Liggeunderlag Test: De 4 beste (2024)
I vår liggeunderlag test har vi sammenlignet og vurdert over 50 ulike 3-sesongs liggeunderlag i ulike prisklasser, og kåret 4 testvinnere blant disse som vi mener gir mest for pengene. Les mer om våre utvalgskriterier her.
Et godt liggeunderlag er helt avgjørende for at du skal sove godt om natten når du er på telttur. Den fungerer som isolasjon mellom det kalde underlaget og den varme kroppen din. Selv om valg av riktig sovepose også er viktig, så er et godt liggeunderlag enda viktigere.
Hopp rett til testene?
-
I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.
Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.
Falkeberg Cloud 9
Viktigste egenskaper:
✔️ Sesong: Hele året
✔️ R-verdi: 4,7 (Limit: -20°C)
✔️ Høyde: 9 cm
✔️ Bredde: 65 cm
✔️ Vekt: 790 - 990 gram
Ting å tenke på:
🔻 Pumpesekk selges separat
🔻 Litt høyere egenvekt
🔻 Litt bred når pakket
Falkeberg Could 9 er kåret til testvinner som det beste liggeunderlaget blant de billigste modellene på markedet. Her får du et liggeunderlag i høy kvalitet med god svært god komfort takket være høyden, bredden, den variable lengden (165 / 183 / 195 cm) og den høye R-verdien som isolerer godt.
Ting å tenke på: Selv om dette er et billig liggeunderlag så er den produsert i topp nylon kvalitet, og med god isolasjon til bruk hele året, så har den litt høy egenvekt. Når den er pakket sammen tar den litt stor plass i diameter, og det følger heller ikke med en pumpesekk som vi anbefaler at du kjøper separat.
Anbefalt sovepose: Hvis du er på jakt etter en sovepose i samme prisklasse så anbefaler vi testvinneren Mammut Nordic Oti.
Størrelse
Testvinneren Falkeberg Cloud 9 kommer i tre ulike lengder slik at du enkelt kan finne en som passer til deg. Alle de tre modellene er 65 cm brede og 9 cm høye som gir en veldig god komfort, noe som for øvrig er veldig uvanlig i denne prisklassen.
Short & Wide: 165 cm
Skulderbredde: 65 cm
Vekt: 790 gramMedium & Wide: 183 cm
Skulderbredde: 65 cm
Vekt: 890 gramLong & Wide: 195 cm
Skulderbredde: 65 cm
Vekt: 990 gram
Hvis du er 183 cm høy anbefaler vi (og Den Norske Turistforening) å kjøpe modellen som er 195 cm lang. Dette fordi det er fort gjort å bevege seg gjennom natten, og du blir fort kald når du ligger rett på bakken selv med en god sovepose.
Isolasjon
Falkeberg Cloud 9 har en R-verdi (varmemotstand) på 4,7 som betyr at du kan bruke liggeunderlaget hele året, i temperaturer ned mot -20°C. For ekstra isolasjon, komfort og beskyttelse kan du legge et liggeunderlag av skum under.
Isolasjonsmaterialet inne i liggeunderlaget er av bomull, mens utsiden er konstruert med slitesterkt nylon fibre, som for øvrig er det beste og mest slitesterke materiale, ofte brukt for soveposer og telt.
Praktisk
Dette liggeunderlaget er oppblåsbart, og vi anbefaler på det sterkeste at du kjøper en pumpesekk.
Ikke bare er det mye raskere og enklere enn å blåse den opp med lungene, men dersom du blåser den opp selv er det viktig at du henger opp- og tørker underlaget godt når du kommer hjem fra teltturen. Dette er fordi du blåser fuktig luft inn, som kan være grobunn for mugg og råte.
Alternativ
Hvis du av ulike årsaker ikke vil ha Falkeberg Cloud 9, kanskje fordi du foretrekker at tubene går på langs istedenfor på tvers, så anbefaler vi modellen “Sydvang Austfjell”.
Dette er en av våre tidligere testvinner som vi skrev om på en annen nettside vi hadde (skogstur.no) tilbake i 2020. Året etter ble den også best i test hos Tek.no.
Sydvang Austfjell er veldig lik modellen fra Falkeberg, men den er litt smalere, ikke like høy, og er produsert i polyester som er litt mindre slitesterkt sammenlignet med nylon, men trekker ikke til seg like mye fuktighet hvis det blir utsatt for vann.
Exped Ultra 5R
Viktigste egenskaper:
✔️ Sesong: Hele året
✔️ R-verdi: 4,8 (Limit: -20°C)
✔️ Høyde: 7 cm
✔️ Bredde: 52 - 65 cm
✔️ Vekt: 585 - 700 gram
Ting å tenke på:
🔻 Produsert i polyester
🔻 Er "bare" 7 cm høy
Exped Ultralight 5R er kåret til testvinner blant markedets litt bedre liggeunderlag i forhold til pris. Her får du et liggeunderlag med lav egenvekt og god komfort som du kan bruke hele året. Den kommer i tre utgaver med ulik lengde og bredde, inkludert med pumpesekk for rask oppblåsing.
Ting å tenke på: De nye ultralette liggeunderlagene fra Exped er ikke lenger 9 cm tykke, men “bare” 7 cm. Nå som jeg veier 96 kilo så fungerer det helt fint, men da jeg veide 110 kilo måtte jeg ha minimum 9 cm for å sove optimalt. Den er også produsert i polyester som er litt mindre slitesterkt enn nylon.
Anbefalt sovepose: Hvis du er på jakt etter en sovepose i samme prisklasse så anbefaler vi testvinneren Marmot Sawtooth.
Størrelse
Det nye liggeunderlaget Ultralight 5R fra Exped er tilgjengelig i tre ulike størrelser som varierer fra 52 til 65 cm, men alle er 7 cm høye. DNT mener for øvrig at et liggeunderlag må være minimum 6 cm høyt for at folk flest skal ligge komfortabelt, men dette avhenger av vekt.
Medium: 183 cm
Skulderbredde: 52 cm
Vekt: 585 gramMedium & Wide: 183 cm
Skulderbredde: 65 cm
Vekt: 655 gramLong & Wide: 197 cm
Skulderbredde: 65 cm
Vekt: 700 gram
Min erfaring er at personer som veier over 100 kilo, og som vil sove ekstra komfortabelt på telttur, burde vurdere liggeunderlag med en høyde opp mot 10 cm, slik som Sea to Summit Etherlight.
Husk å kjøp en modell som er 10 til 15 cm lengre enn din egen høyde for å sikre at du ligger mer komfortabelt gjennom natten.
Isolasjon
Exped Ultra 5R har en R-verdi på 4,8 som tilsvarer en varmemotstand ned mot -20°C, men ettersom liggeunderlaget er laget av polyester istedenfor nylon, er det mer utsatt for slitasje på ujevnt underlag. Det følger med et lappesett, men vi anbefaler å bruke en liggeunderlag av skum under.
Selve isolasjonsmaterialet inne i liggeunderlaget er av typen syntetisk mikrofiber. De mest kostbare liggeunderlagene på markedet bruker dun til isolasjon, men det faller raskt sammen dersom det blir utsatt for vann eller fuktighet.
Praktisk
Det følger med en pumpesekk som vi anbefaler at du bruker hver gang. Det er både enklere og raskene. Hvis du blåser det opp selv risikerer du at du gror mugg og råte inne i liggeunderlaget fordi luften du blåser ut er fuktig.
Sea to Summit Etherlight
Viktigste egenskaper:
✔️ Sesong: Vår, sommer, høst
✔️ R-verdi: 3,2 (Limit: -10°C)
✔️ Høyde: 10 cm
✔️ Bredde: 43 - 64 cm
✔️ Vekt: 470 - 690 gram
Ting å tenke på:
🔻 Lav R-verdi for kalde netter
🔻 Høye krav til sovepose
🔻 Burde brukes med tykk skummatte
Sea to Summit Etherlight er kåret til testvinner som det beste liggeunderlaget på markedet i forhold til pris, til bruk om våren, sommeren og høsten. Her vil du oppleve maksimal komfort takket være høyden (10 cm) og de unike cellene som avlaster vekten optimalt.
Liggeunderlaget kommer i fem utgaver med ulik bredde, lengde og fasong. Den har svært lav egenvekt, og tar liten plass i sekken når den er pakket sammen. Den er også produsert i slitesterkt nylon materiale.
Ting å tenke på: Jeg har selv brukt dette liggeunderlaget i et år nå, og det eneste jeg har å pirke på, er at det ikke isolerer godt nok på kalde netter ned mot 0 grader, selv med en tykk skummatte under.
Anbefalt sovepose: Hvis du er på jakt etter en sovepose som sikrer at du sover komfortabelt, så anbefaler jeg testvinneren Fauna Down 1300. Dette er en modell med god bredde rundt skuldrene.
Størrelse
Liggeunderlaget Sea to Summit Etherlight er 10 cm høyt og kommer i fem varianter med ulik lenge, bredde og fasong, men det er dessverre ingen forhandlere i Norge som tilbyr alle i samme butikk.
De to vanligste er “regular” (som vi linker til litt lenger opp), og “large rectangular” som vi linker til litt lenger ned. Noe av det jeg liker best med dette liggeunderlaget er den lave vekten til tross for den gode komforten.
Small: 168 cm
Skulderbredde: 55 cm
Vekt: 470 gram
Regular: 183 cm
Skulderbredde: 55 cm
Vekt: 490 gramLarge: 198 cm
Skulderbredde: 64 cm
Vekt: 625 gramRegular & Wide: 183 cm
Skulderbredde: 64 cm
Vekt: 630 gramLarge Rectangular: 201 cm
Skulderbredde: 64 cm
Vekt: 690 gram
Det er anbefalt å velge en modell som er litt større enn deg selv. Jeg er 188 cm høy og bruker selv den største (Large Rectangular) modellen som er 201 x 64 cm.
Isolasjon
Testvinneren Sea to Summit Etherlight har en R-verdi på 3,2 som tilsvarer en isoleringsevne ned mot -10°C, og som nevnt er dette i grenseland på veldig kalde netter. Men, hvis du bruker et liggeunderlag av skum under, kan du fint sove godt om vinteren forutsatt at du har en varm sovepose.
Jeg har alltid med meg et underlag av skum uansett som jeg sitter på rundt bålet for å unngå å få hull i det oppblåsbare liggeunderlaget.
Isolasjonsmaterialet inne i liggeunderlaget er av syntetisk (Thermolite) polyester, mens utsiden av liggeuderlaget er produsert i slitesterkt nylon materiale, som er dekket med et vannavstøtende og antibakterielt (TPU) friksjonsbelegg.
Årsaken til at dette liggeunderlaget må ha et vannavstøtende belegg, er fordi nylon trekker til seg mer vann sammenlignet med polyester. Belegget beskytter bedre i fuktige omgivelser og hindrer at du sklir av underlaget når du beveger seg.
Praktisk
Det følger med en Airstream™-pumpe som er integrert i pakkposen for rask og enkel oppblåsing. Hvis du blåser det opp selv risikerer du at du gror mugg og råte inne i liggeunderlaget fordi luften du blåser ut er fuktig. Fuktigheten kan også fryse til is og redusere isoleringsevnen i minusgrader.
Hvis du kjøper hodeputen av typen STS Aeros, vil denne kunne festes til underlaget slik at det ikke glir av.
Exped Dura 8R
Viktigste egenskaper:
✔️ Sesong: Hele året
✔️ R-verdi: 7,8 (Limit: -40°C)
✔️ Høyde: 9 cm
✔️ Bredde: 52 - 65 cm
✔️ Vekt: 965 - 1235 gram
Ting å tenke på:
🔻 Kan være varm om sommeren
🔻 Bruk med en skummatte
Exped Dura 8R er kåret til testvinner, og er å anse som markedets desidert beste og mest komplette liggeunderlag som du kan bruke hele året. Den isolerer faktisk så godt at du kan bruke det i ekstreme temperaturer så fremt du også har et skumunderlag under, og en skikkelig vinter-sovepose.
Testvinneren fra Exped er produsert i svært høy kvalitet, og har god komfort selv for personer som veier opp mot 100 kilo. Den er tilgjengelig i tre utgaver i ulik lengde og bredde, og den veier relativt lite i forhold til hvor godt den isolerer. Det følger med en pumpesekk, og den tar liten plass i tursekken.
Ting å tenke på: Ettersom dette er et liggeunderlag som er fylt med dun, kan enkelte oppleve at den blir for varm om sommeren. Liggeunderlaget veier også litt mer sammenlignet med 3-sesongs modeller. Selv om Exped Dura 8R er av høy kvalitet, anbefaler jeg å bruke et underlag av skum for ekstra beskyttelse.
Størrelse
Exped Dura 8R er 9 cm høyt når det er oppblåst, og kommer i tre utgaver med ulik lengde og bredde. Når liggeunderlaget er rullet sammen og komprimert i posen har det en størrelse på ca. 27 x 16 cm som betyr at det tar relativt liten plass i tursekken.
Medium: 183 cm
Skulderbredde: 52 cm
Vekt: 965 gram
Medium-Wide: 183 cm
Skulderbredde: 65 cm
Vekt: 1140 gramLarge-Wide: 198 cm
Skulderbredde: 65 cm
Vekt: 1235 gram
Husk at du ofte beveger deg litt gjennom natten, og følgelig kan det være fornuftig å kjøpe den lange og brede modellen (LW), selv om den veier litt mer. Du blir veldig fort kald når soveposen kommer i kontakt med bunnduken i teltet.
Isolasjon
Det anbefales å ha en R-verdi på over 5 når du skal sove ute i minusgrader. Testvinneren Exped Dura 8R har en isoleringsevne målt til 7,8R som isolerer veldig godt om vinteren.
Isolasjonsmaterialet på innsiden er fylt med dun for å sikre optimal isolasjon og komfort, mens utsiden er produsert i et elastisk men slitesterkt (75D/170D) polyester med veldig høy tråd tetthet. Materialet er dekket med et vannavstøtende og antibakterielt (TPU) friksjonsbelegg.
Den høye tettheten (målt i Denier) er en medvirkende årsak til at underlaget veier mer enn f.eks. den ultralette Exped Ultra 5R med nylon i 20D.
Praktisk
Bruk alltid den medfølgende pumpe sekken når du skal blåse opp liggeunderlaget. Dette er viktig for å unngå at du blåser inn fuktig luft, da dette fryse til is og ødelegge isoleringsevnen til liggeunderlaget.
Velg riktig liggeunderlag
Når du skal kjøpe et nytt liggeunderlag så er det flere ting du må ta stilling til, slik som lengde, bredde og høyde, samt hvor godt det isolerer, hvor godt det er å ligge på, hvor stor plass det tar i sekken, hvor mye det veier, og hvor slitesterkt det er i forhold til hvor du skal bruke det.
Type liggeunderlag
Det finnes flere typer liggeunderlag med ulik isolasjonsevne, funksjon, størrelse og komfort. Vi skiller hovedsakelig mellom skummatter og oppblåsbare.
Liggeunderlag i skum
Skummatter har lav egenvekt og gir god isolasjon i forhold til vekten. I tillegg tåler de det aller meste, og du trenger ikke å bekymre deg for punkteringer.
Ulempen er at de tar mye plass og at de som regel gir dårlig komfort hvis de brukes alene. Derfor anbefaler fagfolk at du bruker en skummatte i tillegg til et oppblåsbart underlag.
Oppblåsbart liggeunderlag
Oppblåsbare liggeunderlag er populære av mange grunner. De gir høy komfort, tar liten plass i sekken, og veier lite. Oppblåsbare liggeunderlag er bygget opp av skumplast med åpne celler som er pakket inn i et lufttett trekk.
Vi anbefaler å bruke en pumpesekk for å blåse opp liggeunderlaget, da det reduserer oppbygging av mugg og råte i underlaget.
Det skilles også mellom selv-oppblåsbare liggeunderlag, og oppblåsbare liggeunderlag med pumpe. La oss se på ulike oppblåsbare liggeunderlag med pumpe:
Uisolerte liggeunderlag har kun luft som fyllmasse. Disse liggeunderlagene er lette, har lavt pakkvolum og god komfort, men egner seg kun for sommerbruk.
Syntetisk liggeunderlag har en kanal-konstruksjon som er fylt med syntetisk isolasjonsmateriale. De isolerer godt, har god komfort og lavt pakkvolum, men høyere egenvekt.
Dunisolerte liggeunderlag er bygget på samme prinsipp som de syntetisk isolerte underlagene, men har dunfylte kanaler i stede for syntetisk fôr. De isolerer svært godt, har god komfort og lavt pakkvolum.
Personlig foretrekker jeg å ha en med både en enkel skummatte og et oppblåsbart liggeunderlag fordi det isolerer bedre, og liggeunderlaget i skum beskytter det oppblåsbare mot punktering. Hvis du vil lese mer om ulike typer liggeunderlag så anbefaler vi guiden til Fjellsport.no.
Størrelse
Den Norske Turistforening anbefaler at liggeunderlaget er 10 - 15 cm lengre enn deg selv for å unngå å beskytte bedre mot det kalde underlaget, og minimum 6 cm høyt for å sikre at du ligger komfortabelt.
Det kan også være lurt å se hvor stor plass liggeunderlaget er når det er pakket sammen, for å sikre at du får det med deg i tursekken.
Isolering
R-verdien til et liggeunderlag er en god indikator på hvorvidt det isolerer godt nok til bruk om sommeren, våren, høsten, eller alle fire sesonger inkludert vinter.
Sommer: R2 - R2.5 (På fjellet: R3 - R3.5)
Vår / Høst: R3 - R3.5
Vinter: Minimum R5
Komfort
Hvis du veier over 100 kilo kan det være lurt å velge et underlag med en høyde opp mot 10 cm. Designet eller strukturen på liggeunderlaget kan også påvirke hvor komfortabelt du ligger. Sea to Summit sine modeller slik som Etherlight-testvinneren syns jeg er veldig god.
Vekt
Når du skal bære med deg et telt, en god sovepose, et stort og komfortabel liggeunderlag, samt nok med klær, mat og diverse turutstyr, så er totalvekten viktig. Forskjellen mellom et liggeunderlag med lav eller høy vekt kan være så mye som 1 kilo.