Steamer Test: De 3 beste (2025)
I vår steamer test har vi sammenlignet og vurdert nesten alle steamere på markedet, og kåret 3 testvinnere i ulike prisklasser. Modellene er vurdert ut fra kriterier som damptrykk, mulighet for dampskudd, spredning av damp, vannbeholder, kvalitet, produktomtaler, og pris.
Det finnes to ulike typer steamere (tøydamper), og de må ikke forveksles med tradisjonelle strykejern. Den vanligste og billigste typen er håndholdt mens klærne ofte henger på en kleshenger. Den andre typen koster mer, er mye kraftigere, har stor vanntank, og det følger med et stativ til klærne.
En steamer vil aldri kunne erstatte det tradisjonelle strykejernet, men det er heller ikke meningen. Steamere skal du hovedsakelig bruke til hverdagsbruk, eller i klesbutikker.
Gå til en steamer test?
-
I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt/Klarna. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke. Artikkelen kan også inneholde affiliate linker der vi tjener penger hvis du kjøper noe.
Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.
Philips STH3010
Viktigste egenskaper:
✔️ Konstant damp: 20 g/min
✔️ Klar til bruk på 30 sek
✔️ Sammenleggbar for reise
✔️ Vekt: 770 gram
Ting å tenke på:
🔻 Vanntank: 100 ml
🔻 Har ikke dampskudd
🔻 Smal fordeling av damp
🔻 Pris ved vurdering: 499,-
Philips STH3010 er kåret til testvinner blant markedets billigste og beste håndsteamere. Den har en konstant damp tilsvarende 20 gram per minutt som fungerer godt til de fleste hverdagsklær. Den er sammenleggbar, den veier kun 770 gram, og den er klar til bruk på ca. 30 sekunder.
Ting å tenke på: Steameren har en vanntank med kun 100 ml kapasitet, og den har ikke dampskudd slik vanlige strykejern har. Det betyr at den er best egnet til behandling av et par plagg til hverdagsbruk. Den smale dampfordelingen gjør også at du bruker litt lenger tid per plagg, sammenlignet med f.eks. Philips STH7060.
Philips STH3010 tilfører plaggene med 20 g/min kontinuerlig, og har en vanntank på 100 ml. Det betyr at den passer best til bruk for rask oppfriskning av 1-2 plagg, eksempelvis to skjorter, eller en kjole fra topp til tå. Den blir klar til bruk på kun 30 sekunder.
Hvis du skal stryke en hel klesvask, bør du heller investere i en steamer med stativ, eller et strykejern med en stor dampstasjon som har plass til flere liter vann.
Som de fleste steamere i denne klassen, har Philips STH3010 en smal fordeling av damp, med utgangshull i en rett linje. Hvis du ønsker en bredere dampfordeling, finnes det alternativer som Philips GC362 og Philips STH7020, men disse ligger fort på det dobbelte i pris.
En stor fordelene med denne modellen er at den er sammenleggbar, og kommer med en praktisk reisebag. Jeg har selv brukt denne på reise, og den er lett å pakke ned og ta med i kofferten, uten at den tar opp unødvendig plass.
Med en vekt på kun 770 gram, veier den faktisk omtrent halvparten av et vanlig strykejern. Det gjør den til et glimrende valg for deg som vil ha noe lett og praktisk.
Philips STH7060
Viktigste egenskaper:
✔️ Konstant damp: 28 g/min
✔️ Bred fordeling av damp
✔️ Oppvarmet strykesåle
✔️ Vekt: 865 gram
Ting å tenke på:
🔻 Vanntank: 100/200 ml
🔻 Har ikke dampskudd
🔻 Kan ikke legges sammen
🔻 Pris ved vurdering: 1299,-
Philips STH7060 er kåret til testvinner, og er å anse som markedets desidert beste håndsteamer i forhold til pris, i vår steamer test. Den har konstant damp tilsvarende 28 g/min, med bred fordeling av damp og oppvarmet strykesåle, som gjør at den kan brukes til alle typer hverdagsklær.
Ting å tenke på: Denne steameren har også kun konstant damp, uten dampskudd slik som Tefal DT8270, eller vanlige strykejern. Selv om den ikke kan legges sammen på samme måte som Philips STH3010, så tar den veldig liten plass og det følger med en bag.
Philips STH7060 tilfører kontinuerlig damp tilsvarende 28 g/min, og kommer med to utskiftbare vanntanker på henholdsvis 100 og 200 ml.
Bruk 100 ml-tanken hvis du kun skal friske opp 1–2 plagg, for en lettere steamer.
Bytt til 200 ml-tanken når du trenger mer damp, for eksempel ved behandling av kjoler
Dersom du likevel opplever at dampen tar slutt for raskt, selv med den største tanken, kan det være verdt å vurdere en steamer med stativ, som Philips STE3170 med vesentlig større vanntank.
Philips STH7060 har også en ECO-modus som reduserer vannforbruket, hvis du vil få mest mulig ut av tanken, uten å ha de største kravene til sluttresultatet. Det er også anbefalt å bruke ECO-modus på tynnere stoffer.
Jeg liker spesielt godt at steameren har en bedre og større fordeling av dampen ut fra strykesålen. Det betyr at du kan dekke et større område av plagget, og følgelig få jobben gjort raskere og med færre armbevegelser.
Testvinneren har også en oppvarmet såle som gjør at du kan presse steameren mot tøyet tilsvarende et tradisjonelt strykejern, og på den måten få et bedre resultat. Selv om sålen blir varm, blir den aldri varmere enn det materialene i klær tåler.
Den spisse tuppen er perfekt for vanskelige områder som krager, folder og rundt knapper.
En annen praktisk egenskap er det justerbare hodet, som gjør det enkelt å steame både loddrett og vannrett. Det følger også med tilbehør som gjør det lettere å bruke steameren på en flat overflate hvis du ønsker en mer stryke-lignende opplevelse.
Philips STH7060 veier kun 865 gram, noe som gjør den lett å holde og bruke over lengre tid uten å bli sliten i armen. Steameren blir klar til bruk på omtrent 30 sekunder.
Philips STE3170
Viktigste egenskaper:
✔️ Konstant damp: 40 g/min
✔️ Bred fordeling av damp
✔️ Oppvarmet strykesåle
✔️ Vanntank på 2 liter
Ting å tenke på:
🔻 Har ikke dampskudd
🔻 Kan ikke legges sammen
🔻 Pris ved vurdering: 1899,-
Philips STE3170 er kåret til testvinner som den beste steameren på stativ i forhold til pris, i vår steamer test. Jeg liker også Tefal QT1510 veldig godt fordi den har litt høyere konstant damp, i tillegg til dampskudd, men sammenlignet med Philips koster den rett og slett for mye.
Testvinneren fra Philips har konstant damp på hele 40 g/min, i tillegg til bred fordeling av dampen ut fra den oppvarmede strykesålen med spiss kant. Den har også en vanntank på hele 2 liter som passer godt til større mengder klær, og selve håndsteameren veier kun 430 gram som gjør den lett å jobbe med.
Ting å tenke på: Dette er en steamer på stativ som ikke skal med på reise. Den skal plasseres hjemme eller til bruk i butikk, og egnes best til å behandle større mengder klær. Som nevnt innledningsvis har ikke denne modellen dampskudd slik som Tefal-modellen har.
Philips STE3170 har kontinuerlig tilførsel av damp på 40 gram per minutt, som betyr at den fjerner skrukker og krøller vesentlig raskere, og mer effektivt enn vanlige håndsteamere.
Du kan velge mellom tre forskjellige dampnivå, slik at du enkelt kan tilpasse dampen til tekstilene du jobber med. En silkebluse før behandles med lite damp, mens en litt tykkere bomullsskjorte kan brukes på neste nivå, og en tykkere dressjakke bør steames på høyeste nivå.
Da dette er en steamer på stativ, har den også en vesentlig større vanntank enn vanlige håndsteamere. Denne modellen har en vanntank på 2 liter, som gir deg lang brukstid uten at du trenger å fylle på vann underveis. Det er perfekt når du har mange plagg som skal gjennom dampen.
Strykesålen har en bred fordeling av dampen, noe som betyr at du dekker mer av plagget per strøk, og sparer både tid og krefter. I tillegg har den en spiss tupp som gjør det enkelt å komme til i vanskelige områder som kanter, krager, sømmer og rundt knapper.
Du kan trygt presse sålen direkte mot tøyet uten å være redd for å svi materialene, uansett tekstiltype.
Philips STE3170 er en stasjonær steamer som står fast på gulvet, og egner seg best for fast plassering hjemme, på vaskerommet, eller i klesbutikken.
Den er ikke laget for å være bærbar, men selve håndsteameren veier kun 430 gram, noe som faktisk er vesentlig lettere enn mange vanlige håndholdte steamere.
Dette gjør det behagelig å jobbe lenge, uten at du blir sliten i armene. Du kan bruke den både horisontalt og vertikalt, for eksempel ved å steame opp og ned, eller fra side til side, alt etter hva som føles mest naturlig.
Steameren er klar til bruk på ca. 1 minutt, så du kommer raskt i gang selv om du skal i gang med en større dampeseanse.
Et ekstra pluss er at du kan bruke Philips’ egen MyEssence-duftspreder, som lar deg tilsette klærne en behagelig lukt under damping. Dette gir en ekstra friskhetsfølelse, særlig når du behandler klær som har hengt en stund i skapet.
Velg riktig steamer
I vår steamer test har vi laget en oversikt over de viktigste egenskapene vi mener at alle burde ta hensyn til når de skal vurdere en ny håndsteamer. Dette er de samme utvalgskriteriene vi har brukt for å finne de modellene vi mener er de beste, i forhold til pris.
Vanlig strykejern:
Best egnet til skjorter, bukser, og formelle plagg
Passer ikke til delikate stoffer eller travel bruk
Håndholdt steamer:
Best egnet til rask oppfriskning, og reiser
Passer ikke til tykke stoffer, eller presisjon
Steamer med stativ:
Best egnet til store mengder klær, hjemme eller i butikk
Passer ikke til reiser, eller små rom
Strykesåle
Steamere med varme i sålen gir bedre resultater, ettersom varmen hjelper dampen å trenge dypere inn i stoffet. Se også etter spiss tupp, som gjør det lettere å komme til rundt knapper og folder. Sålene er beskyttet mot for høy varme, så du slipper å bekymre deg for svimerker.
Damp
De fleste håndsteamere har mellom 20 og 30 gram damp per minutt. Til hverdagsbruk holder ofte 20–25 g/min, mens modeller med over 28 g/min gir raskere og mer effektiv fjerning av skrukker, spesielt i tykkere stoff.
Noen modeller har en knapp for dampskudd, som gir en midlertidig økning i damptrykket. Det er nyttig ved dype skrukker eller tykke tekstiler. Dette er typisk for kraftigere modeller som Tefal DT8270, men sjeldnere på lettere varianter.
Det er også viktig å se hvordan dampen fordeles ut av steameren. Noen modeller har én smal stripe med hull, mens andre har flere rader som sprer dampen bredere. En bred fordeling gjør at du bruker færre bevegelser og blir raskere ferdig, slik som Philips STH7060.
Vanntank
En håndsteamer med liten vanntank er lettere å bruke, mens større tanker gir lengre brukstid og øker vekten. Noen modeller har utskiftbare vanntanker, slik at du kan tilpasse etter behov. Hvis du damper mange plagg etter hverandre, kan det lønne seg å vurdere en modell med stativ og større tank.
Vekt
De fleste håndholdte steamere veier mellom 700 gram og 1,5 kg. Skal du bruke den ofte eller ta den med på reise, er det lurt å velge en lettere modell. Philips STH3010 veier kun 770 gram, mens kraftigere modeller som Tefal DT8270 veier rundt 1,4 kg.
Oppvarming
Oppvarmingstiden varierer mellom 25 og 60 sekunder. For deg som ofte trenger å friske opp klær i siste liten, er dette viktig å sjekke.
Reise
Reiser du mye, er det praktisk med en kompakt og sammenleggbar steamer. Disse tar mindre plass og leveres ofte med reisebag. Philips STH3010 er et godt eksempel.