Stekepanne Test: De 4 beste (2024)
I vår stekepanne test har vi sammenlignet og vurdert et stort utvalg av stekepanner, og utnevnt 4 testvinnere i ulike prisklasser. Vi har funnet det vi mener er den beste stekepannen i rustfritt stål, den beste stekepannen i aluminium, den beste stekepannen i støpejern, og den beste i karbonstål.
Hvis du ikke bruker eller vedlikeholder stekepannen på riktig måte, er det bortkastet penger å investere mer enn tusenlappen på en stekepanne i høy kvalitet, fordi den blir tilnærmet ubrukelig etter kun et år.
En vanlig brukerfeil er å utsette stekepannen for høye og hyppige endringer i temperatur (skal varmes gradvis), eller at det brukes redskaper i stål når pannen har et belegg som kun tåler silikon, plast, og tre. Selv om en stekepanne tåler oppvaskmaskin, så er også dette sjeldent å anbefale.
-
I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.
Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.
Hopp rett til testene?
Velg riktig stekepanne
I vår stekepanne test har vi fokusert på de vanligste og mest brukte materialene som stål, støpejern, og aluminium, inkludert variasjoner av disse (jern, karbonstål) som alle har ulike egenskaper. Det er også fordeler og ulemper å kjøpe stekepanner med eller uten non-stick belegg. En god stekepanne skal tåle høy varme og slitasje, ha jevn varme, være lett å jobbe med, og ha egenskaper som hindrer at maten fester seg uten for mye fett i pannen.
En stekepanne med tynn bunn blir veldig fort varm, hvilket betyr at maten også brenner seg raskere, og følgelig må du følge mer med, men de er lette å håndtere.
En stekepanne med tykk bunn tar lengre tid å få varm, men den holder bedre på varmen og er mer slitesterk. De pleier for øvrig også å koste litt mer.
Stål
Stekepanner i stål er slitesterke, tåler høy varme og kan rengjøres i oppvaskmaskin. Har den en kjerne av aluminium fordeles også varmen jevnt.
-
Har du en stekepanne i stål uten belegg må du bruke rikelig med fett i pannen og unngå å snu kjøttet for ofte. Stålpanner uten belegg tåler også maks temperatur uten å ta skade av det.
-
Med slipp-belegg trenger mindre fett i pannen samtidig som maten ikke fester seg like enkelt, men belegget tåler ikke oppvaskmaskin like godt, og slites raskere ut. Bruk redskaper av silikon og tre.
Støpejern
Stekepanner i støpejern er svært slitesterke, tåler høy og stabil temperatur, tåler stekeovnen, har god varmefordeling og blir bare bedre og bedre med tiden.
-
Stekepanner i støpejern uten belegg krever mer fett i pannen for å unngå at mat fester seg. De lager også sitt eget slipp-belegg av fettet fra maten (patina), og tar ikke skade av høye temperaturer.
-
Støpejern med slipp-belegg dekker porene i støpejernet slik at verken smak eller lukt sitter igjen. Det krever også mindre fett, rengjøringen blir lettere, og pannen er uten risiko for rust.
Aluminium
Aluminium veier mindre, leder varmen godt, og har et naturlig non-stick belegg som gjør at rengjøringen går raskt. Varm den gradvis og unngå bruk av redskaper i stål.
-
Stekepanner i rent aluminium fungerer ikke på induksjon fordi det ikke er noen magnetiske elementer i materialet. De kan også ta skade og miste formen ved for høy varme
Karbonstål
Karbonstål er en blanding av støpejern og teflon med et naturlig non-stick belegg som varer lenge, steker jevnt, og veier lite. Karbonstål brukes ofte på restauranter.
-
Stekepanner i karbonstål fungerer på alle varmekilder, men vær forsiktig med for høy varme da det kan gjøre at pannen endrer form. Karbonstål krever godt vedlikehold
Non-stick stekepanner
-
Keramisk
Keramisk non-stick belegg tåler høyere temperatur og er mer robust mot riper, men slipper ikke maten like enkelt som teflon
-
Hybrid
Hybrid non-stick belegg finner du på stekepanner i stål, og er nedfelt i pannen slik at belegget er nærmere overflaten i pannen
-
Titan
Titan non-stick belegg er mer slitesterkt da det tåler stålredskaper, høyere varme og slitasje. Det er ikke uvanlig å kombinere med teflon.
-
Teflon
Teflon non-stick belegg og tilsvarende (PTFE) er enkle å rengjøre, men de tåler ikke mer enn 250°C eller raske variasjoner i temperatur
Tefal Quick & Easy
Viktigste egenskaper:
✔️ Rustfritt stål
✔️ Kan brukes på induksjon
✔️ Leder varmen godt
✔️ Med non-stick belegg
Ting å tenke på:
🔻 Stekepanne med teflon
🔻 Tåler ikke redskaper i stål
🔻 Anbefaler håndvask med såpe
🔻 Pris ved vurdering: 499,-
Tefal stekepannen Quick & Easy (i samarbeid med Jamie Oliver) er kåret til testvinner blant markedets billigste og beste stekepanner i rustfritt stål, i forhold til pris. Den har et lag av aluminium som bidrar til å lede varmen bedre enn stål gjør alene, og den har et non-stick belegg i teflon med titan-partikler.
Ting å tenke på: Det virker som Tefal bevisst prøver å skjule at non-stick belegget på stekepannene deres er laget av teflon (PTFE), ettersom de skriver på produktsiden at belegget er av titan. Stekepannen tåler ikke redskaper i stål, og burde vaskes for hånd. Bruk også litt fett i pannen selv om den har et non-stick belegg.
Alternativ: Hvis du er villig til å betale litt mer, kan du vurdere å gå for Onyx stekepannen (tidligere testvinner) som har et hybrid belegg bestående av teflon, keramikk, og stål. Personlig syns jeg Onyx stekepannen koster litt for mye sammenlignet med Tefal stekepannen Quick & Easy.
Materiale
Testvinneren fra Tefal er en stekepanne laget av rustfritt stål, et svært slitesterkt materiale, kombinert med et lag av aluminium for å bidra til at varmen ledes enda bedre enn hva stål klarer alene. Det bidrar også til å holde bedre på varmen fordi pannen får en tykkere bunn.
Belegg
Som nevnt innledningsvis er non-stick belegget på stekepannen fra Tefal laget av teflon (PTFE), et materiale som forenkler matlagingen da du trenger mindre fett i pannen for å unngå at maten fester seg. Det forenkler også rengjøringen for hånd, men tar mer skade av å vaskes i oppvaskmaskinen.
Non-stick belegget inneholder også partikler av titan som forsterker slitestyrken i pannen. Dersom stekepannen hadde hatt et rent titanbelegg istedenfor teflon, så ville stekepannen kostet det dobbelte, eller mer.
Jeg tror årsaken til at Tefal prøver å skjule at stekepannene deres har non-stick belegg i teflon, er fordi det har vært så mye negativ medieomtale, og at det er lett å forveksle PTFE med tilsvarende stoffer som utgjør en større fare for helsa. Les mer om forskjellene her.
Det er Tefal som oppfant teflon i sin tid, og graver du dypt nok på nettsiden deres så skriver de følgende: “Non-stick belegg fra Tefal er et teknisk belegg laget av et polymer som heter Polytetrafluoreten (PTFE)”. PTFE er det samme som teflon.
Stekeovn
Stekepannen kan settes i stekeovnen, men den tåler ikke mer enn 210°C. Likevel anbefaler Tefal kun å bruke stekepanner fra Ingenio-serien i stekeovnen fordi håndtaket i den serien kan tas av. Den optimale temperaturen for å lage mat på platetoppen er mellom 140 °C og 195 °C.
Vedlikehold
Unngå å bruke redskaper av metall med skarpe kanter og unngå å skjære rett i pannen. Ikke stikk eller skjær hardt i non-stick belegget. Tefal anbefaler at du vasker stekepannen for hånd, og tørk bort matrester med papir. Du kan vaske den i oppvaskmaskinen, men da slites den raskere ut.
Oppvaskmaskin
Alle stekepanner i rustfritt stål kan vaskes i oppvaskmaskinen, men fordi denne modellen har et non-stick belegg, anbefales det at du vasker stekepannen for hånd. Dette bidrar til at stekepannen og belegget holder seg lenger før pannen må byttes.
Scanpan CTX
Viktigste egenskaper:
✔️ Stekepanne i aluminium
✔️ Kan brukes på induksjon
✔️ Med non-stick belegg
✔️ Tåler redskaper i stål
Ting å tenke på:
🔻 Stekepanne med teflon
🔻 Anbefaler håndvask med såpe
🔻 Pris ved vurdering: 1499,-
Scanpan stekepannen Scanpan CTX er kåret til testvinner blant markedets beste stekepanner i aluminium som fordeler varmen svært godt, og med et lag i stål fungerer pannen også på induksjon. Den har et unikt belegg som tåler metallredskaper (uvanlig for aluminium), og kan steke med minimalt fett i pannen.
Ting å tenke på: Hvis du ikke bruker eller vedlikeholder denne stekepannen riktig, må du bytte den ut etter et år. Nesten alle negative omtaler skyldes brukerfeil. Stekepanner som Scanpan i aluminium må varmes gradvis, og selv om den tåler oppvaskmaskin er det anbefalt å vaske den for hånd. Den inneholder også teflon (les om teflon her).
Alternativ: Dersom stekepannen fra Scanpan har steget betydelig i pris sammenlignet med da jeg gjorde min vurdering (1499,-), anbefaler jeg at du heller kjøper stekepannen Wilfa Produre Extreme som er anbefalt av det Norske kokkelandslaget. Den er også tidligere testvinner i Sverige.
Materiale
Testvinneren fra Scanpan er en stekepanne som har en kjerne i aluminium, et materiale som leder, fordeler og holder på varmen ekstremt godt. Den har totalt 5 lag, deriblant et i stål som forlenger holdbarheten og gjør at den kan brukes på platetopper med induksjon.
Belegg
Stekepannen fra Scanpan har et non-stick belegg som de kaller for “Stratanium”, og som de hevder skal være så slitesterkt og effektivt at du ikke trenger å bruke noe fett i pannen, samtidig som du kan bruke redskaper i stål, og at stekepannen kan vaskes i oppvaskmaskinen.
- Men hva er egentlig Stratanium?
I likhet med stekepanner fra Tefal, ser det ut til at også Scanpan gjør det de kan for å skjule at non-stick belegget i stekepannene deres er laget av teflon (PTFE), ettersom de kun markedsfører fordelene med Stratanium-belegget.
På nettsiden til Scanpan (UK) skriver de at non-stick belegget har teflon som base, men de opplyser ikke hvilke andre stoffer belegget inneholder. De skriver også at det som gjør non-stick belegget så unikt, er måten det påføres stekepannen, og følgelig kan det være at det kun inneholder teflon.
Det viktigste er uansett at belegget er uten de skadelige stoffene PFOA og PFOS.
Jeg tror årsaken til at Tefal og Scanpan prøver å skjule at stekepannene deres har et teflon-belegg, er fordi det er så mye feil-informasjon og negativ medieomtale om ulike typer teflon. Les mer om forskjellene her.
Stekeovn
Testvinneren fra Scanpan kan settes i stekeovnen opp til 250°C, men det er ikke spesielt praktisk med tanke på håndtaket som ikke kan tas av. Ettersom stekepanner med aluminium som kjerne må varmes opp gradvis, kan det være uheldig å sette den rett inn i en varm stekeovn.
Vedlikehold
For å bevare non-stick belegget må du fjerne alle matrester, inkludert olje og annen type fett. Dette kan du unngå ved å ikke overopphete stekepannen, som igjen reduserer sjansen for at fettet brenner seg fast på bunnen, som over tid vil ødelegge belegget.
Selv om non-stick belegget i Scanpan stekepannen skal være så slitesterkt at det tåler redskaper i stål, så er det beste å bruke redskaper i tre, plast eller silikon, for å være på den sikre siden.
Oppvaskmaskin
Selv om stekepannen tåler å bli vasket i oppvaskmaskinen innimellom, anbefaler Scanpan at du rengjør stekepannen for hånd med varmt vann og vanlig oppvaskmiddel.
Skeppshult Støpejern
Viktigste egenskaper:
✔️ Stekepanne i støpejern
✔️ Naturlig non-stick belegg
✔️ Stekepanne uten teflon
✔️ Kan brukes over flere tiår
✔️ Tåler høy varme
Ting å tenke på:
🔻 Veier 2,7 kilo
🔻 Tar lengre tid å varme opp
🔻 Krever godt med vedlikehold
🔻 Pris ved vurdering: 1399,-
Stekepannen fra Skeppshult er kåret til testvinner blant markedets beste modeller i støpejern, i forhold til pris. Den er innbrent med rapsolje, og har et naturlig non-stick belegg som bare blir bedre ved bruk. Stekepannen fungerer på alle varmekilder, inkludert induksjon og åpen ild.
Ting å tenke på: Stekepannen er i støpejern som krever godt vedlikehold og kun rengjøring for hånd. Den har et naturlig non-stick belegg som må behandles med rapsolje, og som krever mer fett i pannen. Hvis du ikke vil ha en stekepanne som veier hele 2,7 kilo, kan vi anbefale Ronneby Bruk UL Pro.
Grytesett: Hvis du er interessert i å kjøpe et komplett 7-delers sett, med både stekepanne og tre kjeler i ulike størrelser i støpejern, kan jeg anbefale grytesettet Røros (rød) og Narvik (sort), fra Nordic Refined.
Materiale
Testvinneren fra Skeppshult er en tradisjonell stekepanne i støpejern, som er et svært robust materiale som tåler høy varme, mye slitasje, samtidig som det fordeler og holder godt på varmen.
Stekepannen kan brukes på alle varmekilder, inkludert induksjon, gass, og åpen ild.
Belegg
Denne stekepannen har et naturlig non-stick belegg som er behandlet med et beskyttende fettlag av rapsolje som skal hindre at maten setter seg fast, men som krever mer fett i pannen for å unngå at mat fester seg ved høye temperaturer.
Stekepanner i støpejern uten emalje slik som denne lager også sitt eget non-stick belegg av fettet fra maten (patina), og tar ikke skade av høye temperaturer.
Stekeovn
Stekepannen fra Skeppshult tåler ikke stekeovn som følge av håndtaket i tre, men tilsvarende modeller uten treverk kan fint brukes i stekeovn.
Vedlikehold
Stekepanner i støpejern med et naturlig oljebasert non-stick belegg uten en dekkende emalje som må vaskes for hånd, og uten oppvaskmiddel for å unngå at såpen fjerner de viktige fettstoffene. Skyll pannen med en gryteskrubb og varmt vann før pannen kjøles ned.
Dersom det har festet seg flekker eller fastbrente matrester kan du bruke litt såpe, evt. koke ut pannen med oppvaskmiddel og vann i 10-20 min. Men, det vil fjerne deler av patinaen, og følgelig anbefales det at du varmer opp litt olje i pannen som smøres inn etter rengjøring.
Stekepanner i støpejern tåler alle slags redskaper, inkludert i stål, men det er ikke uvanlig å bruke redskaper i tre, plast eller silikon for å unngå å lage riper i pannen.
Oppvaskmaskin
Stekepanner i støpejern skal ikke vaskes i oppvaskmaskin.
De Buyer Mineral B
Viktigste egenskaper:
✔️ Stekepanne i karbonstål
✔️ Naturlig non-stick belegg
✔️ Stekepanne uten teflon
✔️ Brukes på restauranter
Ting å tenke på:
🔻 Veier 2,2 kilo
🔻 Burde behandles første gang
🔻 Krever godt med vedlikehold
🔻 Pris ved vurdering: 999,-
De Buyer stekepannen Lyonnaise Mineral B er kåret til testvinner blant markedets beste modeller i karbonstål, i forhold til pris. Dette er toppmodellen de De Buyer, en ekte fransk restaurant-stekepanne med ekstra tykk plate, som fordeler varmen godt og kan brukes på induksjon.
Denne stekepannen i karbonstål er tilnærmet helt lik Lyonnaise Carbone Plus som koster litt mindre, men denne er behandlet med rustfritt stål. Stekepanner i karbonstål er et godt alternativ til støpejern. Vi anbefaler å bruke redskaper i silikon, tre, eller plast.
Ting å tenke på: Stekepanner i karbonstål krever godt og riktig vedlikeholde med olje. Vask den kun med varmt vann som må tørkes av med en gang. Unngå både oppvaskmaskin eller såpe, og bruk kun redskaper i tre, silikon, eller plast. Stekepannen har et naturlig non-stick belegg som blir bedre over tid, men som trenger litt fett i pannen. Varm opp på lav varm og øk gradvis. En ulempe for mange kan være vekten på litt over 2 kilo.
Viktig - Bruk første gang: Rengjør pannen med mye varmt vann. Hell i ca 1 mm matolje og varm opp pannen til oljen begynner å ryke slik at bunnen brunes litt. Hell ut oljen og tørk pannen med et kjøkkenhåndkle. Pannen er så klar for bruk.
Materiale
Testvinneren fra De Buyer er laget av rustfritt karbonstål med en tykk bunn for å lede og holde på varmen bedre. Stekepannen er helt fri for kjemikalier, men tilsetter maten en liten mengde sunt jern.
Produsenten De Buyer fra Frankrike har produsert kjøkkenredskaper i høy kvalitet siden 1830, og er å anse som en av verdens beste og mest populære produsenter av stekepanner i stål og støpejern.
Stekepanner i karbonstål er veldig følsomme for raske endringer i temperatur, spesielt på induksjon som blir veldig varm, veldig raskt. Med for høy varme kan stekepanner i karbonstål slå seg og bli ujevn, og da må den kastes.
Belegg
Stekepannen har kun et naturlig non-stick belegg som blir bedre og bedre for hver gang du bruker den, så fremt du alltid har litt fett i pannen. Kombinert med fettet fra maten, trekker dette seg inn i stekepannen på samme måte som en stekepanne i støpejern, som hindrer at maten fester seg.
For å bevare og forbedre det naturlige non-stick belegget, er det ekstremt viktig at du alltid starter å varme opp stekepannen med lav varme, som du øker gradvis.
Hvis du ikke behandler stekepannen riktig, spesielt første gang, vil maten sette seg fast de første gangene du bruker den. Dersom maten fortsatt sitter fast etter du har behandlet den, må du bare begynne å bruke den med ekstra fett i pannen, så går det seg til etter ca. 10 - 15 gangers bruk.
Stekeovn
Stekepannen kan settes i stekeovnen og tåler relativt høy varme. Det er heller ikke uvanlig å polymerisere den (behandle den for å få ønsket slipp-effekt) i stekeovnen. Det kan du gjøre ved å gni litt olje i pannen, for så å sette den i stekeovnen på ca. 220 – 250 grader i 2 timer.
Vedlikehold
Selv om stekepannen kan brukes med redskaper av metall, anbefaler vi at du bruker redskaper i tre, plast, eller silikon.
Dersom du har klart å brenne fast mat i stekepannen, må dette fjernes med en stålbørste. Ulempen med dette er at stekepannen må behandles på nytt med olje for å få tilbake det naturlige non-stick belegget.
Oppvaskmaskin
Stekepanner i karbonstål skal ikke vaskes i oppvaskmaskin, men kun med en børste og varmt vann.
-
Hva som er den beste stekepannen for deg, avhenger av hva slags mat du skal lage, inkludert din evne til å bruke og vedlikeholde stekepannen.
En stekepanne i rent stål blir raskere varm og tåler hyppig endringer i temperatur, men leder ikke varmen like godt, mens en stekepanne i aluminium leder varmen godt, men tåler ikke raske og hyppige endringer i temperatur.
-
Tefal er et selskap som produserer produkter for tilberedning av mat og drikke, og er kanskje best kjent for sine gryter og stekepanner.
Teflon er et stoff som hovedsakelig brukes for å produsere non-stick (slipp) belegg i gryter og stekepanner, for å redusere behovet for smør eller olje slik at maten ikke fester seg. Les mer om teflon her.
-
Det er ikke mulig å produsere PFTE (teflon) uten PFAS, og følgelig kan man argumentere for at stekepanner og gryter fra Tefal inneholder rester fra PFAS.
-
Keramisk non-stick-belegg som brukes i gryter og stekepanner, er bedre enn teflon, når det gjelder varmemotstand (tåler høyere temperatur), og er mer robust mot riper. Det inneholder heller ikke PTFE, som trenger PFAS for å bli produsert.
Fordelen med teflon er at det slipper maten bedre enn stekepanner med keramisk non-stick-belegg.
-
Stekepanner i stål er veldig slitesterke og tåler høy varme, men rene stålpanner leder og fordeler ikke varmen like godt, og følgelig brukes rene stålpanner nesten utelukkende av kokker på restaurant.
De stekepannene i stål som folk flest kjøper, har minimum et lag av aluminium i seg, og et keramisk eller teflon-belegg.
-
En av våre tidligere testvinnere er stekepannen Onyx Hybrid, i rustfritt stål og aluminium, med et teflon basert non-stick-belegg. Les testen her.