El sparkesykkel test: De 4 beste (2024)
I vår el sparkesykkel test har vi sammenlignet, vurdert og testet et stort utvalg av elektriske sparkesykler med én motor, og utnevnt 4 testvinnere som er best egnet til- og fra jobb, skole, venner og trening. Les gjerne vår samletest av elsykler.
Først kan du lese om det jeg mener er den beste el-sparkesykkelen i en bymiljø, så den sparken med best rekkevidde, så den beste allrounderen, og til slutt den beste for barn fra 12 år. Dette er for øvrig ikke modeller egnet for off-road, selv om Panter-modellene fungerer godt på ujevnt underlag.
Jeg har testet og vurdert alle sparkene etter utvalgskriterier som rekkevidde ift. førervekt og stigningsprosent, motorkraft i motbakke, effekt, komfort som dempere, sikkerhet som bremser, opplevd kvalitet, produktomtaler og pris.
Hopp rett til testene?
Lovlig El-sparkesykkel
Det er flere lover og regler du må forholde deg til når du skal kjøpe en elektrisk sparkesykkel. Det som gjør det ekstra utfordrende er at flere forhandlere selger ulovlige modeller. Vi har listet opp de viktigste lover- og regler som gjelder fra Juni (2022).
-
Fra og med 1. Januar 2023 ble det lovpålagt å tegne ansvarsforsikring for alle som eier en el-sparkesykkel. Hva er ansvarsforsikring?
Ansvarsforsikring dekker skader som du påfører en tredjepart, deres eiendeler og eiendom. Både Tryg og Gjensidige har gode ansvarsforsikringer for el-sparkesykkel.
Ansvarsforsikring koster deg rundt 700,- kroner i året.
En artikkel fra NRK i April 2023 viser at flere enn 9 av 10 fortsatt mangler ansvarsforsikring på el sparkesykkel. Du risikerer å bli gjeldsslave for et tosifret million-beløp hvis du kjører på noen uten forsikring.
Årsaken til at du nå må ha ansvarsforsikring er fordi det har vært så mange ulykker forbundet ved elektriske sparkesykler, og fordi de brukes i trafikken på samme måte som en bil må ha trafikkforsikring (ansvarsforsikring).
-
I Norge er det ikke lov å kjøre raskere enn 20 km/t med en el-sparkesykkel. Likevel selges det modeller som går raskere, på samme måte som det selges biler som kan kjøre over 200 km/t. Kjøp derfor en el-sparkesykkel som har en innstilling for 20 km/t, og bare kjør fortere på eget ansvar.
-
Du har lov til å sykle på fortau, gangvei og gangfelt så lenge du viser hensyn til fotgjengere. Når du skal kjøre forbi fotgjengere på fortau, gangvei og gangfelt, er øvre fartsgrense 6 km/t ved passering. Fra 2023 må el-sparkesykler ha en fartsinnstilling med med 6 km/t for å kjøre på fortau.
-
Det vil bli satt en aldersgrense på minimum 12 år, og påbud om bruk av hjelm for barn under 15 år. Flere utleiefirmaer har innført enten 16- eller 18-årsgrense for leie av sparkesykler.
-
Det er kommet et nytt EU direktiv (EN17128) som blant annet krever at alle elektriske sparkesykler har hvit refleks foran, rød refleks bak og gul eller hvit refleks på sidene. Dette må være ordentlig refleks og ikke bare klistremerker. De skal følge samme lovkrav som vanlige sykler.
-
Den alminnelige promillegrensen på 0,2 skal gjelde også for ruspåvirket kjøring med små elektriske kjøretøy. Det er derfor ikke lenger lov å kjøre i beruset tilstand på en elektrisk sparkesykkel, eksempelvis på vei hjem fra en fuktig kveld på byen.
-
Det skal bare være én person på el-sparkesykkelen eller andre små elektriske kjøretøy. Det er ikke tillatt med passasjer. Både politi og Statens vegvesen kan ilegge overtredelsesgebyr. Gebyret er på 3 000 kroner.
-
Norsk lov sier at du ikke får kjøre en el-sparkesykkel raskere enn 20 km i timen. Likevel har flere modellene en maksimal hastighet fra 40 km/t, eller opp mot 100 km/t.
Vi fikk følgende svar fra en av Norges største forhandlere:
“Det selges jo biler i Norge som kan gå over 200 km/t selv om maksimal hastighet i Norge er 120 km/t.”
Forskjellen er at det er lovlig å bruke biler som kan kjøre fortere enn lovlig fartsgrense, men det er ikke lov med el sparkesykler. Vi tror at det på sikt vil bli regulert slik at forhandlere ikke får lov til å selge ulovlige sparkesykler ettersom de er ulovlige å bruke. -
De nye el-sparkesykkel reglene fra våren 2022 setter en aldersgrense når el sparkesykler brukes av barn, på minimum 12 til 18 år. Når barnet er 15 år så kan el sparkesykler for barn fort litt små, så du kan fint vurdere en større modell når barnet nærmer seg 16 til 18 år.
Det vil også være påbud om bruk av hjelm for alle barn under 15 år, men vegvesenet anbefaler bruk av hjelm uansett alder. Husk å bruke hjelmen riktig.
Vi har sammenlignet og vurdert alle el sparkesykler for barn på markedet, og funnet det vi mener er den beste- og mest komplette modellen for barn fra 12 år - den helt nye E-2520 fra E-Way.
-
I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om. Hvis du trykker på disse lenkene så kan nettsiden (Anbefaler.com AS) tjene penger.
Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan jeg går frem her.
Panter Max Long Range
Viktigste egenskaper:
✔️ Optimal rekkevidde: 80 Km
✔️ Veldig god i motbakke (63V x 23A)
✔️ Meget god kjørekomfort
✔️ Motor: 1000 (1600) Watt
Ting å tenke på:
🔻 Realistisk rekkevidde: 50-60 km
🔻 Ladeport nede ved batteriet
🔻 Maks førervekt: 125 kilo
🔻 Egenvekt 20 kg
El-sparkesykkelen Panter Max Long Range er kåret til ny testvinner, og jeg mener dette er markedets desidert beste spark i et typisk by-miljø. Den har god rekkevidde, den drar deg enkelt opp i bratte bakker, den er komfortabel med demper foran og bak, den har kraftig motor, og praktiske funksjoner i appen.
Sammenlignet med den tidligere testvinneren fra Bydue og E-Wheels, har denne Panter-modellen litt lengre rekkevidde, kraftigere motor, bedre effekt i motbakke, bedre kjørekomfort og 20% lavere veiledende pris. Bydue hadde forøvrig litt høyere IP-grad.
Ting å tenke på: Selv om den realistiske rekkevidden er 50 km, er dette vesentlig lengre enn noen annen modell i denne prisklassen. Jeg kom ca. 40 km og 300 høydemeter, men jeg veier over 100 kilo og er 188 cm høy, som er vesentlig tyngre og høyere enn gjennomsnittet. Jeg kjørte også flere km i ulent terreng som suger batteri.
Rekkevidde
El sparkesykkelen Panter Max LR har en batterikapasitet på (63V x 13Ah) 817 Wh som gir en optimal rekkevidde opp til 80 kilometer, avhengig av førervekt, temperatur, stigningsprosent, terreng og vind.
Den realistiske rekkevidden i et variert terreng er nærmere 40-50 kilometer. Dette er vesentlig bedre enn noen annen modell på markedet i denne prisklassen, og mer enn nok i et bymiljø til og fra trening, skole, jobb eller venner.
Testvinneren er bakhjulsdrevet og har en kraftig motor med nominelt 1000 Watt, og 1600 Watt på maks effekt, tilsvarende 1,3 til 2,1 hestekrefter. Det er dobbelt så kraftig som Bydue 1.0, og ca. 35% kraftigere enn E2S V2 Max fra E-Wheels. Det er faktisk like kraftig som en scooter.
Effekt i motbakke
Panter Max Long Range er helt i toppen når det gjelder effekt i motbakke blant denne typen elektriske sparkesykler med én motor. Det er egentlig unødvendig i et tradisjonelt bymiljø, men det er jo noen byer i Norge som har veldig bratte bakker, så det skader jo ikke.
Den totale effekten (63V x 23A) i motbakke utgjør nominelt 1449 Watt, og er faktisk den samme effekten du får hvis du kjøper Panter Ultra. Det må forøvrig ikke sammenlignes med motor-effekten.
Sammenlignet med den tidligere utgaven av E2S V2 Max (48V x 29A) fra E-Wheels (uten demper på forhjulet) som var veldig god i motbakker, så har Panter-modellen høyere spenningstrykk (V), men litt svakere kontroller (23A). Det høye spenningstrykket kompenserer for litt svakere kontroller.
Jeg har forøvrig testet både Panter-modellen og E2S V2 Max, og jeg opplever de som jevngode i bratte bakker helt opp til stigningsprosent på 15%. Husk også at jeg veier 100 kilo som er langt mer enn gjennomsnittet på 80 kilo for en norsk mann.
Det er verdt å nevne at når sparken har mindre enn 50% av batteriet igjen, må du øke effekten hvis du vil raskt opp en motbakke. Dette gjør du ved å velge modusene “Drive” eller “Sport”, som du kan gjøre med et trykk i panelet, eller i appen.
Komfort
En elektrisk sparkesykkel som du skal bruke til å kjøre lengre enn 10-15 kilometer av gangen, må være komfortabel å kjøre. Panter Max LR har 10” tommer dekk som er vesentlig mer komfortable enn billige modeller med 8.5” tommer dekk. Du kan også velge mellom luftfylte eller punkteringsfrie dekk.
Testvinneren fra Panter er fulldempet med dempere både foran og bak, kombinert med trippelt bremsesystem bestående av trommelbrems foran, skivebrems bak, og regenerativ ABS brems.
Sikkerhet
Noe av det viktigste når du skal bruke en elektrisk sparkesykkel er uten tvil at den er- og oppleves som trygg å bruke. Følgelig er det positivt at el-sparkesykkelen har bremser både foran og bak, kombinert med dempere som gjør at du står med stabilt på ujevnt underlag i høy fart.
Funksjoner
Hvis du laster ned Sparkfix sin app på mobilen kan du låse sparken slik at kun du kan bruke den.
I appen kan du også regulere hvor mye driv (torque) du vil at sparken skal gi når du gir gass, du kan regulere hastigheten hvis du vil sette en lavere grense (lovlig modell går ikke raskere enn 20 km/t), og du kan aktivere cruisekontroll som er praktisk når du skal kjøre langt.
Panter Max Long Range har frontlys, baklys, og reflekser på begge sider, og følgelig oppfyller sparken kravene i loven. Ladeporten sitter lavere enn ståbrettet, men har et lokk av gummi som beskytter inngangen mot skitt og fuktighet.
Vanntett
El-sparkesykkelen kan brukes i lett regnvær da den har en IP-56 klassifisering, men den kan ikke senkes i vann.
Enheter med IP-klasse 67 er helt støvtette og kan senkes ned i vann i korte perioder uten å ta skade. Per definisjon skal slike enheter holde tett i 30 minutter på 1 meters dyp. IP67 er derfor en vanlig standard for utendørs bakkebelysning.
Service
Panter sine elektriske sparkesykler leveres av Sparkfix, et selskap som egentlig er et verksted for elektriske sparkesykler. Det interessante er at de har utviklet egne modeller basert på erfaring med å reparere modeller fra andre forhandlere. De holder til i Oslo og er kjent for utmerket service.
Panter Ultra
Viktigste egenskaper:
✔️ Optimal rekkevidde: 125 Km
✔️ Veldig god i motbakke (63V x 23A)
✔️ Meget god kjørekomfort
✔️ Motor: 1000 (1600) Watt
Ting å tenke på:
🔻 Realistisk rekkevidde: 80-100 km
🔻 Ladeport nede ved batteriet
🔻 Maks førervekt: 125 kilo
🔻 Egenvekt 20 kg
Panter Ultra er kåret til ny testvinner, og jeg mener det er den beste elektriske sparkesykkelen på markedet for deg som vil ha lang rekkevidde, i tillegg til god effekt i motbakke, og høy komfort - til en fornuftig pris. Dette er storebroren til Panter Max LR, med enda lengre rekkevidde.
Wow! Dette er virkelig et beist av en elektrisk sparkesykkel. Jeg stresstestet den i over fire timer og kom 75 km med mer batteri igjen. Jeg kjørte i variert terreng på turstier, grus, asfalt, og landeveien med 600 meters høydeforskjell. Den dro meg enkelt opp bratte bakker med stigningsprosent 15%, i 20 km/t.
Ting å tenke på: Den optimale rekkevidden avhenger av førervekt, temperatur, vind, underlag og høydeforskjell i terrenget, og følgelig er den realistiske rekkevidden kortere. Til tross for dette vil en gjennomsnittlig norsk mann kunne kjøre ca. 100 km på et fulladet batteri som er ekstremt for denne typen spark.
Rekkevidde
Testvinneren Panter Ultra har et batteri med en kapasitet på (63V x 20Ah) 1258 Wh. Under perfekte forhold på sommeren og i litt medvind, på flatt og jevnt underlag uten at du veier mer enn gjennomsnittet, kan du komme opp mot 125 kilometer.
Den realistiske rekkevidden er derimot nærmere 80 til 100 kilometer. Jeg veier litt over 100 kilo og er 188 cm høy, og da jeg testet denne i veldig variert terreng med flere lange og bratte bakker over 600 høydemeter, kom jeg 75 kilometer med litt batteri igjen.
Det skal sies at jeg kjørte i “Eco” modus de siste 30 minuttene på veien hjem for å spare strøm, og i 20 av disse blinket batteriet rødt.
Kjøreturen ble gjort på én dag og tok over fire timer. Det er ekstremt langt for en elektrisk sparkesykkel av denne typen, og er samme som å kjøre fra Drammen til Sandefjord (82 km).
Den elektriske sparkesykkelen er i likhet med LR-modellen også bakhjulsdrevet, og har en kraftig motor med nominelt 1000 Watt, og 1600 Watt på maks effekt, tilsvarende 1,3 til 2,1 hestekrefter. Motor effekten må ikke sammenlignes med effekten i motbakke da dette er to ulike ting.
Effekt i motbakke
Panter Ultra er den kraftigste elektriske sparkesykkelen i motbakke blant modeller med én motor, og har en total effekt på nominelt (63V x 23A) 1449 Watt, det samme som LR-modellen (lillebroren) til Panter. Det må forøvrig ikke blandes med motor-effekten.
For at en el-sparkesykkel skal fungere godt i motbakke, må den ha en kraftig kontroller som gir mer strøm til motoren når stigningsprosenten øker. Både Panter Ultra og LR-modellen har en kraftig kontroller med 23 Ampere, kombinert med et spenningstrykk på 63V.
De eneste modellene som er i nærheten av de to Panter-modellene er E-Way E-6060FRS (48V x 23A) og en tidligere (utgått) versjon av E-Wheels sin E2S V2 Max (48V x 29A).
Jeg testet en bratt motbakke med en stigningsprosent på ca. 15% flere ganger, og når batterikapasiteten er lavere enn 50%, måtte jeg øke effekten for å unngå at hastigheten ble redusert. Dette gjorde jeg ved å endre fra “Drive” til “Sport”.
Komfort
Testvinneren fra Panter har store 10” tommer dekk som bidrar til å øke kjørekomforten, spesielt sammenlignet med billigere modeller som ofte kun har 8.5” tommer dekk. Du kan velge mellom luftfylte dekk og punkteringsfrie dekk. Selv foretrekker jeg luftfylte for bedre komfort.
For å heve kjørekomforten til det optimale har sparken også dempere på både forhjulet og bakhjulet. Noen modeller har kun én brems enten foran eller bak, mens Panter Ultra har begge deler med trommelbrems foran, skivebrems bak og regenerativ ABS brems.
Selv om el-sparkesykkelen er blant de mest komfortable på markedet, anbefaler jeg ikke å bruke sparken mer enn to timer sammenhengende, da det var da jeg begynte å kjenne på ubehaget i føttene. Jeg merket det også i skuldrene men det kan være fordi jeg er litt høyere enn gjennomsnittet.
Jeg anbefaler også at du aktiverer cruisekontrollen i appen du kan laste ned på mobilen, så slipper du å holde gassen inne til enhver tid.
Sikkerhet
Bremser både foran og bak ikke bare viktig på grunn av forbedret kjørekomfort, det er også viktig for økt sikkerhet. Det samme gjelder dempere foran og bak da de bidrar til bedre sikkerhet når du kjører over ujevnt terreng.
Panter Ultra har frontlys, baklys, og reflekser på begge sider, og følgelig oppfyller sparken kravene i loven.
Funksjoner
Når du har lastet ned appen på mobilen din kan du regulere hvor mye driv (torque) du vil ha fra gassen, du kan sette grenser for hastighet (lovlig modell stopper på 20 km/t), du kan aktivere cruisekontroll, og du kan låse sparken slik at kun du kan bruke den.
Ladeporten sitter lavere enn ståbrettet, men har et lokk av gummi som beskytter inngangen mot skitt og fuktighet.
Vanntett
Den elektriske sparkesykkelen kan brukes i lett regnvær og er delvis støv og støtsikker, med en IP-56 klassifisering. Det er kun produkter med IP-67 klasse som er helt vann- og støvtette, men jeg er ikke kjent med noen sparker som har IP-klasse 67.
Service
Panter sine elektriske sparkesykler leveres av Sparkfix, et selskap som egentlig er et verksted for elektriske sparkesykler. Det interessante er at de har utviklet egne modeller basert på erfaring med å reparere modeller fra andre forhandlere. De holder til i Oslo og er kjent for utmerket service.
E-Way E-6060FRS
Viktigste egenskaper:
✔️ Optimal rekkevidde: 60 Km
✔️ God i motbakke (48V x 25A)
✔️ God kjørekomfort
✔️ Maks førervekt: 125 kg
Ting å tenke på:
🔻 Realistisk rekkevidde: 35-40 km
🔻 Punkteringsfrie dekk
🔻 Egenvekt 20 kg
El sparkesykkelen E-6060FRS fra E-Way er utnevnt til testvinner blant, og er å anse som den mest allsidige sparken på markedet, i forhold til pris. Den har svært god rekkevidde og er effektiv i motbakker. Den har bremser og dempere - både foran og bak, med flere praktiske funksjoner.
Ting å tenke på: Dette er en prisgunstig allrounder som er god på det meste, men hvis du ønsker lengre rekkevidde ville jeg anbefalt Panter Long Range, eller Panter Ultra. Denne sparken har også punkteringsfrie dekk som ikke er like komfortabelt som luftfylte dekk.
Rekkevidde
El sparkesykkelen E-6060FRS fra E-Way har en batterikapasitet på (48V x 12,2Ah) 587 Wh som gir en optimal rekkevidde opp til 60 kilometer, avhengig av førervekt, temperatur, stigningsprosent og vind.
Realistisk rekkevidde er nærmere 35-40 kilometer når du kjører i variert terreng og i flere motbakker.
Da Tek.no testet Ninebot G30II Max med 551 Wh kom de 56 kilometer, men dette beviser at kjørte under nesten optimale forhold og kun i slake bakker. For da jeg testet Panter Max Long Range med 817 Wh kom jeg “bare” 50 kilometer, men så veier jeg over 100 kilo og kjørte mange lange og bratte bakker.
Testvinneren fra E-Way har en motorkraft på nominelt 600 Watt og maksimalt 1200 Watt som kan konverteres til 0.8 til1.6 hestekrefter. En svak moped har til sammenligning 2 hestekrefter, men også en egenvekt på 70 - 90 kilo.
Testvinneren fra E-Way kommer i tre utgaver hvor den eneste forskjellen er rekkevidde og pris, så det kan være at en av de andre utgavene passer deg bedre:
E-6045FRS: Optimal rekkevidde 45 Km
E-6060FRS: Optimal rekkevidde 60 Km
E-6075FRS: Optimal rekkevidde 75 Km
Min personlige favoritt er E-6060FRS mest fordi jeg ikke har behov for å kjøre 75 kilometer av gangen, og fordi den er litt billigere enn E-6075FRS som har en optimal rekkevidde på 75 km.
Effekt i motbakke
E-6060FRS er blant markedets kraftigste el sparkesykler i bratte bakker, og den totale effekten (48V x 25A) i motbakke utgjør nominelt 1200 Watt. Nøkkelen ligger i at E-Way har en sterk kontroller med 25 Ampere som gir mer strøm til motoren i bakker med høy stigningsprosent.
Dette må ikke blandes med motorkraften, men du kan bruke utregningen til å sammenligne effekten til andre modeller i motbakke. Sammenlignet med effekten til E2S Max (48V x 29A) vil den dra deg enda bedre i bratte motbakker med nominelt 1392 Watt, fordi den har en kontroller med 29 Ampere.
Med testvinneren fra E-Way betyr det at du som veier rundt 80 kilo vil komme deg opp bakker selv med stigningsprosent på ca. 15% uten store problemer. For meg med 100+ kilo er den ikke like effektiv i så bratte bakker sammenlignet med Panter LR og Panter Ultra.
Til sammenligning har Trollstigen i Geiranger en gjennomsnittlig stigningsprosent på 7.1%, hvorav det bratteste partiet er på 12%.
Plasseringen av selve motoren er på bakhjulet istedenfor på forhjulet som vi gi enda bedre driv i motbakker. Dette er også en fordel for meg som veier over 100 kilo.
Komfort
Noe av det viktigste med en elektrisk sparkesykkel, spesielt hvis du skal kjøre i over 5 kilometer av gangen, er god komfort når du kjører.
Det første vi ser på er størrelsen på hjulene og for E-6060FRS er det 10” tommer som er merkbart bedre enn f.eks. 8.5” tommer. Hjulene er punkteringsfrie som vil oppleves hardere enn luftfylte dekk, men du slipper å punktere.
Når sparken har harde dekk så hjelper det mye at den kommer med dempere både på forhjulet, og på bakhjulet. Dette er spesielt viktig når du kjører på ujevnt underlag, eller opp- og ned fra fortauskanter.
Denne modellen har også litt bredere styre som gjør det lettere- og mer komfortabelt å manøvrere spesielt i stor fart. De fleste modeller har bare forbrems som kan være litt ubehagelig, men denne har også bakbrems (elektronisk, trommel- og skivebrems).
Sikkerhet
Det viktigste med en elektrisk sparkesykkel er uten tvil at den er- og oppleves som trygg å bruke. Derfor syns vi det er et stort pluss at den har bremser på både forhjulet og bakhjulet. Den har også harde dekk som gjør at du ikke punkterer og potensielt faller i høy fart.
De nye modellene fra E-Way er en av svært få som tilfredsstiller gjeldende lover- og regler for lys og refleks på el sparkesykler. Testvinneren har hvit refleks i front, rødt lys bak, og hvit eller gul refleks på siden. Fra det vi har avdekket er de nye modellene fra E-Way de eneste som er 100% lovlige.
Funksjoner
Den elektriske sparkesykkelen E-6060FRS fra E-Way har en hastighet på 20 - 25 km/t. Applikasjonen på mobilen registrerer om du er i Norge, Sverige eller Danmark - og regulerer maksimal hastighet basert på fartsgrensen i det landet.
Plasseringen av ladeporten er plassert foran på styret. Vi opplever at dette er mer hensiktsmessig i forhold til at fuktighet og sand ikke kommer like lett til, spesielt sammenlignet med de modellene som har porten under batteriet.
Som du ser på bildet er det nå en låsering mot det fremre hjulpet, slik at du lettere kan låse sparken på en sikker måte. E-Way har også forsterket leddet som bøyes når du pakker sykkelen sammen, og de har montert på en festekrok som tåler tunge matvareposer. Den kommer også med en støtte på siden.
Tåler vann
Den elektriske sparkesykkelen E-6060FRS fra E-Way har en klasse IP54 når det gjelder vann- og støvtetthet. Produkter er beskyttet mot at skadelige mengder støv eller vann når enhetens elektriske deler. IP54 skal tåle lett vannsprut og regn fra alle vinkler, men tørk den etter bruk.
Service
E-Way har serviceavtaler med Elcare, Conmodo, og Pema som utfører service på alle sine elektriske sparkesykler. Dette gjør E-Way til en av de mest landsdekkende tilbyderne av service på el sparkesykler.
Billigere alternativ: Hvis du ønsker et billigere alternativ så anbefaler vi enten E-Way sin nye E-3530, som minner veldig om E-Wheels sin tidligere testvinner E2S, men med alle de nye fordelene til E-Way.
E-way E-2520
Viktigste egenskaper:
✔️ Optimal rekkevidde: 20 Km
✔️ God i motbakke (36V x 18A)
✔️ Lav egenvekt på 12 kilo
Ting å tenke på:
🔻 Realistisk rekkevidde: 15 km
🔻 Middels kjørekomfort
El-sparkesykkelen for barn, E-2520 fra E-Way, er utnevnt til testvinner blant de beste for barn fra 12 år. Den har en optimal rekkevidde fra 15-20 km, og drar godt i motbakker (18A) med lav egenvekt. Den er 100% lovlig med gul refleks på sidene, den har en låsering og gode bremser.
Kommentar: Valget falt på denne på grunn av prisen, låseringen, plassering av ladeporten, og refleksene på begge sider som gjør den 100% lovlig, og følgelig mye tryggere for barn i mørket.
Ting å tenke på: Denne el sparkesykkelen for barn er tilnærmet komplett, men du må vurdere om rekkevidden på 15-20 km er tilstrekkelig. Alternativt kan du kjøpe E-3530 fra E-Way som også for barn med optimal rekkevidde på 30 km og en litt kraftigere kontroller (22A), men den koster litt mer.
Rekkevidde
Den elektriske sparkesykkelen for barn, E-2520 fra E-Way, har en batterikapasitet på (36V x 6Ah) 222 Wh som gir en optimal rekkevidde på 20 kilometer, avhengig av førervekt, stigningsprosent, vind- og værforhold. Realistisk rekkevidde er nærmere 15 kilometer.
Sammenlignet med en annen veldig populær og anbefalt el sparkesykkel for barn, E-Wheels E2S Junior som har 238 Wh, vil den gi en optimal rekkevidde på 18-23 kilometer. Les mer om det tekniske her.
Sparken har en motorkraft på nominelt 250 Watt og maksimalt 500 Watt som kan konverteres til 0.33 til 0.67 hestekrefter. En svak moped har til sammenligning 2 hestekrefter, men også en egenvekt på 70 - 90 kilo og en førervekt som veier opp til- eller mer enn det dobbelte av et barn på 12 år.
E-Way (Wilfa) har også modellen E-3530 med en optimal rekkevidde opp til 30 kilometer (355 Wh), og kraftigere motorkraft på 350 Watt (0.47 - 0.84 hestekrefter).
Effekt i motbakke
Den beste el sparkesykkelen for barn i forhold til pris, E-Way E-2520, er overraskende kraftig i motbakker med høy stigningsprosent, selv når barnet veier mer enn gjennomsnittet på 42 - 54 kilo i alderen 12 til 16 år. Den totale effekten (36V x 18A) i motbakke utgjør nominelt 648 Watt.
Dette må ikke blandes med motorkraften eller batterikapasiteten, men du kan bruke utregningen til å sammenligne effekten til andre modeller i motbakke, så fremt forhandleren oppgir effekten på kontrolleren.
Årsaken til at E-Way sin E-2520 er så kraftig i motbakke er at de bruker en kraftig kontroller med 18 Ampere, som gir mer strøm til motoren i bratte bakker med høy stigningsprosent. Med E-2520 skal barnet komme seg opp stigningsprosenter på 15-20%, avhengig av egenvekten.
Komfort
Testvinneren blant el sparkesykler for barn, E-Way E-2520, har 8.5” tommer punteringsfrie dekk. Fordelen med (harde) punkteringsfrie dekk er at de ikke punkterer, og følgelig sparer du tid- og penger ved å reparere dette. Det er ikke uvanlig at luftfylte dekk punkterer årlig.
Til sammenligning er luftfylte dekk mer komfortable å kjøre på når du kjører lange turer daglig, noe du uansett ikke vil gjøre med el sparkesykler for barn.
El sparkesykkelen har bremser på begge hjul (elektronisk motorbrems + skivebremser på bakhjulet) som kontrolleres fra èn brems på styret.
Sikkerhet
De nye elektriske sparkesyklene fra E-Way er en av svært få modeller som er 100% lovlige etter nye lover- og regler som fra 2021 krever refleks på sidene, og ikke bare foran og bak. Dette var også utslagsgivende for vår vurdering fordi det gir en ekstra trygghet at barnet er mer synlig i mørket.
Selv om E-Way E-2520 ikke har doble bremsesett som styres uavhengig av hverandre slik som på vanlige sykler, så er det bremser på begge hjulene.
Funksjoner
Hastighet og bremser kan styres i applikasjonen på mobilen som å sette en maksimal fartsgrense på 15 km/t, om du ikke vil at barnet skal kjøre opp mot 20 km/t.
En litt undervurdert men særdeles viktige egenskap er at ladeporten er plassert oppe ved styret, istedenfor nede ved batteriet som er mer utsatt for fuktighet, vann, støv og møkk.
Vi liker også at de nye el sparkesyklene til E-Way har en låsering mot det fremre hjulpet, slik at du lettere kan låse sparken på en sikker måte.
E-Way har også forsterket leddet som bøyes når du pakker sykkelen sammen, og de har montert på en festekrok som tåler tunge matvareposer. Den kommer også med en støtte på siden.
Tåler vann
Den elektriske sparkesykkelen E-2520 fra E-Way har en IP54 klassifisering som skal tåle lett vannsprut og regn fra alle vinkler. Den er også beskyttet mot at skadelige mengder støv eller vann når enhetens elektriske deler. Du kan derfor bruke den i lett regnvær, men tørk den etter bruk.
Service
E-Way har serviceavtaler med Elcare, Conmodo, og Pema som utfører service på alle sine elektriske sparkesykler. Dette gjør E-Way til en av de mest landsdekkende tilbyderne av service på el sparkesykler.
Billigere alternativ: Et billigere alternativ er den anbefalte el sparkesykkelen for barn fra E-Wheels, E2S Junior. Du kommer 3 kilometer lengre under optimale forhold, men den har ladeporten plassert nede ved batteriet, den kommer uten låsering og refleks på sidene.
Bydue S1
Utgått modell - ikke lenger tilgjengelig for salg
Viktigste egenskaper:
✔️ Optimal rekkevidde: 40 km
✔️ God i motbakke (36V x 22A)
✔️ Veldig god kjørekomfort
✔️ Maks førervekt: 120 kg
Ting å tenke på:
🔻 Realistisk rekkevidde: 30 km
🔻 Ingen demper på bakhjulet
🔻 Egenvekt 22 kg
🔻 Ikke lenger tilgjengelig
Den elektriske sparkesykkelen Bydue S1 var tidligere utnevnt som testvinner blant de beste modellene i et typisk bymiljø. Den har god rekkevidde og presterer godt i middels bratte bakker. Den er komfortabel å kjøre og har utelukkende positive omtaler, deriblant poengscore 8.5 av Tek.no.
Ting å tenke på: Sammenlignet med testvinneren fra E-Way så har den litt kortere rekkevidde, og drar ikke like effektivt i de bratteste bakkene - men det er sjeldent bakker i sentrum blir veldig bratte. Den har heller ikke demper på bakhjulet. Bydue er dessverre under avvikling som betyr at reklamasjon kan bli vanskelig.
Rekkevidde
El sparkesykkelen Bydue S1 har en batterikapasitet på (36V x 13Ah) 468 Wh som gir en optimal rekkevidde opp til 40 kilometer, avhengig av førervekt, temperatur, stigningsprosent og vind.
Realistisk rekkevidde er derimot nærmere 25-30 kilometer, men dette avhenger veldig av forholdene, stigningsprosent og egenvekt. Jeg med mine 100+ kilo kom rundt 25 kilometer.
Dette er litt kortere enn de to andre testvinnerne men det er sjeldent du kjører 4 mil i sentrum. Den har også litt svakere motorkraft, men den trenger ikke mer ettersom den skal brukes i et bymiljø.
Motorkraften er nominelt 500 Watt og maksimalt 800 Watt som kan konverteres til 0.67 til 1.07 hestekrefter. En svak moped har til sammenligning 2 hestekrefter, men også en egenvekt på 70 - 90 kilo.
Effekt i motbakke
Bydue S1 er ikke den råeste når det kommer til effekt i motbakke, men det skal den heller ikke være i et bymiljø. Likevel gjør den en relativt god jobb sammenlignet med en del andre modeller vi har testet.
Den totale effekten (36V x 22A) i motbakke utgjør nominelt 792 Watt. Noe av det som gjør den litt svakere i motbakke er fordi kontrolleren har litt svakere spenningstrykk (Volt), og en litt svakere kontroller med 22 Ampere.
Dette må ikke blandes med motorkraften, men du kan bruke utregningen til å sammenligne effekten til andre modeller i motbakke. Hvis vi ser på E-Wheels sin modell E2S Max (48V x 29A) vil den dra deg enda bedre i bratte motbakker med nominelt 1392 Watt, fordi den har et spenningstrykk på 48 Volt, og en kontroller med 29 Ampere.
Testvinneren fra Bydue vil kunne dra en person med normalvekt (ca. 80 kg) opp bakker med en stigningsprosent opp til 10% uten store problemer. Til sammenligning har Trollstigen i Geiranger en gjennomsnittlig stigningsprosent på 7.1%, hvorav det bratteste partiet er på 12%.
På nettsidene til Bydue har en kunde skrevet at han veier 98 kilo og kommer seg fint opp lange bakker uten problemer. Plasseringen av selve motoren er på bakhjulet istedenfor på forhjulet som vi gi enda bedre driv i motbakker.
Komfort
En elektrisk sparkesykkel som du skal bruke til å kjøre lengre enn 5 kilometer av gangen, må være komfortabel å kjøre. Bydue S1 har 10” tommer dekk som er vesentlig mer behagelig enn de billigste modellene som bare har 8.5” tommer dekk.
Den har også gode dempere på forhjulet, og bremser både foran og bak som er mer behagelig når du skal bremse ned i høyere hastighet. Dekkene er også luftfylte som er mer komfortabelt sammenlignet med (harde) punkteringsfrie dekk. Ulempen er at de punkterer lettere.
Sikkerhet
Noe av det viktigste med å bruke en elektrisk sparkesykkel er uten tvil at den er- og oppleves som trygg å bruke. Derfor syns vi det er et stort pluss at den har doble trommelbremser på både forhjulet og bakhjulet.
Med doble trommelbremser vil det være mindre behov for vedlikehold og du vil være i stand til å bråstoppe hvis det skulle være nødvendig.
Funksjoner
På Bydue sine nettsiden kan du velge å kjøpe S1 enten med en hastighetssperre på 20 km/t, eller uten sperre som går i hastigheter opp til 30 km/t.
El sparkesykkelen bruker NFC-nøkkelteknologi som brukes til å starte sparken. For å starte- eller avslutte sparken, “tapper” du kortet over displayet. NFC-kortet kan legges i lommeboken eller festes på nøkkelknippet. Det følger med to stk slike kort.
Bydue S1 har både frontlys, baklys og blinklys. Bremsevaierne er også lukket og beskyttet for å unngå slagskader og møkk som kan gjøre bremsene dårligere. Kjernekomponentene er vanntette, og de andre delene tåler lett regn. Den kommer også med en støtte på siden.
Ladeporten sitter plassert lavt på ramma, men høyere enn ståbrettet og er sikret mot skitt og fuktighet med et lokk. Likevel skulle vi ønske at den var plassert på styret slik som på modellen fra E-Way.
Vanntett
Denne modellen er (fra det vi har funnet ut) den mest habile el-sparken i regnvær. Flere modeller er IP-56 godkjent som gjør at de tåler å brukes i lett regnvær, mens Bydue S1 IP-grad 67 på kjernekomponenter, og IP-56 for resten av sparken.
Enheter med IP-klasse 67 er helt støvtett og kan senkes ned i vann i korte perioder uten å ta skade. Per definisjon skal slike enheter holde tett i 30 minutter på 1 meters dyp. IP67 er derfor en vanlig standard for utendørs bakkebelysning.
Service
Bydue tilbyr lokal service i Oslo, Trondheim, og i Bergen. Selskapet er forøvrig under avvikling per juni 2024, og følgelig vil det blir vanskelig å få service via Bydue. Jeg anbefaler at du kontakter Sparkfix som utfører service på alle typer elektriske sparkesykler.
E-Wheels E2 Max
Utgått versjon - ikke lenger tilgjengelig for salg
Egenskaper:
✔️ Optimal rekkevidde: 60 Km
✔️ Veldig god i motbakke (48V x 29A)
✔️ Maks førervekt: 125 kg
✔️ Populær i spark-miljøet
Ting å tenke på:
🔻 Realistisk rekkevidde: 40 kvm
🔻 Middels kjørekomfort
🔻 Egenvekt 23 kg
🔻 Ikke lenger tilgjengelig
El sparkesykkelen E2S V2 Max fra E-Wheels er tidligere testvinner, og var å anse som den kraftigste sparken med én motor, som dro deg enkelt opp i bratte bakker. Dette var kanskje den mest populære modellen i spark-miljøet, med god rekkevidde og driv.
Ting å tenke på: Sammenlignet med de to andre testvinnerne våre har den litt dårligere kjørekomfort hvis du skal kjøre lengre enn 10 km. Den har bremser foran og bak men som styres i en, ingen dempere, litt høy egenvekt, og litt klønete plassering av ladeporten. Akselerasjonen er også litt brå så dette anbefaler vi å stille inn i appen.
Ny versjon i 2024: Denne modellen har kommet i en ny utgave som fortsatt selges med samme navn. Den nye modellen har demper foran, men litt svakere kontroller (23A) som gjør den noe svakere i de bratteste motbakkene sammenlignet med sin forgjenger (avbildet over). Her er link til ny utgave:
Rekkevidde
El sparkesykkelen E2S V2 Max (utgått versjon) har en batterikapasitet på (48V x 13.5Ah) 648 Wh som gir en optimal rekkevidde opp til ca. 60 kilometer, avhengig av førervekt, temperatur, stigningsprosent og vind.
Tek.no testet denne på høsten og klarte 40 km, mens Ruben fra YouTube kanalen Gøy å teste kom 44 km i bare noen plussgrader. Da jeg testet denne selv kom jeg ca. 40 kilometer, og følgelig er realistisk rekkevidde ca. 40 km.
El-sparken har en motorkraft på nominelt 600 Watt og maksimalt 1600 Watt som kan konverteres til 0.8 til 2.1 hestekrefter. Dette er med andre ord en svært kraftig el sparkesykkel. Til sammenligning har en svak moped 2 hestekrefter, men også en egenvekt på 70 kilo.
Effekt i motbakke
E2S V2 Max fra E-Wheels (utgått versjon) var etter min mening den elektriske sparkesykkelen som dro deg lettest opp bratte bakker hvis vi ser bort i fra E4 Max frem til 2024, og typiske off-road sparker med dobbel motor. Den totale effekten (48V x 29A) i motbakke utgjør nominelt 1392 Watt.
Nøkkelen ligger i den sterke kontrolleren med 29 Ampere, kombinert med det høye spenningstrykket (Volt) fra batteriet. Ikke bland det med motorkraften. Hvis du bor i områder eller bymiljø med mange veldig bratte bakker, så er dette det beste valget.
Testvinneren fra E-Wheels (utgått versjon) vil dra en person med normalvekt (ca. 80 kg) opp bakker med en stigningsprosent opp til 20%. Til sammenligning har Trollstigen i Geiranger en gjennomsnittlig stigningsprosent på 7.1%, hvorav det bratteste partiet er på 12%.
Plasseringen av selve motoren er på bakhjulet istedenfor på forhjulet som vi gi enda bedre driv i motbakker.
Komfort
E2S V2 Max (utgått versjon) er ikke like komfortabel som Bydue S1 eller E-6060FRS fra E-Way, og har verken demper på forhjulet, eller bakhjulet. Men den har 10” tommer luftfylte (myke) dekk. Du kan velge å kjøpe (harde) punkteringsfrie dekk hos E-Wheels hvis du ønsker.
Fordelen med luftfylte dekk er at de er vesentlig mer behagelige å kjøre på, men de punkterer også lettere. Hvis du skal bytte dekk selv er dette en svært tidkrevende prosess, men også dyrt - så kjør forsiktig.
Sikkerhet
Noe av det viktigste med å bruke en elektrisk sparkesykkel er uten tvil at den er- og oppleves som trygg å bruke.
I motsetning til testvinneren fra E-Way (Wilfa) og Bydue så bremser du på forhjulet- og bakhjulet samtidig (trommelbrems foran og elektronisk bakbrems), mens på de to andre modellene så gjøres dette uavhengig av hverandre. Dette er litt uvant i starten men går seg fint til.
Den er ikke 100% lovlig ift hvit eller gul refleks på sidene slik som E-Way sine nye modeller, men den har rød refleks bak og hvit refleks foran. Den har også en ringeklokke som er standard for alle el-sparker, og en støtte på siden.
Funksjoner
Som de aller fleste elektriske sparkesykler kan også E2S V2 Max foldes sammen for å ta den med på kollektiv trafikk eller i bilen. Hastighet, akselerasjon og bremser kan reguleres i appen på mobilen, og den har også cruisecontrol.
Den er tilgjengelig i to modeller der den ene har en sperre på 20 km/t og er lovlig, mens den andre kommer uten sperre og har en maks hastighet på 40 km/t.
Vanntett
E2S V2 Max (utgått versjon) markedsføres også som vanntett med IP56, men vi har ikke fått verifisert hvorvidt det gjelder alle deler slik som ved motoren og batteriet.
Når kunder har spurt E-Wheels om hvorvidt understellet kan spyles ifm. å fjerne salt i vinter halvåret, svarer E-Wheels at de ikke anbefaler det, men heller at man tørker av med en klut. Det får oss til å tro at bare deler av sparken er vanntett.
Hvis du er på jakt etter en el-sparkesykkel som vi vet er vanntett, så kjøp Bydue S1.
Service
E-Wheels har produsert flere tekniske videoer på YouTube som viser deg hvordan du skifter dekk, bytter skjerm, motor og alt mulig annet som man ellers gjør på et verksted.
Alternativt kan du levere sparken til butikken / verkstedet i Oslo, Tønsberg eller Hokksund. I løpet av 2022 vil de åpne flere av sine egne verksteder (E-Mexx) i Trondheim og Bergen.
Billigere alternativ: Hvis du ønsker en billig- men likevel kraftig og god el sparkesykkel så anbefaler vi E-Wheels sin tidligere testvinner E2S V2.
Anbefalte modeller
Det finnes flere svært gode el-sparkesykler på markedet som blir satt litt i skyggen av de vi omtaler som testvinnere. Jeg har fått testet et stort utvalg av modeller og jeg har listet opp noen modeller vi kan anbefale på det sterkeste. Det kan være at du heller foretrekker en av disse.
Hiley T8 GTR
Den elektriske sparkesykkelen Hiley T8 GTR er en solid spark for deg som vil ha dobbelt motor, altså én på hvert hjul for ekstra godt driv. Den har en batterikapasitet på 749 Wh som er like i nærheten av Panter Max Long Range med 817 Wh. Forhandleren opplyser dessverre ikke om effekt i motbakke.
Tilbehør til el-sparkesykkel
I tillegg til din nye elektriske sparkesykkel kan det være hensiktsmessig å investere i en sykkellås, en mobilholder, hjelm, og sukkelpumpe med kompressor. Det er også enkelte ting forhandlere anbefaler at du ikke kjøper slik som vesker du fester på styret.
Lås til el-sparkesykkel
En stor utfordring med elektriske sparkesykler er at de ofte er lette å stjele. Det er nettopp derfor de nye modellene fra E-Way (Wilfa) er så geniale, fordi de har en låsering. Vi anbefaler E-Way sin egen lås med kode, eller E-Wheels sin.
Pumpe med kompressor
Sykkelpumpe med kompressor er absolutt å anbefale både til vanlige sykler, men også til elektriske sparkesykler. Du velger enkelt det lufttrykket du ønsker, så gjøre sykkelpumpen resten - raskt og enkelt.
Velg riktig el-sparkesykkel
Elektriske sparkesykler ser ofte identiske ut, men det er store ulikheter hva gjelder rekkevidde, effekt i motbakker, opplevd komfort med dempere og bremser, sikkerhet, funksjoner i appen, plassering av ladeuttak, praktiske funksjoner og mye annet.
Rekkevidde
Det første vi ser etter er den optimale rekkevidden, altså hvor langt du kan kjøre med el-sparkesykkelen. Rekkevidden avhenger av stigningsprosent, type underlag, førervekt, hastighet, temperatur og vindforhold.
Viktig: Hvis en modell står oppført med en optimal rekkevidde på 50 km så er det basert på normalvekt (ca. 75 kilo), sommertemperatur, og 0 % stigning i jevn fart. Det er ikke målt etter maksimal førervekt. Det kan derfor være lurt å investere i modell med litt bedre batteri.
Batteri
For å se hvor lang rekkevidde el-sparkesykkel har må du se på batteriet (Volt x Ah = Wh). Det som gjør dette veldig vanskelig er av forhandlere av el-sparkesykler ikke alltid oppgir riktig informasjon på sine sider.
Eksempel: Tek.no målte rekkevidden på E2S V2 Max (960 Wh) til 40 kilometer, og Ninebot G30 Max (551 Wh) til 56 kilometer. På papiret skal E2S Max kjøre vesentlig lenger enn Ninebot G30 Max fordi den har et kraftigere batteri. Likevel kom Tek.no lenger med Ninebot.
Nå skal det nevnes at Ruben fra “Gøy å teste” (YouTube) klarte å kjøre E2S Max i 44 kilometer i mars måned, som betyr at man skal kunne komme seg vesentlig lenger rundt sommertider. Vi stiller oss derfor litt kritiske til testingen fra Tek.no, og vi tror ikke de har testet de under samme forhold.
Effekt i motbakke
For å se hvor effektivt el-sparkesykkelen drar deg opp i motbakker med en stigningsprosent mellom 10 - 20%, må du se på forholdet mellom spenningen i batteriet (Volt), og strømmen i kontrolleren (A).
Eksempel: E2 Max har et spenningstrykk på 48V og en kontroller med 29A som utgjør (nominelt) 1392 Watt. Hvis vi sammenligner med E4 Max har den et spenningstrykk på 60V og en kontroller med 33A, som betyr at den drar deg enda bedre i bratte motbakker.
Det vil også være forskjeller i effekten når batteriet er fulladet vs snart tomt. Et batteri med spenningstrykk på 48 Volt vil ha 54,6 Volt når batteriet er fulladet. Et batteri med 36 Volt vil ha 42 Volt fulladet. Så når sparken er fulladet vil du ha bedre effekt opp bakken.
Viktig: Hvis el-sparkesykkelen har en veldig sterk kontroller i forhold til motoren, vil den kunne brenne ut motoren. Du kan bruke 30A på motorer over 1000 Watt, men under dette anbefales det å bruke en kontroller med 25A (bekreftet av produsenten til E-Wheels og E-Way).
Komfort
De mest komfortable el-sparkesyklene har store hjul med større kontaktflate mot underlaget (8.5 - 10”). De har dempere på forhjul, bakhjulet - eller begge. Luftfylte dekk er mer komfortabelt enn harde (punkteringsfire) dekk , men de punkterer relativt lett, og det er både tidkrevende og dyrt å skifte dekk.
Selv om bremser går mest på sikkerhet så er det også noen typer som er mer komfortable enn andre slik som trommelbremser med lengre bremselengde, i motsetning til skivebremser med kortere bremselengde. Det beste er også å ha både forbrems- og bakbrems.
Sikkerhet
Markedet skiller mellom trommelbrems, skivebrems, og elektronisk brems. Trommelbremser er mer behagelig men har lengre bremselengde, mens skivebremser gir kortere bremselengde og krever mer kontroll.
Hvis du har en el-sparkesykkel skivebremser plassert foran er det en fare for å bli kastet over styret hvis du bremser hardt i stor fart. De billigere modellene har som regel bare en brems enten på for- eller bakhjulet, mens de beste modellene har en brems på begge.
Andre systemer som bidrar til økt sikkerhet er en ringeklokke, og et sterkt lys som er rettet ned mot bakken og langt frem slik som på biler. De fleste el-sparkesykler har lyset oppe ved styret, så senk hastigheten når du kjører i mørket.
Praktisk i bruk
Vi mener at en elektrisk sparkesykkel må være praktisk (og sammenleggbar) å ha med seg på kollektiv transport, i bilen ogvære plasseringsvennlig på jobben. Den burde også la seg låse uten at den er så lett å stjele.
El-sparkesykkelen burde ikke veie så mye mer enn 20 kilo. Andre praktiske funksjoner kan være at kjernekomponenter er vanntett, at hastighet og akselerasjon kan styres med en app på mobilen. Vi foretrekker også at ladeporten er plassert på styret istedenfor ved batteriet mtp fuktighet og sand.
App på mobilen
Når du skal bruke elektriske sparkesykler i sentrum som Tier eller Voi, så er du kjent med at du må starte den fra mobilen. Det fungerer som en sikkerhet slik at ingen andre kan bruke den hvis ikke de er koblet til med din mobil.
På flere modeller er det også mulig å tilpasse hastigheten, akselerasjonen og i noen tilfeller også bremsene. Dette er svært nyttig avhengig av hvilken type el-sparkesykkel du har kjøpt.
Pris
Elektriske sparkesykler som er ment for et typisk by-miljø og som skal takle lange avstander med bratte bakker koster alt fra tre til titusen kroner. Vi erfarer at de under fem tusen sjeldent gir deg valuta for pengene, med unntak av E2 V2.
Vi har testet et stort utvalg selv, men vi har også snakket med flere entusiaster innen el-sparkesykkel miljøet, og de bekrefter det samme. Det er dessverre flere forhandlere som jukter litt med førprisene sine, så sjekk alltid historisk pris på prisjakt dersom modellene er tilgjengelig der.
Les flere av våre tester
Elsykkel / Massasjepistol / Airfryer / Tursekk / 3-Sesongs telt / Packraft