Test: Eeese Emil 10L
Viktigste egenskaper:
✔️ Maks areal: 40 kvm
✔️ Bruk i Norge: ca. 5L
✔️ Integrert hygrostat
Ting å tenke på:
🔻 Mister effekt i lav temperatur
🔻 Pris ved vurdering: 1999,-
Avfukteren Eeese Emil 10L (eller 12L) er utnevnt som ny testvinner blant litt mindre avfuktere til plassering i rom (opp til 40 kvm) med normal temperatur (18-30°C). Den har integrert hygrostat, lavt støynivå, eget tørkeprogram for klestørk, den tar liten plass og er enkel i bruk.
Testvinneren fra Eeese er også tilgjengelig med 12 liter (Eeese Emil 12L) som også har WiFi. Det gir deg full kontroll rett fra mobilen.
Ting å tenke på: I likhet med alle kompressorbaserte luftavfuktere, mister de effekt når temperaturen- og den relative luftfuktigheten synker. For at Eeese Hugo 10L skal avfukte 10 liter i døgnet, krever det en temperatur på 30°C og 80% relativ luftfuktighet. I rom med 20°C og 60% RF avfukter den ca. 5 liter i døgnet.
Alternativ: Hvis Eeese Emil 10L er utsolgt, så anbefaler jeg Meaco ABC 10L som er tilnærmet helt identisk, men den har ofte litt høyere utsalgspris når den ikke er på tilbud. Begge produseres i Kina, men jeg er usikker på om de produseres på samme fabrikk.
Plassering
Eeese Emil 10L er en kompressorbasert luftavfukter som fungerer best i oppholdsrom som stue, kjøkken og soverom i temperaturer mellom 18 - 30°C. Den fungerer også ned mot 5°C, men med svært begrenset effekt.
I rom med temperaturer fra 2 - 17°C grader anbefales det å bruke avfuktere med tørkerotor slik som Arida S9L fordi de ikke mister effekten i lavere temperatur.
Kapasitet
Når man snakker om kapasiteten til en luftavfukter ser man på hvor stort areal den klarer å avfukte, og hvor mye fuktighet den trekker til seg i døgnet. Produsentene definerer maks areal svært forskjellig, så jeg regner dette ut selv, mens maksimal avfukting pr døgn måler produsenter alltid etter 30°C og 80 % relativ fuktighet.
Areal: Luftstrømmen er maksimalt 105 m3/t på øverste nivå, som betyr at avfukteren kan brukes i rom opp til ca. 40 kvm, men fungerer best i rom opp til 15 kvm.
Avfukting: Eeese Emil 10L med 10 liter, vil i Nordiske forhold avfukte luften med ca. 5 liter i døgnet. Ettersom vanntanken er på 2.6 liter må den tømmes to ganger om dagen med mindre du kobler til en dreneringsslange.
Kapasiteten på 10 liter vann i døgnet er målt etter en felles bransjestandard i et klima med 30°C og 80% relativ fuktighet. I Nordiske forhold ved 20°C og 60 % relativ luftfuktighet tilsvarer det 4.48 liter i døgnet og et strømforbruk på 165 watt.
Det betyr at Eeese Emil 10L trekker til seg 4.48 liter i døgnet, og ikke 10 liter når du bruker den i Norge. Jeg mener jo at dette er en fordel, ellers må du tømme vannbeholderen veldig mange ganger i løpet av dagen.
Lydnivå
En annet viktig konkurransefortrinnene til denne avfukteren fra Eeese, er det lave lydnivået fra 36 til 40 desibel. Det er så stillegående at du kan fint ha den i et oppholdsrom uten at du hører den.
Filtrering av luft
Eeese Emil 10L har et bare et forfilter som renser luften og beskytter avfukteren fra for mye støv. Det er viktig at du støvsuger luftfilteret ofte da dette gir lengre levetid på apparatet og sikrer lavt strømforbruk over tid. Skal du ha en avfukter med et HEPA filter må du gå for Meaco Arete 10L.
Funksjoner
Det viktigste med en avfukter er at den ikke trekker til seg for mye fuktighet slik at luften blir for tørr, og kan gi unødvendige helseplager. Dette løser testvinneren med en integrert hygrostat der du kan velge mellom 30 - 80 % relativ luftfuktighet.
Avfukteren har et også tørkeprogram til klesvasken. Den øker effekten over en periode og trekker til seg mest mulig fuktighet slik at tøyet tørker raskere.
Størrelse H x B x D: 46 x 30 x 25 cm.