Vifte Test: De 7 beste (2024) 

Stor samletest av 7 vifter

I min vifte test har jeg sammenlignet og vurdert alle viftene på Prisjakt, i tillegg til å ha testet flere modeller hos forhandlere for å kunne presentere det jeg mener er de beste gulvviftene og bordviftene på markedet.

Dette er markedets mest stillegående vifter av høy kvalitet som tar seg godt ut i alle rom, og bidrar til et svalt inneklima ved å skape en oscillerende effekt. Jeg vil for øvrig ikke anbefale billigere under fem hundre kroner da disse støyer mye, og ikke er spesielt effektive.

I denne testen kan du først lese om en billig og enkel gulvvifte fra Xiaomi. Deretter presenterer jeg en billig og god modell fra Duux, så en litt bedre gulvvifte fra Stadler, og til slutt den beste gulvviften, MeacoFan 1056P som jeg bruker selv.

Jeg vurderer viftene ut i fra utvalgskriterier slik som produksjonskvalitet, viftekapasitet, lydnivå, oscillerende effekt, praktiske funksjoner, design, produktomtaler og brukervennlighet.

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Xiaomi Smart Fan 2

Xiaomi Smart Fan 2 er best i test

Viktigste egenskaper:

✔️ Viftekapasitet: 1200 m3/t

✔️ Lydnivå: 30 – 60 dB

✔️ Oscillerende: Sidelengs

Ting å tenke på:

🔻 Bare vertikal tilt

🔻 Enklere kvalitet

🔻 Høy dB på lavest nivå

🔻 Pris ved vurdering: 999,-

Xiaomi Smart Fan 2 er kåret til testvinner blant de billigere gulvviftene. Selv om den er billig får du mye for pengene med en viftekapasitet opp til 1200 m3/t, et lydnivå fra 30 til 60 desibel, og en god oscillerende effekt ved at den går 140° grader sidelengs.

Ting å tenke på: Gulvviften har bare en automatisk bevegelse 140° grader sidelengs, og går ikke opp- og ned av seg selv, men du kan tilte den 39° grader manuelt. Den har ingen nattmodus funksjon, og laveste hastighet har litt høyt støynivå, spesielt for de som er veldig sensitive for lyder når de skal sove.

- Modellen kommer i en oppladbar og trådløs utgave som heter Xiaomi Smart Fan 2S.

Viftekapasitet

Gulvviften fra Xiaomi er svært kraftig med en maksimal viftekapasitet på 1200 m3/t, som er overlegent i denne prisklassen. Det betyr at den vil oppnå et kjøligere inneklima raskere enn en del andre vifter.

En utfordring med veldig kraftige vifter som er produsert for å være billigere, er at det kan komme ulyder fra elementer som berører hverandre når viften beveger seg. Xiaomi er vesentlig bedre enn mange andre billige vifter, men hvis du vil unngå dette helt så anbefaler vi å gå for Meaco eller Boneco.

Oscillerende

Gulvviften Xiaomi Smart Fan 2 kan bevege seg 140° grader sidelengs automatisk, og følgelig skape en naturlig bris og oscillerende effekt.

Den kan dessverre ikke bevege seg opp- og ned automatisk slik som Duux Whisper Flex og MeacoFan 1056P, men du kan tilte den manuelt 23° grader opp, og 16° grader ned (totalt 39° grader). Det betyr at du heller ikke kan tilte den rett opp i taket og gjenskape “dusj-effekten” slik som Boneco F235.

Lydnivå

Viften har et lydnivå fra laveste hastighet til rundt 30 desibel, og opp til ca. 60 desibel på øverste nivå med maksimal viftekapasitet. En medvirkende årsak til at viften er så stillegående er på grunn av den børsteløse DC motoren.

Som nevnt innledningsvis har ikke Xiaomi Smart Fan 2 en egen funksjon for nattmodus der hastighet og støynivå reduseres gradvis. Du kan bruke den på laveste hastighet, men fordi viften har så høy viftekapasitet kan 30 dB være for høyt for de som er veldig sensitive på lyder når de skal sove.

Funksjoner

Direkte på gulvviften kan du velge mellom 4 hastigheter, men hvis du kobler viften til mobilen via WiFi nettet kan du regulere effekten trinnløst mellom 100 hastigheter.

Med appen Xiaomi Mi Home kan du blant annet justere vindhastighet (100 innstillinger), rotasjonsvinkel og timer. Viften er kompatibel med stemmeassistentene Google Home og Amazon Alexa.

Gulvviften har to moduser (standard + naturlig) og en timer. Modusen “naturlig” varierer mellom hastigheter for å gjenskape en naturlig bris, mens “standard” bare blåser rett frem på vanlig måte og valgfri hastighet.

Høyden på viften kan justeres mellom 62,5 til 100 cm, og følgelig kan den brukes som en bordvifte eller gulvvifte.

Annonse

Duux Whisper Flex

Duux Whisper Flex er best i test

Viktigste egenskaper:

✔️ Viftekapasitet: 710 m3/t

✔️ Lydnivå: 13 - 50 dB

✔️ Oscillerende: I flere retninger

✔️ Inkludert fjernkontroll

Ting å tenke på:

🔻 Krever stabilt 2,4 GHz for WiFi

🔻 Ikke med batteri til fjernkontroll

🔻 Pris ved vurdering: 1999,-

Duux Whisper Flex er utnevnt til testvinner blant de litt enklere men gode gulvviftene. Den har god viftekapasitet og er svært stillegående med 13 dB på laveste nivå. Viften beveger seg sidelengs samtidig som den går opp- og ned som gir en svært god oscillerende effekt og naturlig bris.

Ting å tenke på: For å koble opp viften til WiFi nettet hjemme krever det at ruteren din har mulighet for 2,4 GHz, og sørg for at du har en kraftig og stabil ruter. Det følger ikke med batteri til fjernkontrollen (CR2025), og produksjonskvaliteten kunne vært litt bedre, men totalt sett en veldig god gulvvifte.

Viftekapasitet

Gulvviften Duux Whisper Flex har en maksimal viftekapasitet på 710 m3/t. Det er 40% svakere enn testvinneren fra Xiaomi, men Duux Whisper Flex er vesentlig mer stillegående. Den er for deg som foretrekker en tilnærmet lydløs vifte som kan stå på hele dagen og natten, på lavere nivå.

Viften har litt enklere produksjonskvalitet som er å forvente i denne prisklassen. Det betyr at du vil oppleve litt knirkelyder når viften beveger seg, på samme måte som på testvinneren fra Xiaomi.

Skal du ha den kraftigste og beste viften på markedet, burde du MeacoFan 1056P.

Oscillerende

De aller fleste viftene på markedet kan tiltes litt opp eller ned, men blåser bare automatisk fra side til side for å skape en naturlig bris i rommet. Ettersom varmen stiger opp mot taket så vil en vifte som også blåser automatisk opp- og ned, i tillegg til sidelengs, være bedre.

Duux Whisper Flex er av de de billigere modellene på markedet som har denne funksjonen, og følgelig vil gulvviften både skape en mer naturlig bris i rommet. Men den vil også sirkulere mer av den varme luften som stiger opp i taket på samme måte som MeacoFan 1056P.

Viften har en vertikal svingradius på 100° grader, og en horisontal svingradius på 90° grader.

Lydnivå

En av de største fordelene med denne viften er at den er svært stillegående på de lave nivåene, som gjør at den kan stå på hele dagen- og natten uten at den er sjenerende. På laveste nivå produserer den et lydnivå på 13 dB, og rundt 50 dB på øverste nivå. Motoren er en DC motor.

Den vil lage noe lyder ved at den beveger seg som ikke kommer direkte fra bladene som flytter luften, men dette er helt vanlig på vifter i denne prisklassen på samme måte som Xiaomi.

Plasser gjerne viften på soverommet når du skal sove og bruk nattmodus slik at alle lysene på viften slås av etter 10 sekunder. Det som forøvrig er litt rart er at lyden er noe høyere på nattmodus (13 dB) enn på vanlig laveste nivå (10 dB). Nattmodus er uansett veldig stillegående.

Funksjoner

Viften har 26 ulike hastigheter som lar deg enkelt tilpasse mengden luft du vil at viften skal sirkulere rundt i rommet, og det er lettere å finne et lydnivå du er tilfreds med.

I tillegg til nattmodusen vi nevnte tidligere så kan du stille inn viften med en timer opp til 12 timer før den skrur seg av automatisk.

På sitt laveste kan viften bygge 51 cm i høyden og fungere som en kraftig bordvifte, eller du kan montere på et lengre skaft å få den 88 cm opp i høyden. Dette er forøvrig noe lavere enn bransjestandard som er på ca. 1 meter.

Du kan velge å styre viften med fjernkontrollen (batteri "CR2025” må kjøpes separat), eller du kan koble den opp til det trådløse WiFi nettet hjemme så fremt du har et stabilt 2.4 GHz nett (fungerer ikke med 5.0 GHz) med en god ruter.

Årsaken til at du trenger en god ruter er fordi 2.4 GHz nettet ikke er like kraftig som 5.0 GHz, men det strekker seg lenger og lettere gjennom fysiske hindringer som tak og vegger.

Annonse

Stadler Simon

Gulvviften Simon Stadler er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Viftekapasitet: 997 m3/t

✔️ Lydnivå: 25 - 52 dB

✔️ Oscillerende: Sidelengs

✔️ Inkludert fjernkontroll

✔️ Unikt design fra Stadler

Ting å tenke på:

🔻 Kan bare tiltes vertikalt

🔻 Kan ikke styres fra mobilen

🔻 Pris ved vurdering: 2499,-

Stadler Simon er kåret til ny testvinner blant markedets litt bedre gulvvifter, og med sitt unike design tar den seg godt ut i de fleste hjem, selv for den kresne. I tillegg er viften overraskende stillegående til å være så kraftig. Den beveger seg sidelengs automatisk (60 - 180°), den kan tiltes vertikalt og kommer med en fjernkontroll.

Ting å tenke på: Hvis vi skal pirke på noe så skulle vi ønske at viften også beveget seg opp og ned automatisk, i likhet med MeacoFan 1056 som jeg har selv. Når det er sagt så bruker jeg ikke den vertikale funksjonen så mye, og selv om viften fra Meaco ser bra ut, så liker fruen Stadler Simon bedre da den skal stå fremme hele sommeren.

Viftekapasitet

Gulvviften Stadler Simon har en viftekapasitet på hele 997 m3/t som betyr at den flytter 997 kubikkmeter med luft i timen. Dette er mer enn 30% så kraftig sammenlignet med den billigere testvinneren fra Duux.

Oscillerende

Hele poenget med en vifte er at den skal sirkulere luften inne ved å flytte på den den varme og fuktige luften, og samtidig skape en avkjølende (oscillerende) effekt som tilsvarer en frisk bris som når vinden blåser. De viftene som gjør dette best, er de som beveger seg automatisk, slik som Stadler Simon.

Du kan også regulere den vertikale stillingen manuelt (-5° til 85°) dersom du ønsker å blåse opp i taket, hvis du f.eks. ønsker en indirekte bris. Det fungerer faktisk veldig godt hvis du skal ha den på om natten, fordi du helst ikke skal rette den direkte mot deg når du sover.

Med fjernkontrollen kan du velge mellom tre innstillinger avhengig av mye den skal svinge:

  • Nivå 1: 60°

  • Nivå 2: 90°

  • Nivå 3: 180°

Lydnivå

Gulvviften Stadler Simon er som nevnt innledningsvis en veldig stillegående vifte, selv på høyeste hastighet, mye takket være DC motoren og det unike designet. På laveste hastighet støyer viften så lite som 25 desibel, og bare opp til 52 desibel på maks. Les mer om hvordan lyd måles her.

Funksjoner

Viften har 10 hastigheter som du kan regulere ved hjelp av den medfølgende fjernkontrollen, som forøvrig kan festes på stativet så du alltid har den lett tilgjengelig. Du kan også velge en modus som simulerer naturlige vindforhold.

Når gulvviften er montert er den 82 cm høy, 27 cm dyp og 26 cm bred.

Annonse

MeacoFan 1056P

MeacoFan 1056P er best i test

Viktigste egenskaper:

✔️ Viftekapasitet: 1653 m3/t

✔️ Lydnivå: 20 - 60 dB

✔️ Oscillerende: I flere retninger

✔️ Inkludert fjernkontroll

Ting å tenke på:

🔻 Kan ikke styres fra mobilen

🔻 Pris ved vurdering: 2699,-

MeacoFan 1056P er kåret til testvinner som den beste gulvviften på markedet. Den er ekstremt kraftig, stillegående, og skaper en naturlig bris ved å blåse i flere retninger inkludert opp- og ned, istedenfor bare sidelengs. Jeg har selv brukt denne siden våren 2023.

Dette gjør at den også sirkulerer ut den varme luften som stiger mot taket. Styr den enkelt med fjernkontrollen som festes til viften med en magnet så vet du alltid hvor du har den.

Modellen er tilgjengelig som bordvifte: MeacoFan 1056.

Den er forøvrig tidligere testvinner hos det svært anerkjent og statseide test magasinet “test.de” i Tyskland, og har utelukkende positive omtaler i flere europeiske medier, nå også hos oss.

Ting å tenke på: Gulvviften kan ikke styres fra mobilen slik som Xiaomi og Duux, men fjernkontrollen fungerer uten problemer i motsetning til noen tilbakemeldinger fra de to førstnevnte. Den er festet i front at selve viften med en magnet hvis du ikke vil ha den liggende rundt i huset.

Jarle fra Bedre Inneklima forteller om gulvviften MeacoFan 1056P

Viftekapasitet

MeacoFan 1056P har en viftekapasitet som sirkulerer opp til 1653 (m3/t) kubikkmeter med luft i timen, og er å anse som en svært kraftig vifte.

Produksjonskvaliteten til MeacoFan 1056P er også vesentlig bedre og kun slått av Boneco F235. Det betyr at den ikke lager de samme ulydene som Xiaomi og Duux gjør når viften beveger seg som følge av at billige elementer skaper friksjon når de berører hverandre.

Oscillerende

De fleste viftene på markedet kan tiltes litt opp og ned, men blåser bare fra side til side for å skape en naturlig bris. Ettersom varmen stiger opp mot taket så vil en vifte som også blåser automatisk opp- og ned i tillegg til sidelengs, være bedre fordi den sirkulerer ut mer varm luft pr time.

MeacoFan 1056P beveger seg automatisk i flere retninger og er å anse som den mest effektive gulvviften ved siden av Boneco F235 når det gjelder å sirkulere ut den varme luften i rommet, og skaper et svalt og godt inneklima.

Viften har en vertikal svingradius på 60° grader, og en horisontal svingradius på 80° grader.

Lydnivå

Gulvviften fra Meaco er overlegen når det kommer til lydnivå i forhold til hvor mye luft den sirkulerer pr time, delvis takket være DC motoren. På laveste nivå produserer den bare 20 desibel, og opp til 60 desibel på høyeste nivå.

Sammenlignet med testvinneren Duux Whisper Flex som er blant markedets mest stillegående gulvvifter, så støyer Meaco 35% mer på laveste nivå, men sirkulerer 133% mer luft pr time. Det betyr at Meaco er vesentlig mer effektiv og du kan fint la den stå på både dag- og natt på lavt nivå.

Testvinneren fra Meaco kan brukes på soverommet mens du sover. Aktiver nattmodus som gjør at viftehastigheten vil avta med ett nivå hvert 30. minutt til den når nivå 1. Alternativt kan du bare la den stå på laveste nivå gjennom hele natten.

Funksjoner

MeacoFan 1056P har 12 ulike hastigheter som lar deg tilpasse mengden luft du vil at viften skal sirkulere rundt i rommet. Den har en av- og på timer opp til 12 timer.

Viften kommer med en naturlig modus hvor luftstrømmen skifter mellom de ulike hastighetene automatisk. ECO modusen tilpasser hastigheten etter temperaturen i rommet, og nattmodus som beskrevet over avtar gradvis fra øverste til laveste nivå.

Høyden kan reguleres fra 82 cm og opp til 95 cm, og viften styres enten via touch panelet nederst på foten, eller ved hjelp av fjernkontrollen som er festet til selve viften.



Velg riktig vifte

I denne oversikten har vi samlet en liste med utvalgskriterier som vi har tatt utgangspunkt i når vi sammenligner og vurderer hvilke vifter vi mener er de beste. Det sentrale er kombinasjonen av hvor kraftig- og effektivt viften flytter / sirkulerer den varme og fuktige luften, uten å støye for mye.

Viftekapasitet

Første ser vi på hvor kraftig viften er målt i viftekapasitet (m3/t) på samme måte som en luftrenser. Testvinneren vår fra Duux har eksempelvis 710 m3/t, mens MeacoFan 1056P har 1653 m3/t.

En utfordring er at det ikke er noen bransjestandard for hvordan en produsent måler viftekapasiteten, og følgelig må vi ta oppgitt informasjon med en klype salt. Kjente leverandører er som regel til å stole på slik som Meaco, Boneco, Duux med flere.

Kraftigere vifter krever også vesentlig bedre produksjonskvalitet og stabilitet for å unngå høyere lydnivå og knirkelyder, som følge av elementene som er bygd rundt motoren og viftebladene som er i bevegelse.

Strømprisene i Norge har medført at vi i større grad må ta hensyn til hvor mye strøm de elektriske produktene bruker, og man skulle tro at en kraftigere vifte med høy viftekapasitet bruker mer strøm. Men de beste modellene vi har funnet bruker faktisk mindre strøm (W) desto kraftigere de er.

Oscillerende

En oscillerende vifte beveger seg automatisk fra side til side for å skape luftsirkulasjon tilsvarende en naturlig bris som gir en avkjølende effekt i hele rommet, og bedre inneklima. Et bedre alternativ er vifter som også beveger seg opp og ned slik som MeacoFan 1056P.

Et annet godt alternativ til oscillerende vifter er såkalte “dusj vifter” eller “Air shower fans” som du stiller opp mot taket, og som i større grad kjøler ned hele rommet ved å sirkulere bort den varme luften som samler seg opp mot taket. Boneco F235 er å anse som en “dusj vifte”.

Lydnivå

Det neste vi ser på er lyden som viften produserer. Lydnivå er spesielt viktig fordi viften ofte står på hele dagen når det er varmt, og mange sover bedre med en oscillerende vifte på soverommet. Følgelig må viften være stillegående, og i hvert fall ha en nattmodus hvor den er ekstra stillegående.

Hvis du kjøper en vifte med likestrøms DC motor som er litt dyrere, vil du få en vifte som er mer stillegående slik som MeacoFan 1056P og Boneco F235, sammenlignet enn tradisjonelle vifter.

Lyden som måles på laveste nivå er bare mulig å måle i et laboratorium, og kan ikke sammenlignes med å måle det hjemme i stuen. Hjemme hos meg er laveste målt lydnivå til rundt 36 dB når det er helt stille. Så når en vifte har 20 dB på laveste nivå er dette målt i et laboratorium og betyr hvor mye lyd den produserer.

funksjoner

En god vifte skal ha ulike hastigheter for å tilpasse temperaturen og den relative luftfuktigheten i rommet. De fleste gode modellene har alt fra 10 til 30 hastigheter.

Viften burde også ha ulike moduser til ulike behov. Det kan være nattmodus når du skal sove for å redusere viften og lyden gradvis. Det kan være at viften tilpasser seg temperaturen i rommet, eller varierer mellom hastighetene for å skape en naturlig bris.

Gulvvifter burde også kunne reguleres i høyden spesielt hvis takhøyden er ekstra høy. Men kraftige “dusj vifter” fra Boneco er det ikke like relevant men fortsatt nyttig.

To andre praktiske funksjoner er medfølgende fjernkontroll eller muligheten for å styre viften fra en applikasjon på mobilen via Bluetooth.


Spørsmål om vifter

  • Det finnes ikke èn temperatur som passer alle mennesker på soverommet når vi skal sove, men ifølge Folkehelseinstituttet burde temperaturen ligge på mellom 14 - 18 grader. Så hva gjør du på sommeren når du ikke får temperaturen lavere enn 22 grader?

    Folk flest, meg selv inkludert, bruker en vifte for å skape en naturlig bris ved å flytte / sirkulere den varme luften på soverommet. Men er dette farlig, eller kan du bli syk?

    Noen typer virus trives bedre i lav temperatur, og følgelig er det gjerne viruset som gjør deg forkjølet, ikke den lave temperaturen. Så istedenfor å senke temperaturen med aircondition kan det være bedre å skape en naturlig bris med en oscillerende vifte som istedenfor sirkulerer den varme luften.

    Det er altså ikke farlig å bruke en vifte mens du sover, men unngå å rette den direkte mot deg ettersom en vifte bidrar til å tørke ut luften noe. La den svinge automatisk rundt i rommet uten at den treffer deg direkte for å redusere mengden tørr luft direkte på kroppen som kan tørke ut hud og slimhinner.

  • For å kjøle ned- og redusere temperaturen på soverommet kan du bruke en vifte som du retter mot et åpent vindu. Dette vil trekke ut den varme luften fra soverommet, og suge inn den kjøligere luften utenifra.

    Husk å lukke døren til soverommet for å unngå å trekke ut varmen fra resten av boligen.

  • En oscillerende vifte som bare sirkulerer den varme luften vil ikke gi tett nese på samme måte som en aircondition som blåser kald luft.

    En vifte kan tørke ut luften noe som vil kunne tørke ut slimhinner spesielt hvis den blåser rett på deg hele natten, men rett viften ut i rommet eller ut av vinduet så skal det gå helt fint.

    Du kan også fint plassere en vifte som sirkulerer luften på barnerommet. Dette skal være helt ufarlig og forskning viser at barnet sover bedre i et ventilert rom.

  • En bordvifte har liten effekt hvis den plasseres på gulvet ettersom varmen stiger naturlig opp mot taket, og det er varmen du ønsker å sirkulere og flytte. Bordviften er derfor tiltenkt å plassere på en bord slik at den kommer i en passende høyde slik at du kjenner den oscillerende effekten på kroppen.

    Fordelen med gulvviften er at den har denne høyden ved at den kommer på et stativ opp til en meter, men du må ha et sted å plassere den på gulvet.

Tidligere testvinnere

Boneco F235