Powerbank Test: De 3 beste (2024)
I vår powerbank test har jeg sammenlignet og vurdert alle powerbanker (nødladere) på Prisjakt, og utnevnt 3 testvinnere i ulike prisklasser. Ettersom det ikke mulig å skrive om alle, har jeg begrenset meg til å skrive om de modellene som er best i test.
Når jeg vurderer ulike powerbanks (nødladere) ser jeg på utvalgskriterier som størrelse, vekt, type batteri, kapasitet, brukstid, strømtilførsel, strømstyrke, hurtigladeteknologi, type tilkoblinger, praktiske funksjoner, og pris.
Avvik i kapasitet: Alle powerbanks (nødladere) har et avvik på ca. en tredjedel av det produsenten oppgir som kapasitet (målt i mAh). Dette er fordi mye av energien går tapt når spenningen skal konverteres fra nødladeren til enheten du skal lade opp, og til varmetap.
Dette kan sammenlignet litt med hvordan produsenter av luftavfuktere markedsfører at en modell kan avfukte 20 liter i døgnet, når den i realiteten kun klarer under halvparten. Les mer her.
Hopp rett til testene?
-
I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.
Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.
Andersson QC 3.0 (20.000 mAh)
Viktigste egenskaper:
✔️ Oppgitt kapasitet: 20.000 mAh
✔️ Lade iPhone 13: ca. 4 ganger
✔️ Vekt: 418 gram
✔️ Hurtiglading (18W) QC/PD 3.0
Ting å tenke på:
🔻 Reell kapasitet: 14.298 mAh
🔻 Lithium-polymer batteri
🔻 Har ikke 2-veis lading
🔻 Pris ved vurdering: 399,-
Andersson PD/QC 3.0 (20.000 mAh) er kåret til testvinner blant markedets billigste og beste powerbanks, i forhold til pris. Hvis du har en iPhone 13 kan du lade opp mobilen ca. 4 ganger hvis nødladeren er fulladet. Den har hurtiglading (18W) inn og ut, og veier rett i overkant av 400 gram.
Powerbanken har et digitalt display som viser hvor mye strøm som er igjen målt i prosent, og den har tilkoblinger av typene mikro-USB, USB-A, og USB-C. Dette er for øvrig den modellen jeg bruker selv når jeg skal på kortere teltturer over en til to dager.
Ting å tenke på: Powerbanken har i realiteten kun en kapasitet på ca. 14.298 mAh som følge av et avvik som gjelder for alle nødladere. Den har også et lithium-polymer batteri med en forventet levetid på 2 - 3 år eller 200 - 300 oppladinger. Nødladeren kan ikke lades samtidig som den lader andre enheter.
Størrelse og vekt
Testvinneren fra Andersson (13,7 x 7,4 x 2,6 cm) veier kun 418 gram og er å anse som en liten, lett, og svært praktisk powerbank som du kan ta med deg nesten hvor som helst, inkludert i håndbagasjen på fly uten å søke tillatelse fra flyselskapet.
Kapasitet
Powerbanken (nødladeren) har et lithium-polymer batteri med en oppgitt kapasitet på 20.000 mAh (74 Wh). Den største ulempen med denne typen batteri er at levetiden er litt kortere, og følgelig må du bytte ut nødladeren etter 2 til 3 år, eller 200 til 300 oppladinger.
Den reelle batterikapasiteten er ca. 14.298 mAh (52,9 Wh) når vi ser bort i fra avviket som gjelder for alle nødladere. Det betyr at du kan lade opp en iPhone 13/14 ca. 4 ganger før powerbanken må lades opp.
For å regne ut hvor mange ganger du kan lade opp ulike enheter (mobil, PC, drone, kamera) må du vite “Watt-per-time” (Wh) for enhetene, og den interne spenningen (oftest 3.7V) for nødladeren. Les mer om hvordan du gjør det ved å trykke her (scroll ned til Batterikapasitet).
Hurtiglading
Nødladeren benytter seg av to hurtigladeteknologier (Power Delivery 3.0 og Quick Charge 3.0) for å øke ladehastigheten til nødladeren, og til enhetene som du skal lade opp.
For å utnytte dette kan du bruke USB-A (Port 3 og 4) eller USB-C (Port 1) tilkoblingene som begge har en maksimal strømtilførsel på 18 Watt. Jeg anbefaler for øvrig at du bruker USB-C så langt det lar seg gjøre da denne koblingen er raskere og mer effektiv.
Strømstyrken varierer avhengig av hvilken tilkobling du bruker inn og ut, fra 1.67A til maks 3A. For å lade opp eksterne enheter raskt, er det viktig at strømstyrken til enheten du skal lade opp ikke er høyere enn hva powerbanken maksimalt kan gi.
En mobiltelefon har som regel maks 2.1A, så det skal ikke være noe problem med denne powerbanken. En laptop har ofte mellom 2.25 til 3.25A, så dobbeltsjekk på baksiden av PCen du skal lade opp. Hvis enheten har høyere A enn powerbanken, vil den lade sakte.
Tilkobling
Testvinneren fra Andersson har en USB-C tilkobling som kan brukes til å både lade opp powerbanken, og til å lade opp eksterne enheter, men ikke samtidig. Du kan også bruke mikro-USB til å lade opp powerbanken, men ikke til eksterne enheter.
Input
Port 1 (USB-C): 5V/3A, 9V/2A (18W Max PD 3.0)
Port 2 (Mikro-USB): 5V/2.1 A
Output
Port 1 (USB-C): 5V/3A, 9V/2A (18W Max PD 3.0)
Port 3 (USB-A): 5V/3A, 9V/2A, 12V/1.5A (18W Max QC 3.0)
Port 4 (USB-A): 5V/3A, 9V/2A, 12V/1.6A (18W Max QC 3.0)
Nødladeren har også to USB-A (standard USB) tilkoblinger men disse skal kun brukes til å lade opp eksterne enheter. Det beste er å alltid bruke USB-C hvis du har mulighet da det er raskere og mer effektivt.
Hurtigladeteknologien bidrar også til at nødladeren tilpasser seg den eksterne enheten du skal lade opp, ved å velge riktig forhold mellom spenning (V) og strømstyrke (A) - automatisk.
Funksjoner
Powerbanken fra Andersson har dessverre ikke 2-veis lading (pass-through), som betyr at du ikke kan lade eksterne enheter samtidig som du lader opp selve powerbanken. Det kan være litt uheldig hvis du har dårlig tid til å lade opp alle enhetene dine før du skal ut på tur.
Sandberg Active (50.000 mAh)
Viktigste egenskaper:
✔️ Oppgitt kapasitet: 50.000 mAh
✔️ Lade iPhone 13: ca. 9 ganger
✔️ Vekt: 1024 gram
✔️ Hurtiglading (100W) QC/PD 3.0
Ting å tenke på:
🔻 Reell kapasitet: 33.000 mAh
🔻 Lithium-ion batteri
🔻 Har ikke 2-veis lading
🔻 Pris ved vurdering: 1999,-
Sandberg Active (50.000 mAh) er kåret til testvinner blant markedets litt bedre og kraftigere nødladere, i forhold til pris og størrelse. Fulladet kan den lade opp en iPhone 13 ca. 9 ganger. Den har en ekstremt rask hurtiglading inn (60W) og ut (100W) via USB-C koblingen, og veier 1 kilo.
Du har full oversikt over hvor mye strøm som gjenstår målt i prosent, og den har flere UBS-A og USB-C tilkoblinger ut slik at du kan lade opp totalt 5 enheter samtidig. Nødladeren har også en strømstyrke opp til 5A som betyr at du kan hurtiglade en kraftig bærbar PC uten problemer.
Ting å tenke på: Nødladeren har i realiteten kun en kapasitet på ca. 33.000 mAh som følge av et avvik som gjelder for alle nødladere. Den har også et lithium-ion batteri med en forventet levetid på 2 - 3 år eller 200 - 300 oppladinger, men som svekkes over tid. Nødladeren har ikke 2-veis lading, og kan ikke tas med på fly.
Størrelse og vekt
Testvinneren fra Sandberg (15 x 7 x 5 cm) veier 1024 gram og er overraskende liten til å ha så høy batterikapasitet, mye takket være lithium-ion batteriet. Hvis du tenker at en kilo er akseptabel bærevekt, passer denne perfekt til kort og lengre turer.
Du kan dessverre ikke ta den med på fly fordi den overstiger maksimal tillat effekt på 160 Wh (Watt-per-time), med 185 Wh (Luftfartstilsynet).
Kapasitet
Batteriet som sitter i powerbanken er av typen lithium-ion med en oppgitt kapasitet på hele 50.000 mAh (185 Wh). Fordelen med denne typen batteri er at man kan lagre mer energi, og den største ulempen er at batteriet svekkes over tid.
Levetiden er uansett ikke lenger enn 2-3 år (200 til 300 oppladinger), og følgelig må du nok kjøpe ny powerbank før du opplever veldig store utfordringer med at batteries svekkes.
Selv om powerbanken markedsføres med en kapasitet på 50.000 mAh, så har alle nødladere et avvik på ca. 33%, som betyr at den reelle batterikapasiteten til powerbanken fra Sandberg, er på 33.000 mAh (124 Wh).
Det betyr at du kan lade opp en iPhone 13/14 ca. 9 ganger før powerbanken må lades opp igjen.
Hvis du vil regne ut antall ganger de ulike enhetene du vil ha med på tur kan lades opp med en fulladet powerbank, må du finne ut av “Watt-per-time” (Wh) for enhetene. Les mer om hvordan du gjør det ved å trykke her (scroll ned til Batterikapasitet).
Hurtiglading
Powerbanken har hurtigladeteknologien Power Delivery 3.0 for å øke ladehastigheten, og kan brukes med to av tilkoblingene (Port 1 og 3). Port 3 kan brukes både som inngang og utgang, perfekt til å enten lade selve nødladeren, eller eksterne enheter med hurtiglading.
Sammenlignet med testvinneren fra Andersson som har en strømtilførsel på 18 Watt både inn og ut, så har Sandberg en strømtilførsel opp til 60 Watt inn (Port 3), og 100 Watt ut (Port 3). Det er 3 - 4 ganger så rask hurtiglading.
Strømstyrken varierer avhengig av hvilken tilkobling du bruker inn og ut, fra 2A til maks 5A hvis du bruker Port 3 (USB-C), som betyr at du også kan hurtiglade en kraftig bærbar PC uten problemer. Du kan faktisk gjøre det samtidig som du hurtiglader mobilen din.
En mobiltelefon har som regel maks 2.1A, så det skal ikke være noe problem med denne powerbanken. En laptop har ofte mellom 2.25 til 3.25A, så dobbeltsjekk på baksiden av PCen du skal lade opp. Hvis enheten har høyere A enn powerbanken, vil den lade sakte.
Tilkobling
Koblingene “Input” brukes til å lade opp selve nødladeren, mens “output” brukes til å lade opp eksterne enheter.
Testvinneren fra Sandberg har to USB-C tilkoblinger med ulik strømtilførsel (Port 1 og 3) som kan lade opp selve nødladeren, eller eksterne enheter - men ikke samtidig, dessverre.
Input
Port 2 (Lightning): 5V/2A, 9V/2A (18W Max)
Port 3 (USB-C): 5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A, 20V/5A (60W Max PD 3.0)
Output
Port 1 (USB-C): 5V/3A, 9V/3A, 12V/2.5A (30W Max PD 3.0)
Port 3 (USB-C): 5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A, 20V/5A (100W Max PD 3.0)
Port 4 (USB-A): 5V/3A (18W Max)
Port 5 (USB-A): 5V/3A (18W Max)
Port 6 (USB-A): 5V/3A (18W Max)
Hurtigladeteknologien tilpasser seg selv til den enheten du skal lade opp, ved å velge riktig forhold mellom spenning (V) og strømstyrke (A), både for å optimalisere oppladingen, men også for å unngå at enhetene dine tar skade.
Funksjoner
Powerbanken fra Sandberg har dessverre ikke 2-veis lading (pass-through), som betyr at du ikke kan lade eksterne enheter samtidig som du lader opp selve powerbanken.
Sandberg Survivor (72.000 mAh)
Viktigste egenskaper:
✔️ Oppgitt kapasitet: 72.000 mAh
✔️ Lade iPhone 13: ca. 14 ganger
✔️ Hurtiglading (60W) QC/PD 3.0
✔️ Har 2-veis lading
✔️ Kan lade trådløst
Ting å tenke på:
🔻 Reell kapasitet: 48.240 mAh
🔻 Lithium-ion batteri
🔻 Vekt: 1275 gram
🔻 Viser ikke strøm i prosent
🔻 Pris ved vurdering: 2999,-
Sandberg Survivor (72.000 mAh) er kåret til testvinner som den kraftigste og beste powerbanken på markedet, i forhold til pris og størrelse. Dette er den ultimate nødladeren for deg som skal på tur over flere dager, eller som skal ha med deg mye elektronisk utstyr.
Med fulladet batteri kan powerbanken hurtiglade en iPhone 13/14 opp til hele 14 ganger, men den er også kraftig nok til å hurtiglade en bærbar PC, en kaffemaskin, eller et lite kjøleskap som går på 12 Volt.
Powerbanken kan lades opp med solceller, og har 2-veis lading så den kan lade eksterne enheter samtidig. Nødladeren har en DC-utgang til PC, og det følger med adaptere til å lade PC hvis du ikke vil bruke USB.
Ting å tenke på: Den reelle kapasiteten til lithium-ion batteriet tilsvarer ca. 48.240 mAh som er vesentlig lavere enn det produsenten oppgir. Selv om dette er en portabel nødlader så tar den mer plass og veier litt mer enn billigere modeller. Den viser heller ikke resterende strømnivå i prosent, kun med lysindikator.
Størrelse og vekt
Testvinneren Sandberg Survivor veier 1275 gram som er 20% mer enn Sandberg Active, men Sandberg Survivor har 31% bedre kapasitet, i tillegg til flere funksjoner som trådløs lading, 2-veis lading, og 12 Volt lading
Kompromisset med Sandberg Survivor er at den er ca 40% større (22,8 x 12,5 x 3 cm) sammenlignet med Active-nødladeren, og følgelig tar den vesentlig mer plass i lengde og bredde. Den koster også ca. tusen kroner mer.
Personlig mener jeg at Sandberg Survivor er verdt pengene hvis du har behov for mye strøm når du er på tur. Har du ikke et så stort strøm-behov, så kjøper du heller en av de to andre modellene som veier mindre.
Du kan dessverre ikke ta den med på fly fordi den overstiger maksimal tillat effekt på 160 Wh (Watt-per-time), med 266 Wh (Luftfartstilsynet).
Kapasitet
Som følge av at dette er en veldig kraftig powerbank så må den produseres med et lithium-ion batteri som svekkes over tid, med en forventet levetid på 2-3 år (200 til 300 oppladinger).
Den totale kapasiteten er på hele 72.000 mAh (266 Wh), men når vi tar høyde for at “33% regelen” som gjelder for alle nødladere, så er den reelle batterikapasitet på 48.240 mAh.
Kort forklart så skjer dette fordi den interne spenningen (3.7V) må konverteres til høyere spenning i eksterne enheter som mobiltelefoner med 5V, i tillegg til at noe energi forsvinner som følge av varmeproduksjon.
Med 48.240 mAh kan du lade opp en iPhone 13/14 ca. 14 ganger før nødladeren må lades.
For å regne ut hvor mange ganger du kan lade opp mobiltelefonen, dronen, eller videoutstyret ditt, må du finne ut av hvor mye energi hver av enhetene krever i “Watt-per-time”. Trykk her og scroll ned til “Batterikapasitet” for å se hvilken formel du bruker.
Hurtiglading
Nødladeren har hurtigladeteknologiene Power Delivery 3.0, Quick Charge 3.0 og Programmable Power Supply (PPS) for å øke ladehastigheten og effektiviteten både inn og ut. Tilkoblingen med USB-A (Port 2) har QC 3.0, mens Port 1 og 2 med USB-C har PD 3.0.
For å hurtiglade selve nødladeren må du bruke Port 1 (USB-C) i midten, eller Port 4 (DC). Port 1 (i midten) fungerer både som inngang og utgang, slik at du også kan bruke denne til å lade opp eksterne enheter med mindre du skal lade nødladeren samtidig med USB-C.
Den raskeste hurtigladingen får du ved å bruke de tilkoblingene med høyest strømtilførsel (W). Bruk USB-C (60W/PPS) og USB-A (22W) portene til å hurtiglade mobiltelefon, nettbrett og kamerautstyr fordi slike enheter sjeldent krever mer enn 2,1 Ampere (strømstyrke).
Hvis du skal lade opp en bærbar PC som krever mer enn 3 Ampere (sjekk under PC’en), burde du bruke DC porten som går opp til 5A. Hvis PC’en din krever 3.25A og du bruker en USB-C port med maks 3A, vil den lade tregere.
Viktig: Hvis du skal hurtiglade en bærbar PC med DC-kabelen, må du stille inn riktig spenning (12V, 16,5V, 20V, 24V) som du finner ved å se på ladekabelen til den bærbare PC’en din. Følg bruksanvisningen til powerbanken for hvordan du gjør dette på riktig måte.
En mobiltelefon krever som regel maks 2.1A, og andre ganger ned mot 1A, så det skal ikke være noe problem med denne powerbanken. En laptop har ofte mellom 2.25 til 3.25A, så dobbeltsjekk på baksiden av PCen du skal lade opp.
Tilkobling
Etter å ha lest det forrige avsnittet om hurtiglading har du fått en liten innføring i hvorfor strømstyrke (W) og Ampere (A) er så viktig, så nå blir du kanskje litt forvirret når du leser om spenning (Volt) i tillegg.
Dette er uansett ikke kjempeviktig å forstå (med mindre du skal lade en kraftig PC) ettersom hurtigladeteknologiene tilpasser seg forholdet mellom spenning (V) og strømstyrke (A) automatisk.
Kort forklart så er strømtilførsel (Watt) summen av spenningen (V) og strømstyrken (A).
Input
Port 1 (USB-C): 5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A, 20V/3A (60W Max PD 3.0)
Port 4 (DC): 18-24V/4A (Max)
Output
Port 1 (USB-C): 5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A, 20V/3A (60W Max PD 3.0)
Port 2 (USB-C): 5V/3A, 9V/2A, 12V/2.25A (PPS: 3.3-11V/3A)
Port 3 (USB-A): 5V/4.5A, 4.5V/5A, 9V/2A, 12V/1.5A (22W Max QC 3.0)
Port 4 (DC): 12V/5A, 16.5V/4A, 20V/3.5A, 24V/2A (70W max)
Port 5 (12V): 12V / 15A (180W max)
Port 2 har hurtigladeteknologien PPS, og er best egnet til Samsung enheter. Merk også at den maksimale strømtilførselen (Watt) kun er oppnåelig når du lader opp en enhet av gangen. Hvis du lader opp selve nødladeren, vil USB-C og USB-A portene kun klare 15 Watt hver.
Funksjoner
Som nevnt tidligere har denne powerbanken flere unike funksjoner som skiller den fra de fleste andre modeller på markedet.
Pass-through: Testvinneren Sandberg Survivor har 2-veis lading som betyr at du kan lade opp selve nødladeren samtidig som du lader på eksterne enheter som mobiltelefon, nettbrett, og annet elektrisk utstyr.
Trådløs lading (QI): Du kan lade QI-sertifiserte enheter som mobiltelefoner trådløst, ved å legge den oppå powerbanken med strøm symbolet. Denne måten å lade på er for øvrig relativt sakte (10 Watt) sammenlignet med å bruke kabel.
Lampe: Du kan bruke nødladeren som en lampe til å lyse opp inne i teltet eller i bilen når det er mørkt. Jeg har dessverre ikke fått mulighet til å måle lysstyrken (lumen), og det er lite info på nettsiden til Sandberg.
Lade med 12 Volt: Powerbanken har en kraftig 12 Volts (180W) kontakt (til biladapter) for campingutstyr slik som kaffemaskin, et lite kjøleskap eller en kjøleboks.
Velg riktig powerbank
Vi har samlet en oversikt over det vi mener er blant de viktigste utvalgskriteriene i å velge hvilken powerbank som er den beste, i forhold til pris.
Hvis du syns dette blir litt for teknisk så fokuser kun på at powerbanken har en størrelse og vekt som du er tilfreds med dit du skal reise, og at den har tilstrekkelig med reell kapasitet (målt i mAh) til å lade de eksterne enhetene dine. Velg også en powerbank med hurtiglading og flere muligheter for tilkoblinger.
Størrelse og vekt
En oppladbar powerbank (nødlader) kommer i ulike størrelser, alt fra de du har i lomma som veier et par hundre gram, til portable modeller på størrelse med en koffert opp til 30 kilo.
Hvis du skal på en telttur over et par dager klarer folk flest seg med en mindre modell som veier en halv kilo. Skal du på en lengre telttur, eller ha med deg veldig mye elektronisk kamerautstyr, er det ikke uvanlig å ha med en power som veier i overkant av en kilo, eller velge en løsning med solceller.
Batterikapasitet
Det viktigste med en powerbank er et batteri som kan lagre nok strøm til å lade opp enheter som mobilen, kamera, drone og PC - så mange ganger som mulig, før powerbanken selv må lades opp.
Dette måles i mAh (milliamperetimer) og jo høyere mAh, desto bedre. Husk også at selv om en powerbank har 20.000 mAh, så vil den i realiteten kun ha ca. 66% av dette, 13.330 mAh.
Dette avviket skyldes blant annet at den interne spenningen i en nødlader (ofte 3.6 eller 3.7V) må konverteres til spenningen i enhetene du skal lade (ofte 5V), samtidig som en del energi forsvinner til varme.
Den interne spenningen må ikke forveksles med inngående og utgående spenningen for å lade powerbanken eller enheter som powerbanken skal lade opp.
Hvis du er på telttur når det er kaldt ute, kan det være lurt å lagre powerbanken i tursekken, eller i soveposen, for å unngå at batteriet svekkes unødvendig.
Hvordan regne ut batterikapasitet (mAh)?
Hvis du ønsker å regne ut batterikapasiteten selv, må du ha tilgang til “Watt-per-time” (Wh) og den interne spenningen (V) for nødladeren, som oftest er enten 3.6 eller 3.7, og bruke følgende formel:
Watt-per-time ÷ Volt x 1.000 = mAh
Den mest populære powerbanken Andersson QC 3.0 på markedet opplyser at de har 74 Watt-per-time (Wh) og 3.7 Volt (V).
74 ÷ 3,7 x 1.000 = 20.000 mAh
Hvis vi tar høyde for at ca. en tredjedel av energien forsvinner (Tek.no målte det til 28,51% for denne modellen), så er den reelle batterikapasitet for Andersson QC 3.0 på 14.298 mAh. Dette forutsetter at “Watt-per-time” som produsenten opplyser om, er riktig.
Hvis du vil regne ut “Watt-per-time” (Wh) må du ha tilgang til “Volt” (V) og “Ampere-per-time” (Ah), og gange disse med hverandre (V x Ah = Wh). Det er for øvrig ikke alltid så enkelt å finne “Ampere-per-time”, i tillegg til at enkelte produsenter opplyser om feil tall.
Hvor mange ganger kan mobilen lades?
For å regne ut ca. hvor mange ganger du kan lade opp mobilen din med f.eks. powerbanken Andersson QC 3.0, må du vite “Watt-per-time” (Wh) for din mobil, og intern spenning (V) for nødladeren. Se oversikt over noen av Apple sine modeller.
iPhone 13: 12,41 Wh
iPhone 14: 12,68 Wh
iPhone 14 Plus: 16,68 Wh
iPhone 14 Pro: 12,68 Wh
iPhone 14 Pro Max: 16,68 Wh
Hvis du har iPhone 13 kan du lade mobilen ca. 4 ganger med powerbanken Andersson QC 3.0.
12,41 Wh ÷ 3,7V x 1.000 = 3.354 mAh per lading
14.298 mAh ÷ 3.354 mAh = 4,26 ganger
Type batteri
Batteriet i en powerbank er som regel “Lithium-ion” eller “Lithium-polymer”, og det er både fordeler og ulemper med begge typer batteri.
Den populære powerbanken Andersson QC 3.0 med 20.000 mAh har batteri av “Litium-polymer” som er å foretrekke dersom man ikke skal lagre mer enn ca. 20.000 mAh. Powerbanks med dobbelt så kraftig batterikapasitet har “Lithium-ion” batteri.
Fordeler med “Lithium-ion” batteri:
Plass til mer energi i batteriet
Billigere å produsere
Ulemper med “Lithium-ion” batteri:
Kan ta fyr som følge av skader
Batteriet mister effekt over tid
Fordeler med “Lithium-polymer” batteri:
Robust og fleksibelt batteri
Tar mindre plass
Ulemper med “Lithium-polymer” batteri:
Begrenset kapasitet
Kortere levetid
Kort forklart så er ikke den ene typen batteri veldig mye bedre enn den andre. Som du vil se i vår samletest har de to kraftigste modellene “lithium-polymer” batteri fordi det ikke er mulig å få så mye energi lagret i et “lithium-ion” batteri.
Hurtiglading
Noe av det viktigste for meg når jeg skal vurdere en ny powerbank, foruten om at den har stor batterikapasitet, er at den klarer å lade opp enhetene jeg har med på telttur - raskt!
For å få til dette må powerbanken ha høy strømtilførsel (Watt) og strømstyrke (Ampere).
Hvorfor er Watt (W) viktig?
Strømtilførsel (Watt) bestemmer hvor raskt powerbanken (nødladeren) kan lade opp andre enheter, og avhenger av den maksimale spenningen og strømstyrken (Volt x Ampere = Watt). Den populære powerbanken fra Andersson har totalt 18W inn og ut.
En powerbank med en strømtilførsel på 60 Watt lader opp en mobil tre ganger så raskt som en powerbank med 20 Watt.
Spenningen (V) for å motta strøm eller for å lade opp eksterne enheter må ikke forveksles med interne spenningen (3.7V) til en powerbank.
Hvorfor er Ampere (A) viktig?
Ampere er strømstyrken som går fra powerbanken til enheten du lader, og krever vanligvis bare strømmen den trenger. Dvs. at dersom du lader en mobil som behøver 2,1 Ampere (A) så spiller det ingen rolle om powerbanken kan sende mer enn 2,1 Ampere (A).
Men dersom powerbanken kun kan levere 1 Ampere (A), og din mobil kan motta mer enn det, vil ikke mobilen lade, eller lade veldig sakte da den ikke får nok strøm. Å lade noe med mindre strøm enn enheten tillater, kan i tillegg til en langsom lading forårsake skader på enheten.
Det er derfor viktig å sjekke at powerbanken du vurderer å kjøpe kan levere tilstrekkelig med strøm til dine enheter. Velg en powerbank med så høy ampere som mulig, da enheten du lader bare krever en viss mengde av det powerbanken kan gi.
Det samme gjelder hvis du skal lade powerbanken med en adapter i veggen, da adapteren må matche strømstyrken til powerbanken. Det bør være minst 5 Volt (V) og minst 2,1 Ampere (A) for å klare både en mobil og et nettbrett.
Den utgående spenningen (V) må ikke forveksles med den interne spenningen (som ofte er 3.6 eller 3.7V).
Ulike hurtigladeteknologier
Hurtigladeteknologier er utviklet for å øke ladehastigheten til enhetene som du skal lade opp med powerbanken din. De to vanligste typene er Power Delivery (PD) og Quick Charge (QC), men det finnes andre kjente som Programmable Power Supply, Super Charge, Warp Charge, og Adaptive Fast Charging.
Power Delivery (PD) er en USB standard som er utviklet av USB Implementers Forum. Denne teknologien tilpasser seg enheten og samtidig tillater høyere strømtilførsel og spenning gjennom USB-C porten, slik at du kan lade ulike typer enheter raskere, inkl. nettbrett, PC’er og mobiltelefoner.
Quick Charge (QC) er utviklet av Qualcomm, og øker strømtilførselen på lik linje som Power Delivery (PD). Quick Charge 3.0 kan levere dobbelt så mye som 2.0, opp til 18 Watt. Teknologien tilpasser hastigheten til enheten, den er mer energieffektiv, og beskytter bedre mot overspenning, oppheting og kortslutning.
Programmable Power Supply (PPS) er en avansert hurtigladeteknologi som kan tilpasse spenning (Volt) og strømstyrke (Ampere) i sanntid, for maksimal strømtilførsel (Watt). Sammenlignet med PD og QC produserer PPS mindre varme, og er best egnet til Samsung.
Noen modeller av powerbanks har flere enn en hurtigladeteknologi. Den populære modellen fra Andersson har Power Delivery (PD) både inn og ut fra powerbanken, og Quick Charge (QC) ut til andre enheter.
Tilkoblinger
Når du har funnet en powerbank med et godt batteri, hurtiglading, og lav bærevekt, kan du ta en titt på hvilke tilkoblinger den har mulighet for, og forholdet mellom spenning (V) og styrken (A) for disse.
Den største fordelen med flere tilkoblinger er at du kan lade flere enheter samtidig, og ulike typer enheter.
USB-A: Den vanligste typen som folk flest kjenner til er USB-A, og har vært den mest utbredte USB-standarden i veldig mange år. USB-A kabler er billige å produsere, de har et enkelt design som ofte gjør at de sitter bedre når den er tilkoblet.
USB-C: Dette er den nye standarden som tar over for USB-A i større grad for hvert år. Dette fordi USB-C støtter høyere overføringshastighet, i tillegg til at den har høyere strømstyrke som gjør det mulig å lade opp enheter raskere eller overføre data raskere.
USB Mikro: Denne typen USB har i likhet med USB-A blitt erstattet av USB-C de siste årene, men ettersom det fortsatt er en del elektronikk som bruker denne standarden, er det fordelaktig med den muligheten når du kjøper deg en powerbank.
De ulike tilkoblingene er merket på denne måten:
Input
Mikro-USB: 5V, 2.1 A
USB-C: 5V 3A, 9V 2A (18W max QC3.0)
Output
USB-A: 5V 3A, 9V 2A, 12V 1.5A (18W max QC3.0)
USB-C: 5V 3A, 9V 2A, 12V 1.6A (18W max PD3.0)
Som du ser kommer nødladere med ulike forhold mellom spenning (V) og strømstyrke (A). Det er fordeler og ulemper ved begge deler. Noen modeller har kun den ene eller den andre muligheten, mens ofte de litt bedre modellene gir deg muligheten til å velge.
De beste modellene på markedet vil uansett tilpasse seg automatisk ved hjelp av hurtigladeteknologien, for å optimalisere overføringen av energi, og for å unngå at de eksterne enhetene du lader opp tar unødvendig skade.
Høy spenning og lav strømstyrke
Hvis du kjøper en powerbank som har en utgang med høy spenning (V) og lav styrke (A), vil du få en mer energieffektiv lading av enheten din, fordi mindre av energien går tapt til varme under lading.
En annen fordel med høy spenning (V) og lav styrke (A), er at oppladingen er mer stabil for enheter med sensitiv elektronikk, slik som mobiltelefoner og nettbrett. Dette vil redusere sjansen for å skade enhetene, og øke batteriets levetid.
Lav spenning og høy strømstyrke
Hvis du kjøper en powerbank som har en utgang med lav spenning (V) og høy styrke (A), vil enhetene dine lades opp raskere. Ulempen med dette valget er at mer av energien går tapt til varme under ladingen.
En annen utfordring er at de ikke optimale for sensitiv elektronikk slik som mobiltelefoner og nettbrett.
Pass-through
En powerbank (nødlader) som har “pass-through” (2-veis lade funksjonen) kan lade opp andre enheter samtidig som powerbanken lades. Dette kan være fordelaktig dersom du har begrenset med tid eller stikkontakter til å lade opp både powerbanken og flere enheter før du skal ut på tur.
Solcelledrift
Hvis du skal på en helgetur og det eneste du skal lade er et par mobiltelefoner for å kunne ta bilder, så er ikke solcellelader nødvendig. Men for meg som har med mobil, speilkamera, drone og GoPro, så er det nyttig å kunne lade opp enhetene mer enn det en powerbank klarer med fullt batteri.
Det finnes noen modeller som har et lite solcellepanel på baksiden av powerbanken, eller små pads som kan rulles ut, men disse er ikke spesielt effektive.
Slike modeller har sjeldent høy nok strømstyrke (A) eller god nok generering av energi, så mobilen må lades hele dagen hvis du er heldig nok til at solen skinner dagen lang.
Det beste er å kjøpe en powerbank som er kompatibel med et solcellepanel som er stort nok til å generere tilstrekkelig med energi, på kortere tid. Utfordringen er ofte at desto større panelet er, jo mer veier det.
Hvordan forlenge levetiden til en powerbank?
En powerbank har en gjennomsnittlig levetid på 2 til 3 år, eller 300 til 500 oppladinger - avhengig av hva som inntreffer først.
Lithium-ion batterier svekkes over tid slik at den kan lagre mindre energi for hver gang du lader den.
Lithium-polymer batterier svekkes ikke over tid men har kortere total levetid
Den beste måten å forlenge levetiden til powerbanken din på, uavhengig av hvilken type batteri den har, er å lade den opp jevnlig for å unngå at den er helt tom for strøm når du ikke bruker den.