Elsykkel Test: De 3 beste (2024)

I vår elsykkel test kan du lese om vurderinger av lovlige elsykler (250 W) i det midtre prissjiktet. Vi har kåret 3 testvinnere til ulike behov som er best egnet til bruk i et typisk bymiljø, terreng sykling, og en allrounder som er en hybrid mellom disse.

Først ut er den nye testvinneren fra E+ 2RT LDS fra Giant til bruk i et typisk bymiljø. Deretter presenterer vi den elektriske hybridsykkelen Explore som også produseres av Giant, og til slutt terreng sykkelen Momas Ultimate. Les gjerne også vår samletest av el sparkesykler.

Testvinnerne er kåret på bakgrunn av utvalgskriterier som rekkevidde, effekt i motbakke, sikkerhet, design, funksjonalitet og komfort. I tillegg har vi vektlagt pris og opplevd kvalitet.

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Giant DailyTour E+ 2RT LDS

Elsykkelen Giant DailyTour E+ 2RT LDS er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Realistisk rekkevidde: 65-80 km

✔️ God i slake bakker (50 Nm)

✔️ Hydrauliske bremser

✔️ Veldig god kjørekomfort

✔️ Hurtiglading av batteriet

Ting å tenke på:

🔻 Middels rekkevidde

🔻 Svak i bratte bakker

🔻 Unisex til dame og herre

Elsykkelen Giant DailyTour E+ 2RT LDS er kåret til ny testvinner blant markedets beste bysykler, i forhold til pris. Her får du en elsykkel med god realistisk rekkevidde til sitt bruk og relativt god effekt i slak motbakke, med veldig god kjørekomfort, og gode hydrauliske bremser.

Den har også et driftssikkert girsystem med 8 gir, 3 bremser, og en smart assistent som lar deg automatisk justere hvor mye hjelp du skal få når du tråkker. Batteriet er integrert i rammen og lades raskere enn sine konkurrenter opp til 80% på ca. 2 timer. Elsykkelen har også demper i front.

Ting å tenke på: Det finnes elsykler som har lenger rekkevidde, men de koster også mer enn det smaker etter min mening. Den er heller ikke den kraftigste i bratte batter, men det er ikke å forvente av bysykler, så hvis du bor i en by med bratte bakker kan det være fornuftig å kjøpe en hybrid sykkel, istedenfor en bysykkel.

Annonse

Rekkevidde

Elsykkelen fra Giant har en batterikapasitet på hele 500 Wh som er bedre enn sine konkurrenter i samme prisklasse og som gir deg en realistisk rekkevidde på ca. 65 til 80 km.

Den har også en krankmotor (250W) med et godt støttesystem som tilpasser effekten automatisk avhengig av hvor mye energi du selv legger i tråkket, litt som en bil med automatgir. Dette bidrar til å øke den realistiske rekkevidden noe, spesielt sammenlignet med elsykler med navmotor.

På den måten får du en energieffektiv motor som gir deg mer effekt når du trenger det, samtidig som du kan sykle lenger før elsykkelen må lade. Dette gir deg også en naturlig kjøreopplevelse.

Produsenten mener selv at du kan komme deg mellom 125 til 180 km før du må lade, men dette forutsetter at du veier ca. 70 kilo, gjerne litt medvind, helt tørt på bakken, uten motbakker, og at du hjelper mye til selv.

Effekt i motbakke

Testvinneren fra Giant har et dreiemoment (Nm) på 50 Nm, som er bra til å være en bysykkel, men i det nedre sjiktet sammenlignet med hybrid eller terrengsykler. Årsaken til at du sjeldent finner elektriske bysykler med veldig høyt dreiemoment, er fordi det sjeldent er veldig bratte bakker i byer.

Som nevnt tidligere har testvinneren fra Giant en god krankmotor med et veldig godt støttesystem som gjør at motoren og batteriet “snakker sammen”, og gir deg god assistanse i motbakker. Rekkevidden reduseres forøvrig betydelig i motbakke.

Sikkerhet

Elsykkelen fra Giant har en stiv ramme i aluminium som tåler mye motstand i alle ledd. Balansen mellom styrke, stivhet og vekt, i tillegg til pris gjør aluminiumsrammer attraktive.

Sykkelen har blant annet hydrauliske bremseskiver av typen Shimano MT200 både foran og bak, inkludert en tredje pedalbrems som aktiveres når du tråkker bakover tilsvarende som på barnesykler.

Hydrauliske bremseskiver anbefales da dette er å anse som det sikreste fordi sykkelen bremser kontrollert og godt.

Håndtaket er ergonomisk utformet med gummi feste for å gi et godt og sikkert grep, og rattet er buet for å gi god styring og balanse når du sitter i en oppreist posisjon som på bysykler som dette.

Elsykkelen Giant DailyTour E+ 2RT LDS er også utstyrt med reflekser, samt gode front- og baklys som gir god synlighet i mørke omgivelser. I mørket er du synlig i over 300 meter.

Komfort

Testvinneren fra Giant er veldig komfortabel å sykle på, både på grunn av støttesystemet i motoren, men også på grunn av den oppreiste sittestillingen, demperen på forhjulet, det ergonomiske setet og håndtakene, samt den stive aluminiumsrammen og sykkelens egenvekt.

Funksjonalitet

Elsykkelen har et praktisk og kompakt LCD-display. Dette displayet er forholdsvis lite, men er lett å lese av. Med en enkel berøring på sideknappen kan du få nyttig informasjon uten å måtte flytte hendene fra styret.

Fra displayet får du blant annet oversikt over batteristatus, hastighet, distanse og annen informasjon som kan være relevant. Det er også mulig å få ekstra belysning på skjermen, slik at den blir enklere å lese av i mørket.

Over bakhjulet finner du for øvrig et praktisk lastebrett som kan være nyttig å ha dersom du har lettere bagasje som skal fraktes fra A til B.

Design

Designet til denne elsykkelen fra Giant har kanskje ikke så nøytralt design til å være en unisex modell for både dame og herre, ettersom den er helt sort og matt. Likevel syns jeg elsykkelen er utrolig kul.

Pris og kvalitet

Dette er en sykkel av høy kvalitet som kan gi brukeren glede i mange år. Dersom du er på jakt etter en elektrisk bysykkel for turer til butikken, jobb, skole, barnehage eller lignende i et typisk bymiljø uten veldig bratte bakker, er Giant DailyTour E+ 2RT LDS etter min mening det beste alternativet.


Giant Explore E+ 3 GTS

El sykkelen Giant Explore E+ 3 GTS er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Realistisk rekkevidde: 70-90 Km

✔️ God i bratte bakker (70 Nm)

✔️ Lav motstand i gir og kjede

✔️ God kjørekomfort

Ting å tenke på:

🔻 Høy pris, men verdt det

Giant Explore E+ 3 GTS er testvinner i kategorien hybridsykkel, og imponerer med smidig akselerering på ulike underlag – både på flate strekninger og i bratt terreng. Sykkelen har også god rekkevidde med god effekt i motbakker, god kjørekomfort og el sykkelen er av svært høy kvalitet.

Ting å tenke på: Kvalitet henger sammen med pris, og det er derfor ikke overraskende at Giant Explore E+ 3 GTS (2022) er forholdsvis dyr. Giant opplyser på sine sider at optimal rekkevidde er på 180 km, men dette er svært usannsynlig.

Annonse

Rekkevidde

Elsykkelen Explore E+ 3 GTS har en batterikapasitet på 500 Wh. Det gir en realistisk rekkevidde på mellom 65-80 km, avhengig av førervekt, underlag, vind- og værforhold.

Giant selv opplyser at optimal rekkevidde er opp til 180 km, men det er høyst urealistisk.

Dette er en krankmotor (250W) som er det mest driftssikre alternativet – spesielt for deg som sykler mer i motbakke med høyere stigningsprosent, og på grus. Andre fordeler med krankmotor er at de tilpasser seg tråkket ditt og på den måten er mer effektive og gir deg mer assistanse når du trenger det.

Denne hybrid-modellen fra Giant har samme batterikapasitet som bysykkelen fra Giant, men ettersom dreiemomentet i motoren er 40% kraftigere, vil det kunne bidra til noe lengre rekkevidde.

Effekt i motbakke

Motoren på 250 watt (lovlig) er laget av kvalitetsprodusenten Yamaha og har et høyt dreiemoment på 70 Nm som gjør at du kommer deg lett opp bratte bakker.

Giants SyncDrive-motor skiller seg ut ved at support-systemet måler både terreng og tråkk-kraft, slik at graden av assistanse og rekkevidde optimaliseres.

Sikkerhet

Elsykkelen oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav og er utstyrt med reflekser på sidene, samt front- og baklys. Frontlyset gjør deg synlig i over 300 meter i mørket.

Testvinneren fra Giant er utstyrt med hydrauliske bremser av typen Tektro HD-M275. Dette er den beste bremse mekanismen for elsykler, og også den sikreste ifølge Statens Vegvesen. Bremsene styres gjennom effektive Tektro-bremsehendler som gir deg god kontroll.

Komfort

Denne elektriske hybrid-sykkelen har en aluminiumsramme, og kombinert med pålitelige motoren gjør dette modellen veldig behagelig i bruk. Sykkelen akselererer smidig på de fleste underlag, noe vi mener er et must for en hybridsykkel.

Når du sykler på Giant Explore E+ 3 GTS 2022 vil du også få godt grep, takket være de ergonomiske håndtakene. Setet er også godt å sitte på, noe som er en viktig faktor å ta hensyn til når du skal kjøpe sykkel.

Elsykkelen har også en god (SR Suntour) dempegaffel som gjør sykkelturen mer behagelig når du kjører på annet underlag enn asfalt og ulent terreng.

Funksjonalitet

Giant Explore E+ 3 GTS 2022 har en Giant sin praktiske RideControl EVO sykkel-computer med display som gir deg full oversikt over nyttige parametere som hastighet, og hvor mange kilometer som er tilbakelagt. Du kan også se hvor mye batteri som gjenstår på sykkelen til enhver tid.

Det er til og med en egen funksjon for navigasjon på computeren, noe som gjør sykkelen velegnet for den eventyrlystne. Her kan du oppdage mange nye ruter.

Computeren kan også vise hjertefrekvens gjennom Bluetooth-tilkobling med egnet måleutstyr. Her er det også mulig med tilkobling til smarttelefon.

Design

Giant sin elsykkel har et robust og kraftig, men samtidig elegant design. Rammen kan fås i grønnsvart, og har et nesten litt maskulint preg.

Lakken har også en flott finish, noe som gjør at den får et eksklusivt utseende. Og det passer fint, for det er nettopp «eksklusiv» denne sykkelen er.

Pris og kvalitet

Giant Explore E+ 3 GTS koster omkring 30 000 kroner, og er derfor ikke blant de billigste hybrid-modellene på markedet. Men her får du også mye kvalitet for pengene, og ikke minst – en smidig sykkel som fungerer bra på de fleste underlag.

Elsykkelen har også et høyt nivå av komfort, og raus rekkevidde. I motbakke vil du også kunne forvente god assistanse. Dette er et trygt valg for deg som leter etter en elektrisk hybridsykkel.


Momas Ultimate 2023

El sykkelen Momas Ultimate 2022 er testvinner.jpg

Viktigste egenskaper:

✔️ Realistsk rekkevidde: 80-100 Km

✔️ Svært god i motbakke (110 Nm)

✔️ Hydrauliske bremser

Ting å tenke på:

🔻 Maks førervekt: 110 kg

Momas Ultimate ble testvinner blant elektriske terrengsykler. Den har imponerende stor batterikapasitet som gir lang rekkevidde, og et dreiemoment på hele 110 Nm som gjør det å sykle i bratte motbakker en lek. Dette er en ny- og bedre modell av den populære Momas Jason.

Ting å tenke på: Elsykkelen tåler bare en maksimal førervekt på 110 kg, noe som gjør sykkelen mindre egnet for tyngre brukere. Selv veide jeg mer enn dette da jeg testet elsykkelen Momas Ultimate 2023, uten at det var noe problem.

Rekkevidde

Momas Ultimate 2022 kan skilte med en imponerende batterikapasitet på hele (36V x 20Ah) 720 Wh, som gir en realistisk rekkevidde på mellom 80-100 kilometer. Rekkevidden kan påvirkes av mange faktorer som kjøremodus, førerens vekt, temperatur, lufttrykk i dekkene, terreng og fart.

Dette er en krankmotor som er det mest driftssikre alternativet – spesielt for deg som sykler mer i motbakke med høyere stigningsprosent, og på grus. Giret og kjedet er lett å bruke uten særlig motstand.

Effekt i motbakke

Elsykkelen er tilgjengelig med to ulike typer motorer, begge lovlige (250W) motorer. Den kraftigste modellen har en Ananda M100 motor med 110 Nm, mens den billigere utgaven har en Vinka E40 motor med 80 Nm.

For deg som ikke har tenkt å sykle i veldig bratte bakker over lengre distanser, så er Vinka E40 motoren med 80 Nm et svært godt- og økonomisk alternativ.

De fleste elektriske sykler med krankmotor har et dreiemoment som ligger et sted mellom 40 og 80 Nm. Det sier litt om hvor mye kraft som bor i begge utgaver av Momas Ultimate 2022. Sykkelen gir deg effektiv assistanse – selv i bratt terreng.

Sikkerhet

Elsykkelen Momas Ultimate 2022 er i tråd med forskriften om krav til sykkel hva gjelder hvitt lys foran, rød refleks bak og gule reflekser på siden - og følgelig er elsykkelen 100% lovlig. Hvitt lys foran er bare et krav når du sykler i mørket eller tilsvarende, men rød refleks bak er påbudt uansett.

Testvinneren har et hydraulisk skivebrems-system fra Shimano som også har utviklet drivverket og girsystemet på sykkelen. Vi opplever at sykkelen har effektiv nedbremsing under alle værforhold, noe som er et stort pluss for deg som sykler i terrenget daglig.

Komfort

Med store 29” tommer dekk får du en behagelig kjøreopplevelse enten du sykler på grus, skogstier eller annet underlag.

Krankmotoren er montert i senter av sykkelen, noe som gir deg optimal balanse og kontroll mens du sykler. Den justerbare dempergaffelen sørger også for god demping under kjøring i ulendt terreng.

Funksjonalitet

Momas Ultimate 2022 har praktiske funksjoner. Dette inkluderer blant annet et display med LCD-skjerm. Her kan du se en egen indikator for batteri, samt eventuelle feilmeldinger. Du får også oversikt over hastighet, distanse og hvilket assistansenivå som brukes.

Sykkelen kan ikke bare yte assistanse under sykling. Her kan du også benytte trilleassistanse, noe som kan være spesielt praktisk om du triller sykkelen i bratt terreng.

Design

Denne elsykkelen har et moderne design med få forstyrrende elementer. Modellen kan fås i grå eller lys grå (nesten hvit), og begge vil nok appellere til deg som foretrekker lite prangende farger. Det minimalistiske designet gjør sykkelen til et trygt valg.

Selv om designet er forholdsvis enkelt, har sykkelen et røft og stilig uttrykk på grunn av den kraftige rammen. Momas-logoen er synlig på rammen, og er en lekker detalj på den ellers enkle sykkelen.

Pris og kvalitet

Momas Ultimate 2022 er en elsykkel som gir mye kvalitet for pengene. Veiledende pris for modellen med dreiemoment på 110 Nm ligger på veil. 25 990,- kroner, mens modellen med 80 Nm ligger på veil. 23 990,- som er forholdsvis lite dersom vi ser på sykkelens forventede rekkevidde og kvalitet.

Terrengsykler er ofte dyrere enn by- og hybridsykler, men her har du en modell som er billig selv sett opp mot disse el-sykkelkategoriene.

Sykkelen har også et veldig flott design, og vi synes den ser dyrere ut enn hva den faktisk er. Men kanskje viktigst av alt, har sykkelen en fantastisk komfort på de fleste underlag. Dette er et trygt valg for alle som leter etter en terrengsykkel med god rekkevidde.



Anbefalte elsykler

Det finnes også mange andre gode elsykler på markedet. Dersom du ikke tror at noen av testvinnerne vi har kåret er helt optimale for deg, kan kanskje en av disse modellene være verdt å se nærmere på:

Giant Explore E+ 1 STA

Giant Explore E+ 1 STA er en allround-elsykkel som er en del dyrere enn Giant-sykkelen i testen vår, men den kan også skilte med en maksimal rekkevidde på hele 205 km. Dette er enda litt mer enn hva Giant Explore E+ 3 GTS 2022 kan skilte med. Men her må prisen sees i sammenheng.

Uansett, med Giant Explore E+ 1 STA kan du forvente svært god komfort, og det store batteriet hjelper deg effektivt opp bakker. Sykkelen har en veldig solid utførelse, og oppleves stødig og smidig i bruk.

Specialized Turbo Vado 4.0

Elsykkelen Specialized Turbo Vado 4.0 er en annen effektiv allrounder, og kan brukes til sykling på både grus og asfalt. Dette er langt fra noen billig-modell, men til gjengjeld har sykkelen en kraftig batteripakke med 710 Wh i kapasitet.

Med et dreiemoment på 70 Nm drar sykkelen deg dessuten effektivt opp bakkene – til og med om du har sykkelhenger eller annen bagasje. De brede dekkene på sykkelen gjør også at den ruller effektivt i ulike terreng, uten at dette går på bekostning av komfort.


Velg riktig elsykkel

Er du usikker på hva du skal se etter når du skal kjøpe elsykkel? De fleste elsykler koster mellom 20–45 000 kroner, noe som betyr at det er snakk om en relativt stor investering for folk flest. Desto viktigere er det at du kjøper en sykkel som er tilpasset deg og dine behov.

Bruksområde

Blant de faktorene som bør vektlegges i størst grad når du skal investere i en elsykkel, er bruksområde. Hvilken elsykkel som er best for deg, vil nemlig avhenge av hva den skal bli brukt til.

Tenk for eksempel over hvorvidt el-sykkelen skal brukes til korte sykkelturer i byen, eller om du trenger en sykkel som skal frakte deg over lange avstander. I tillegg er det viktig å ta hensyn til terreng. Skal sykkelen brukes i lettere, flatt terreng, eller i bratte bakker?

Det er for øvrig lurt å tenke over hvor mye vekt sykkelen skal frakte. Noen trenger kun en elsykkel som kan frakte en selv til og fra jobb. Andre har behov for en sykkel som kan brukes til å trekke en sykkelvogn med barn, bagasje eller lignende.

Her er en oversikt over ulike el-sykkeltyper, og hvilke bruksområder de egnes best for:

  • Terrengsykkel: Egnet for bruk i krevende terreng (f.eks. grusvei eller på sti), takket være gode dempeegenskaper og grove, kraftige dekk. Tåler slitasje og belastninger godt. Disse syklene mangler ofte skjerm og bagasjebrett.

  • Bysykkel: En elektrisk bysykkel har som regel litt kortere rekkevidde sammenlignet med hybrid- og terrengsykler. De har også lavere batterikapasitet, og motoren er ikke fullt så kraftig. Setet og styret er ofte tilpasset en mer oppreist (heller enn fremoverbøyd) sittestilling, og det følger ofte med bagasjebrett.

  • Hybridsykkel: Velegnet for deg som ønsker en litt mer sporty utgave av bysykkelen – gjerne tilpasset sykling av lengre, daglige distanser. Batterikapasiteten er ofte god, og sykkelen kan gjerne brukes på både grus og asfalt. Sittestillingen er vanligvis litt mer fremoverlent enn på en bysykkel.

  • Transportsykkel: En transportsykkel kjennetegnes av at den har god lastekapasitet, slik at frakt av tyngre last blir mulig. Denne kategorien elsykler er ofte velegnet for deg som har små barn, og som skal frakte til og fra barnehage. Sykkelen er ofte utstyrt med bagasjebrett bak og transportkasse i front.

Type motor

Elsykler har som regel enten nav- eller krankmotor. En navmotor er lokalisert på sykkelens nav, altså midtblokken på hjulet. En krankmotor derimot, er festet på kranken – altså området hvor pedalene er montert på sykkelen.

Elsykler skal ikke ha en kraftigere motor enn 250 W nominelt, noe som er den lovlige grensen – enten det er snakk om modeller med nav- eller krankmotor. Motoren skal ikke gi kraft når du har oppnådd en fart på 25 km/t. Om den gjør det skal sykkelen defineres som en moped.

Krankmotor er som regel det beste valget, men begge motortyper kan ha sine plusser og minuser. Har du behov for en elsykkel som kan brukes til å pendle over lange avstander med, er en krankmotor å anbefale.

Krankmotoren er driftssikker, og egner seg også godt til deg som har behov for å trekke tung last året rundt – enten det er barn, dagligvarer eller noe annet.

Grunnen til at krankmotor anses som best, er at tyngdepunktet er mer sentrert. Dette gjør også at sykkelen oppleves som mer stabil under bruk. Det er også en fordel at motorens kraft avgis der man trør, og at motoren har momentsensor.

 
Rekkevidde for elsykkel

Rekkevidde

Det første vi ser på er hva som er realistisk rekkevidde, altså hvor langt du kan kjøre med elsykkelen. Rekkevidden avhenger av batterikapasitet, dreiemoment, stigningsprosent, type underlag, førervekt, hastighet, vær- og vind.

Viktig: Hvis en modell står oppført med en optimal rekkevidde på 80 km så er det basert på normalvekt (ca. 75 kilo), sommertemperatur, og 0 % stigning i jevn fart på asfalt. Det er ikke målt etter maksimal førervekt. Det kan derfor være lurt å investere i modell med litt bedre batteri.

 
Batterikapasitet på elsykler

Batteri

Batterikapasitet på en elsykkel skal angis i Wh (Watt per time) som du kan regne ut med å gange Ah (Ampere per time) med Volt (V). De fleste elsykler har en batterikapasitet som ligger på mellom 350 til 700 Wh.

Det finnes også ulike typer batterier som kan ha innvirkning på energi effektivitet, rekkevidde og holdbarhet. Det beste eksempelet er den tidligere testvinneren fra Kalkhoff og den nye fra Giant som begge har 500 Wh, mens produsentene oppgir svært ulik rekkevidde.

 
Effekt i motbakke med elsykkel

Effekt i motbakke

For å se hvor effektivt elsykkelen drar deg opp i motbakker må du se på dreiemoment målt i Newton meter (Nm). En elsykkel med navmotor har som regel mellom 30–50 Nm, mens en krankmotor er på mellom 40–80 Nm.

Av den grunn vil en elsykkel med krankmotor stort sett klare å trekke bedre i bakker med bratt stigning, og følgelig er den realistiske rekkevidden også lengre. Krankmotorer er også mer energieffektive.

 
Komfort for elsykler

Komfort

Både sittestilling, setets utforming og sykkelens støtdemper vil ha mye å si for komfort. Når du skal kjøpe elsykkel er det dessverre ofte slik at høy komfort også innebærer at sykkelen blir mindre effektiv.

Mange opplever også sykler som tilrettelegger for en opprett sittestilling som mer komfortable. Samtidig vil en del av den energien du avgir når du trør på pedalene forsvinne i dempingen, noe som gjør at du sykler mindre effektivt.

 
Sikkerhet for elsykler

Sikkerhet

Statens Vegvesen lister opp en rekke tekniske krav til elsykkel, både med tanke på lys, bremser, reflekser og ringeklokke. Det er anbefalt å kun kjøpe sykler som oppfyller disse kravene, da de er avgjørende for sikkerheten deg og omgivelsene.

I front av elsykkelen skal det være et hvitt eller gult lys som lyser opp omgivelsene tilstrekkelig i mørket uten at lysene er blendende. Lysene bør være synlige fra 300 meters avstand. Bak på elsykkelen skal det være et rødt lys, mens på siden av pedalene skal det være et gult lys.

Gode bremser er helt essensielt på en sykkel. Elsykler er som regel tyngre enn tradisjonelle sykler, noe som skyldes batteriet og de elektriske komponentene. Dette kombinert med farten – som kan komme opp i rundt 25 km/t – gjør også at behovet for gode bremser øker.

De fleste elsykler har enten hydrauliske eller mekaniske skivebremser. De billigste elsyklene kan imidlertid ha felgbrems.

Sett fra et sikkerhetsperspektiv, er det lurt å velge en elsykkel med skivebremser av den hydrauliske sorten. Disse har bedre bremseeffekt enn øvrige bremsemekanismer. En elsykkel med felgbrems bør unngås, siden disse ikke er like sikre og effektive.

Merk deg at sikkerheten til en elsykkel også kan påvirkes av kvaliteten på ramme, hjul, dekk, gaffel og andre komponenter. Du bør for eksempel passe på at dekkene er egnet for terrenget du skal sykle på, slik at sykkelen får optimalt grep på underlaget.

 
Priser på elsykler

Pris

Det er fullt mulig å få en velfungerende elsykkel til rundt 10 000 kroner, men da kan du som regel ikke forvente at sykkelen har spesielt god kvalitet, lang levetid, rekkevidde, en bedre krankmotor, eller spesielt god kjøreopplevelse.

Det er en tydelig sammenheng mellom pris og kvalitet når det kommer til elsykler. De dyrere syklene vil som regel også ha et høyere komfortnivå, god brukerkomfort og lang rekkevidde.

I det billigere sjiktet regner vi sykler som koster mindre enn 25 000 kroner. I middels prisklasse finner du sykler som koster mellom 25–35 000 kroner, og blant de dyrere modellene er prisen på 35 000 kroner eller mer.

Prisen for en terrengsykkel er ofte noe høyere enn prisen for by- eller hybridsykler. Dette kommer av at terrengsykler må tåle mer belastning og slitasje, og samtidig har en lettere ramme. I tillegg er det spesifikke krav til sykkelens utforming av gaffel, styre og lignende.


Tilbehør til elsykkel

Når du først investerer i en elsykkel, kan det også være lurt å gå til innkjøp av diverse annet tilbehør. Aller viktigst er det nok å tenke på tilbehør som øker egen sikkerhet, men det finnes også tilbehør du bør ha – som lås og pumpe. Sjekk også at lys foran- og bak medfølger.

Hjelm

Hjelm er livsviktig, og kan bety forskjellen mellom liv og død ved en eventuell ulykke. Velg gjerne en hjelm med blinklys slik at du blir ekstra synlig i trafikken. En hjelm er en relativt billig investering sett opp mot nytten den kan gi.

Det er ikke påbudt å bruke hjelm når du sykler i Norge, men det er likevel anbefalt å bruke det. Dette gjelder for øvrig enten du bruker en sykkel uten batteri, også.

Lås

En el-sykkel er verdifull, og derfor kan den også være attraktiv for tyver som vil tjene noen raske kroner. Sørg derfor for at du har en god sykkellås, slik at du kan forlate sykkelen din i perioder uten å måtte bekymre deg.

Sjekk for eksempel ut denne foldbare låsen hos E-Wheels. Dette er en kraftig sykkellås med høyt sikkerhetsnivå som er lett å få plass til i ryggsekken. Ønsker du noe mer avansert eller bare setter pris på «gadgets», kan kanskje en lås med finger-ID være aktuell.

Sykkelpumpe

De fleste syklister opplever før eller siden at dekkene har lite luft, og da kan det være kjekt å ha en sykkelpumpe. Husk også på at et lavt lufttrykk i dekkene kan ha negativ innvirkning på rekkevidden når du bruker elsykkel.

Det finnes manuelle sykkelpumper som lar deg pumpe luft i dekkene for hånd, men du kan også finne el-kompressorer.

Sykkelstativ til bil

Ønsker du å kunne frakte med deg sykkelen på ferie eller andre steder? Da kan et sykkelstativ til bilen være greit å ha. På den måten kan du frigjøre plass inni bilen, og samtidig frakte syklene på en trygg og forsvarlig måte.

Det finnes sykkelstativer som har plass til flere sykler. Hos E-Wheels kan du blant annet finne et sykkelstativ for tre sykler.


Regler for elsykkel

Dersom du skal kjøre el-sykkel på lovlig vis, er det viktig at du setter deg inn i alle lover og regler. Som syklist regnes du som kjørende, noe som også gjelder ved bruk av ordinær sykkel, el-sparkesykkel og lignende.

Ifølge vegtrafikklovens paragraf 3, skal du ferdes i trafikken på en varsom, aktpågivende og hensynsfull måte. Dette for å unngå at det oppstår farlige situasjoner der noen skades eller at trafikken forstyrres.

  • I Norge må alle el-sykler tilfredsstille “EN 15194-regelverket” som blant annet krever at el-sykkelen ikke overstiger nominelt 250 Watt, unntaksvis i korte perioder ved igangsetting og i bratte bakker. El-sykler som overstiger 250 Watt (nominelt) anses som moped, og må følge egne regler for bruk og sikkerhet.

    Andre regler er at spenningen i batteriet ikke kan overstige 48 Volt, og at hjelpemotoren skal kuttes når hastigheten passerer 25 km/t.

  • Når du sykler på en el-sykkel kan du sykle både i bil- og gangvei. Merk deg imidlertid at du bør ta hensyn til andre trafikanter, både når det gjelder ferdsel og fart.

    Du kan også sykle på fortau, på samme måte som vanlige syklister.

  • Statens Vegvesen anbefaler at syklister ikke sykler raskere enn 25–30 km/t dersom de sykler på sykkelveier. Om du skal kjøre fortere enn dette, skal du sykle i samme veibane som bilistene ferdes i.

    Om du sykler blant gående på fortau eller lignende, skal du ifølge de nye reglene regjeringen innførte i 2021 overholde en maksfart på 6 km/t.

    Merk deg også at elsykkelen ikke skal motta mer assistanse fra motoren så snart du har oppnådd en fart på 25 km/t. Etter dette kan du eventuelt trø sykkelen opp i høyere fart.

  • Når det er snakk om el-sparkesykkel, elektriske skateboard og ståhjulinger, finnes det en aldersgrense på 12 år. Ordinær sykkel og el-sykkel regnes imidlertid ikke som små elektriske kjøretøy, og det er per i dag ingen aldersgrense på elektriske sykler.

    Dette betyr at også barn kan kjøre el-sykkel.

  • Det er ingen absolutt promillegrense for bruk av el-sykkel, slik det er ved bruk av el-sparkesykkel (her er promillegrensen 0,2).

    Det er imidlertid ikke usannsynlig at du bøtelegges dersom du er tydelig beruset og bruker el-sykkel. Husk at du ifølge vegtrafikklovens paragraf 3 skal ferdes på en hensynsfull og aktpågivende måte.

  • Når du kjører el-sykkel har du lov til å ha en passasjer som sitter bakpå dersom vedkommende er under ti år gammel. Er passasjeren eldre enn dette, kan du risikere å få bot.

    Bruker du en lastekasse på sykkelen, har du lov til å frakte med deg ett barn under ti år eller to barn under seks år i innretningen. Det er med andre ord ikke tillatt å frakte to voksne med én og samme el-sykkel.

Tidligere testvinnere

  • Elsykkelen Kalkhoff Image 3.B Move var tidligere kåret til testvinner blant prisgunstige bysykler. Den har en en realistisk rekkevidde over 60 km. Elsykkelen er stabil, komfortabel, lett håndterlig, sikker i bruk og god i slake bakker. Trykk her for å lese testen.