern hygrostat hvis avfukteren står montert en plass der det ikke er så enkelt å komme til. Sorpsjonsavfukteren Arida Pro S19 har også integrert WiFi som gjør at du kan styre den trådløst direkte fra mobilen, som er mye enklere enn å bruke en ekstern hygrostat.

Sammenlignet med andre typer luftavfuktere hvor fuktigheten samler seg i en vanntank som du må tømme flere ganger om dagen, så vil denne sorpsjonsavfukteren blåse fuktigheten ut av bygget.

Montering

Jeg anbefaler å kjøpe med to slanger (Ø125) for å få litt avstand mellom den fuktige luften som trekkes inn i luftavfukteren, og den tørre luften som blåses ut på andre siden. Slangen for å blåse ut den fuktige luften av rommet er inkludert, og må trekkes gjennom en hull eller en ventil i veggen.


Les flere av våre tester

Håndstøvsuger / Bordvifte / Luftfukter / Luftrenser / Gulvvifte / Varmepumpe


Velg luftavfukter

Det finnes et stort utvalg av luftavfuktere på markedet i dag, og veldig mange av dem er gode avfuktere. Hva skal du tenke på for å finne den som er best for deg?

Type luftavfukter

Hvis du skal bruke luftavfukteren i et oppholdsrom med normal temperatur (18 - 25°C) som stue, soverom, kjøkken og bad, anbefales det å kjøpe en luftavfukter med kompressor.

Skal du skal avfukte et rom med lav temperatur (2 - 17°C) som kjeller, garasje, eller båten er det best å kjøpe en med avfukter med tørkerotor.

Fordelen med tørkerotor er at de er like effektive i alle temperaturer, mens kompressor mister effekt under 30°C grader og 80% relativ luftfuktighet, et inneklima vi aldri har i Norge. Ulempen er at de bruker dobbelt så mye strøm, de koster mer, og det er et veldig lite utvalgt av de på markedet.

Kompressor: I rom hvor temperaturen varierer fra 18 - 30°C grader er det vanlig med kompressorbaserte avfuktere. De fungerer ned til 5°C grader, men da med svært lav effekt.

Tørkerotor: I rom med temperaturer fra 5 - 17°C grader anbefales det å bruke avfuktere med tørkerotor fordi de ikke mister effekten i lavere temperatur. De fungerer også ned til rett over frysepunktet, og er like effektive i alle temperaturer mellom 2 til 30°C grader.

Sorpsjon: I rom hvor det kan oppstå frost og minusgrader er det beste å kjøpe en avfukter med sorpsjon, fordi de ikke mister effekten i minusgrader. Fastmonterte modeller blåser også fuktigheten ut istedenfor at du må tømme en vannbeholder flere ganger om dagen.

Arida S9L med 9 liter og tørkerotor, er like effektiv som Eeese Hugo 20L med 20 liter og kompressor når de brukes i rom med et normalt inneklima (30°C og 80% RF).

Kapasitet

For å sammenligne avfuktere så må du se på hvor stor kapasitet de har, altså hvor mange liter vann de kan fjerne per døgn ved den temperaturen du har tenkt å bruke den.

Bransjestandarden måler dette ved 30°C grader og 80% relativ fuktighet, som blir litt misvisende i Norge. I Norge er normal romtemperatur ca. 20 grader med 40 - 60 % relativ luftfuktighet.

La oss ta en eksempel:

  • Testvinneren vår Eeese Emil 10L markedsføres med 10 liter, målt ved 30°C grader og 80% relativ fuktighet. I Norge (ved 20°C og 60%) vil den samle 4.48 liter i døgnet, ikke 10. Dette er en fordel da du slipper å tømme vanntanken så ofte.

Eeese Emil 10L med kompressorbasert passer best til en liten leilighet hvor det bor 1-2 personer, eller et stort rom i en større leilighet med mindre fuktighet.

  • Testvinneren vår Eeese Hugo (20L) markedsføres med 20 liter, fordi det er målt ved 30°C grader og 80% relativ fuktighet. I Norge (ved 20°C og 60%) vil den samle ca. 8.5 liter.

En 20-liters kompressorbasert avfukter passer best til en stor leilighet eller bolig med 3-5 personer.

Produsenter måler antall kvadratmeter ulikt fordi det ikke er noen standard for det. Det sentrale er hvor mye fukt som er i leiligheten, ikke størrelsen på leiligheten i seg selv.

Lydnivå

Lydnivå på avfukteren er spesielt viktig om den skal brukes i det daglige, men kanskje mindre viktig om den skal stå nede i kjelleren, eller i garasjen. Husk at 6 desibel er en dobling, eller en halvering av lydnivå.

Når du starter avfukteren så vil du kunne oppleve at lydnivået er noe høyere enn vanlig, på samme måte som et kjøleskap hvis temperaturen i skapet blir for høyt.

Luftrensing

Ettersom en luftavfukter sirkulerer en del luft som en del av jobben med å avfukte luften, så er det anbefalt å kjøpe en modell som også kan fungere som en luftrenser for personer med allergier. Men her er det to ting å være klar over.

For å rense luften mot støv, bakterier, allergener, sopp, og pollen, så må avfukteren leveres med et partikkelfilter (HEPA filter). Dette må ikke forveksles med et tradisjonelt støvfilter, da de har som hensikt å bare beskytte selve avfukteren.

For det andre så vil en vanlig luftavfukter skru seg av når fuktighetsnivået er optimalt. Derfor må du ha en modell som kan kjøres uten kompressoren, slik at luften sirkuleres gjennom HEPA-filteret og renser luften.

Funksjoner

Jarle hos Bedre Inneklima er tydelig på at en hygrostat er helt nødvendig for luftavfuktere, så vel som luftfuktere. Dette er fordi en hygrostat regulerer fuktighetsnivået automatisk.

Ionisering er en funksjon binder de minste partiklene i luften, slik at de samler seg lettere i filteret til avfukteren.

Andre praktiske funksjoner er å kunne koble til en avløpsslange for å drenere vannet direkte til avløpet, tilsvarende som på varmepumper med kondens. Noen luftavfuktere kan også påkobles med en pumpe for å lede vannet opp- og ut av f.eks. et vindu.


Tidligere testvinner

Meaco Arete One: Luftavfukteren Meaco Arete One 20L er tidligere testvinner blant markedets beste luftavfuktere i oppholdsrom for deg som sliter med mye fuktighet. (Trykk her) for å lese hele testen.