Tørketrommel Test: De 3 beste (2025)
I vår tørketrommel test har jeg sammenlignet og vurdert alle tørketromler som er tilgjengelige på Prisjakt, inkludert et utvalg av modeller som ikke ligger på Prisjakt, men som selges av Elkjøp, Power, Komplett og Whiteaway. Jeg oppdaterer testen løpende.
Jeg har kåret 3 testvinnere fordelt mellom ulike prisklasser, som jeg mener gir deg mest for pengene blant over 100 modeller. Ettersom jeg vurderer nesten alle tørketromler på markedet er det ikke mulig å skrive om alle, og følgelig har jeg begrenset meg til å skrive om de som utnevnes til testvinnere.
Hva er en god tørketrommel: Jeg mener at en god tørketrommel skal ha varmepumpeteknologi fordi det bruker vesentlig mindre strøm, og er mer skånsomt mot tøyet. Tørketrommelen skal også ha en stor og skånsom trommel på minimum 112 liter, uavhengig av kilo kapasitet. Alle testvinnere i min tørketrommel test har dette.
Gå til en tørketrommel test?
-
I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt/Klarna. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke. Artikkelen kan også inneholde affiliate linker der vi tjener penger hvis du kjøper noe.
Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.
Epoq EHP9W23
Viktigste egenskaper:
✔️ Kapasitet: 9 kg (125 liter)
✔️ Tørkeevne: klasse B
✔️ Varmepumpeteknologi
✔️ Trommelbelysning
✔️ Utvidet garanti til 7 år
Ting å tenke på:
🔻 Billig konstruksjon
🔻 Uten selvrensende kondensator
🔻 Holdbarhet ca. 7 - 10 år
🔻 Pris ved vurdering: 7995,-
Epoq EHP9W23 er kåret til ny testvinner blant markedets billigste og beste, i vår tørketrommel test. Epoq-merket får du kun kjøpt hos Elkjøp da dette er deres egen merkevare for kjøkken og utvalgte hvitevarer. Hvitevarene produseres i Kina, og er billige innstegsmodeller med gode spesifikasjoner.
Denne modellen har blant markedets desidert største trommel på hele 125 liter og tåler 9 kilo. Videre har den varmepumpeteknologi som reduserer strømforbruket med 60%, innvendig trommelbelysning, anti-krøll funksjon, ullprogram, og mye mer.
Ting å tenke på: Til tross for at maskinen har flere viktige og praktisk egenskaper, er den produsert for å være billig, med en forventet levetid opp til 10 år. Maskinen har heller ikke selvrensende kondensatoren så denne må du rense selv. Jeg savner også at den har en tørkeevne klasse A.
Kapasitet
Noe av det første og viktigste jeg ser på når jeg sammenligner modeller i denne tørketrommel testen, er hvor stor kapasitet maskinen har.
Som nevnt innledningsvis har tørketrommelen EHP9W23 fra Epoq en veldig stor trommel på hele 125 liter, og tåler en maksimal belastning på 9 kilo. Dette er veldig bra til å være så billig, og lar deg enten tørke mer av gangen, eller raskere.
For å tørke en standard 90x200 dyne, dersom du ønsker å gjøre det i tørketrommelen, trenger du minimum 120 liter for et optimalt tørkeresultat. Med denne tørketrommelen kan du også tørke en 90x220 dyne.
Tørkeevne
Denne tørketrommelen har en tørkeevne klasse B, som betyr at tørkesensoren er litt mindre presis enn maskiner med tørkeevne klasse A. I praksis betyr det at tøyet fortsatt kan være litt fuktig etter programmet er ferdig. Det finnes heldigvis løsninger på dette.
Jeg har selv en tørketrommel med samme tørkeevne (litt mindre trommel), og løsningen er å ikke fylle trommelen med mer tøy enn ca. 60% til 70% av trommelens volum. Hvis du i tillegg bruker et par tørkeballer (ikke tennisballer!) får du et enda bedre resultat.
Denne modellen har også varmepumpeteknologi som gjør at maskinen bruker mindre strøm, i tillegg til at den tørker tøyet på lavere temperaturer som igjen behandler tøyet mer skånsomt.
Temperaturen i en tørketrommel med varmepumpe tørker tøyet på ca. 50 °C som lar deg tørke nesten alle typer klær, samtidig som det forhindrer overtørking og krymping.
Programmer
Tørketrommelen har 14 praktiske programmer for de aller fleste behov, inkludert ullprogram. Den er dessverre ikke Woolmark-godkjent, så unngå å tørke de fineste ullplaggene du har.
Egenskaper
Tørketrommelen er også å anse som svært stillegående (65 dB) med et innvendig lys i trommelen som gjør det enklere å plukke ut plaggene du ønsker, som er en undervurdert funksjon.
Dette er en kondenstrommel som må tømmes manuelt, men du kan koble til en medfølgende kondensslange og stille maskinen til å tømme kondens vannet direkte i avløpet til vaskemaskinen.
Ellers har testvinneren fra Epoq en anti-krøll funksjon som kan aktiveres og gjør at trommelen fortsetter å snurre innimellom etter endt program slik at tøyet ikke krøller seg.
Konkurrenter
Elektronikkforhandleren Power selger også tørketromler under eget merkenavn (Point), og har to modeller i ca. samme prisklasse.
Det er litt vanskelig å se hva som skiller de to bortsett fra energiklasse. EHP9W23 fra Epoq er like energieffektiv som Point sin dyreste modell, og er også børsteløs, noe ingen av Point modellene er. Fordelen med Point-modellene er at de har oppfriskningsprogram med damp.
LG RV9DN9029B
Viktigste egenskaper:
✔️ Kapasitet: 9 kg (122 liter)
✔️ Tørkeevne: klasse A
✔️ Varmepumpeteknologi
✔️ Selvrensende kondensator
✔️ Trommelbelysning
Ting å tenke på:
🔻 Uten damp oppfriskning
🔻 Holdbarhet mellom 10 - 15 år
🔻 Pris ved vurdering: 13999,-
RV9DN9029B fra LG er kåret til ny testvinner blant markedets litt bedre modeller, i vår tørketrommel test. Den er faktisk så bra at den kunne vært likestilt med den desidert beste fra Miele.
Testvinneren har en veldig stor trommel som lar deg tørke mer tøy, raskere, og med varmepumpeteknologi som bruker mellom 40-60% mindre strøm. Med sensortørking og tørkeevne klasse A er tøyet helt tørt etter endt program.
Ting å tenke på: Tørketrommelen har ikke et eget damp program, men det er uansett best å bruke på vaskemaskiner. Maskiner fra LG er produsert med en forventet levetid på mellom 10 til 15 år, så for deg som vil ha enda bedre kvalitet anbefaler jeg å gå for testvinneren fra ASKO.
Kapasitet
Testvinneren RV9DN9029B fra LG har en kilo-kapasitet på 9 kilo, et volum på 122 liters, og en maskin-dybde på 66 cm. Med en så stor trommel kan du tørke mer tøy av gangen sammenlignet med andre modeller, eller raskere så lenge du aldri fyller trommelen med mer enn 60 - 70% av volumet.
Husk at den vanligste feilen folk flest gjør når det kommer til bruk av tørketromler, er å overfylle trommelen med for mye tøy slik at det aldri blir tørt. Det må være tilstrekkelig med varm luft til å sirkulere rundt og gjennom tøyet for at det skal bli tørt.
Tørkeevne
Tørkeevne er i likhet med kapasitet også et svært viktig kriterie når jeg sammenligner og vurderer ulike modeller til denne tørketrommel testen.
Testvinneren fra LG har en tørkeevne med klasse A som betyr at tøyet blir tilnærmet helt tørt, så fremt du ikke fyller trommelen med for mye tøy. Modeller med klasse B vil som regel fortsatt ha litt fuktighet i tøyet etter endt program fordi sensoren ikke er like presis.
Maskinen har også varmepumpeteknologi. Dette betyr at tørketrommelen tørker på lavere temperaturer som er mer skånsomt for tøyet, i tillegg til at de bruker vesentlig mindre strøm.
Programmer
Tørketrommelen har følgende programmer: Bomull+, Bomull, Mix, Syntetisk, Håndklær, Allergi, Skånsom, Ull, Treningstøy, Hurtig 30 min, Tørkehylle, Varm luft, og nedlastbare programmer.
Her er litt kort informasjon om de viktigste programmene.
Bomull: Dette programmet er til tørking av alle normale artikler slik som bomull, sengetøy, skjorter, bukser eller blandede innlastinger, unntatt skjøre tekstiler slik som ull eller silke. Tåler 9 kilo.
Ull: Denne maskinen har et eget ullprogram som du kan bruke til å tørke krympbare ull- eller håndvaskbare artikler som trenger omhyggelig behandling, og maks 1 kilo.
Hurting 30’: Bruk dette programmet for å tørke lette eller små artikler (opptil 3 artikler), og maks 1 kilo.
Maskinen har reverserende trommelgang når du bruker ullprogrammet.
Egenskaper
Tørketrommelen har selvrensende kondensator så du slipper å rengjøre den en gang i måneden.
Modellen har også en anti-krøll funksjon som gjør det mulig å redusere krøller som dannes når tøyet ikke blir tatt ut umiddelbart etter at tørkesyklusen er ferdig. Du må aktivere funksjonen før programstart.
Istedenfor å måtte tømme kondens beholderen, så følger det med en kondensslange som du kobler på for å føre kondensen direkte til avløpet. Trommelen har også LED belysning, og er ca. 50% så stillegående som 95 % av konkurrerende modeller med 62 desibel.
Maskinen har også dobbelt lofilter, trommelbelysning, reversibel dør, A+++ energiklasse, utsatt start, program for trommelpleie og rens av kondensator, mulighet til å laste ned programmer med WiFi, smart-diagnose, og mye mer.
Asko T608HX.W
Viktigste egenskaper:
✔️ Kapasitet: 8 kg (117 liter)
✔️ Tørkeevne: klasse A
✔️ Varmepumpeteknologi
✔️ Selvrensende kondensator
✔️ Forventet levetid i 20 år
Ting å tenke på:
🔻 Ikke selvstendig ullprogram
🔻 Pris ved vurdering: 16499,-
ASKO T608HX.W er kåret til ny testvinner blant markedets desidert beste tørketromler, i forhold til pris. For deg som ikke er spesielt godt kjent med ASKO sine produkter i segmentet for vask og tørk, så er dette tilnærmet det samme som Miele. Forventet levetid er 20 år.
Tørketrommelen har stor kapasitet med en unik trommel som tørker klærne raskere, samtidig som trommelen behandler tøyet skånsomt. Den har varmepumpeteknologi, selvrensende kondensator, intuitiv betjening, mange programmer, og ASKO sitt unike multi filters system.
Ting å tenke på: Hvis du ikke har hatt en ASKO vaskemaskin eller tørketrommel før, kan du oppleve at betjeningspanelet som litt nytt, men du setter deg raskt inn i det. I likhet med Miele, savner jeg også her et selvstendig tørkeprogram for ulltøy. Du kan velge en program for silke og ull som mykner opp.
Kapasitet
Tørketrommelen T608HX.W fra Asko har en kapasitet på 8 kilo som betyr at trommelen tåler maksimalt 8 kilo med vått tøy. Selve trommelen har et volum på 117 liter som er helt i toppen hva gjelder størrelse, uten at det går utover den fysiske størrelsen på maskinen.
Hvis du har plass til en større tørketrommel, og du har behov for å tørke mer om gangen, bør du ta en titt på T611HX.W som har en trommel hele 145 liter.
Husk at noen tørkeprogrammer har begrensninger på hvor mye tøy du har i trommelen, og noen programmer tåler kun et par kilo.
Tørkeevne
ASKO har i likhet med Miele, markedets beste tørkeevne (klasse A), takket være deres presise tørkesensor (Sensi Dry), og størrelsen på trommelen. Trommelen har også en unik utforming (Butterfly Drying) som blant annet bidrar til at tøyet tørker raskere.
Testvinneren fra ASKO har også varmepumpeteknologi som innebærer at maskinen bruker vesentlig mindre strøm, men også at tøyet tørkes på lavere temperaturer som gjør at klærne slites mindre.
Tørkeprogrammer
ASKO T608HX.W har totalt 18 tørkeprogrammer som dekker nesten alle behov. Det eneste jeg savner er et dedikert ullprogram. Jeg ønsker å trekke frem følgende programmer som du enten kommer til å bruke ofte, eller som du bør vite om:
Auto Tørt: Hvis du skal vaske en blanding av flere tykke typer bomullstøy, kan du velge dette programmet (maks 8 kilo). Du kan også velge “Auto Ekstra Tørt”.
Det er også egne automatiske programmer for jeans, syntetisk, og dun
QuickPro: Velg dette programmet (maks 2 kilo) for mer robuste plagg som er vasket med et hurtigprogram i vaskemaskinen.
Damp: Du kan velge mellom å fjerne krøller (maks 3 kilo), eller å friske opp plagg med damp (maks 2 kilo), for tøy som ennå ikke trenger vask, bare oppfriskning.
Lufting: Dette programmet (maks 2 kilo) bruker ikke noe varmeelement. Bruk det til å friske opp klærne dine. Programtiden kan stilles inn fra 15 minutter til 4 timer (i trinn på 15 minutter).
Silke og ull: Dette korte programmet (maks 2 kilo) er beregnet for oppmykning eller oppfriskning av klær laget av ull eller silke. Dette er ikke et tradisjonelt tørkeprogram, da plagget skal tørkes henhold til produsentens anvisninger
Du kan også aktivere en tilleggsfunksjon for anti-krøll, for å unngå at tøyet krøller seg, noe det ofte alltid gjør ellers.
Egenskaper
ASKO sine tørketromler har alle børsteløs motor som holder støynivået nede (64 desibel) selv ved de høyeste turtallene. De svært effektive motorene har lang levetid, opp mot, og i noen tilfeller over 20 år.
Noe jeg liker spesielt godt, og som ofte er undervurdert når det kommer til tørketromler, er innvendig lys i trommelen. Selv opplever jeg at det gjør livet mye enklere når jeg skal sortere hvilket plagg jeg skal ta ut av trommelen.
Tørketrommelen har også en selvrensende kondensator, som betyr at du slipper å rengjøre den manuelt en gang i måneden. Mangelen på riktig vedlikehold, er faktisk en av de vanligste årsakene til at maskinen trenger service, eller blir ødelagt.
Jeg liker spesielt godt ASKO sitt unike multi filtersystem mot lo som er montert i døren. Det er svært effektivt og fanger alt av lo før den kommer til de mer følsomme delene av tørketrommelen. Det bidrar også til kortere tørketider.
Det følger også med et dreneringsslange slik at du slipper å manuelt tømme kondensbeholderen i vasken. Før slangen direkte i samme avløp som vaskemaskinen.
Tørketrommelen har et intuitivt digitalt betjeningspanel som gir deg enkel tilgang til alle funksjoner og innstillinger. Panelet er designet for å hjelpe deg med å finne de mest effektive programmene tilpasset ulike tekstiltyper, fuktighetsnivåer og tørkebehov.
For å få best mulig resultat kan du velge blant flere tørkemoduser og alternativer. Dersom du ofte bruker spesifikke innstillinger, har du muligheten til å lagre dem som favoritter, slik at du raskt kan hente dem frem neste gang du tørker tøy.
Velg riktig tørketrommel
Jeg har laget en oversikt over de viktigste egenskapene jeg mener at alle burde ta hensyn til når de skal vurdere en ny tørketrommel. Dette er også utgangspunktet i vår tørketrommel test når jeg sammenligner de ulike modellene for å finne de beste i forhold til pris.
Tørketrommel med utlufting
Tørketrommel med utlufting får du nesten ikke tak i lenger ettersom produsentene ikke produserer dem lenger, fordi de blant annet bruker ekstremt mye mer strøm sammenlignet med kondenstørketromler - med eller uten varmepumpeteknologi.
De er avhengige av at kondensen føres ut av huset gjennom en ventilasjonskanal som monteres i veggen. Jeg anbefaler ikke å kjøpe en utluftingstrommel.
Tørketrommel med kondens
En tørketrommel med kondens vil i motsetning til utluftingstrommelen lagre kondensen i en beholder, i tørketrommelen som du tømmer jevnlig.
På de fleste kondenstromler så kan du koble kondensbeholderen direkte til avløpet på badet, slik at du aldri trenger å tenke på å tømme kondensbeholderen.
En kondenstørketrommel bruker også mye mindre strøm, spesielt hvis du investerer i en tørketrommel med varmepumpeteknologi. Det reduserer strømforbruket med ca. 40% til 60%.
Kapasitet
Når en butikk reklamerer for tørketromler skriver de nesten alltid utelukkende om kilo kapasitet, men det har ingenting å si hvis trommelen ikke er stor nok. Følgelig anbefaler jeg at du heller ser etter volum målt i liter.
Desto mer varm luft som er i kontakt med tøyet, jo raskere tørker det. Her er det altså viktigere å se på hvor stort volum maskinen har, og ikke antall kilo.
En gjennomsnittlig tørketrommel har et volum på mellom 112 til 120 liter, altså det dobbelt av en vaskemaskin. En tørketrommel med vaskemaskin produseres også med samme størrelse på trommelen som vaskemaskiner, ca. 60 liter.
Tørkeevne
Tørkeevnen til en tørketrommel måles med en skala fra A, B og til C - hvor A er det beste.
En tørketrommel med tørkeevne klasse A vil som regel tørke tøyet helt tørt etter endt tørkeprogram. En maskin med klasse B vil ofte ha litt restfuktighet igjen.
Det er viktig at du ikke overbelaster tørketrommelen ved å legge mer tøy i trommelen slik at det overstiger mer enn 70 % av volumet i maskinen. Trommelen må ha nok varm luft til å bevege seg fritt i- og rundt tøyet for å tørke det godt nok.
Strømforbruk
Tradisjonelle tørketromler er den typen hvitevare som bruker mest strøm. Hvis du derimot kjøper en tørketrommel med varmepumpeteknologi, bruker de mellom 40 til 60% mindre strøm.
Kjøp derfor alltid en tørketrommel med denne teknologien.
Varmepumpeteknologi fungerer slik at fuktigheten i luften fjernes med en fordamper, slik at temperaturen i tørkeprosessen kan senkes. Dermed blir tørkingen mer skånsom for tøyet uten at det går ut over tørkekapasiteten eller effektiviteten.
På denne måten holdes både energiforbruket og kostnadene nede. Kjøper du en tørketrommel med varmepumpe teknologi så får du garantert en tørketrommel som bruker mindre strøm.
Programmer
Programmer på en tørketrommel er ikke like viktig som på en vaskemaskin, men jeg inkluderer det i vurderingen når jeg sammenligner ulike modeller.
Jeg ser på hvorvidt maskinen har praktiske og raske programmer som kan tilpasses ulike typer tøy.
Eksempler på tørkeprogrammer som teller positivt er hurtigprogram på f.eks. 30 minutter, eller tilvalg for at tøyet skal være ekstra tørt når du fyller maskinen mer enn halvveis.
Funksjoner
De to viktigste egenskapene jeg anbefaler at du ser etter hvis du er villig til å betale litt mer for en god tørketrommel, er en tørketrommel med børsteløs motor og “Woolmark” sertifisering for å tørke ull som bare skal håndvaskes.
Enkelte modeller kommer med en kurv som du kan montere på innsiden av trommelen, som gjør at du kan tørke sko, ull, og andre plagg uten at det sliter på verken tøyet eller trommelen.
En annen praktisk funksjon er anti-krøll funksjon. Dette må du ofte aktivere som et tilvalg til vaskeprogrammet for å unngå at tøyet krøller seg.
Spørsmål om tørketromler
-
Den beste typen tørketrommel er det man kaller for “kondenstørketrommel” med integrert varmepumpeteknologi.
Varmepumpeteknologien gjør at maskinen bruker mellom 40 til 60% mindre strøm sammenlignet med tørketromler som ikke har denne teknologien.
Noen vil argumentere for at tørketromler med utlufting er den beste typen tørketrommel. De er bedre på å tørke klærne, men de er mindre skånsomme mot tøyet, de krever hull i veggen for utlufting, og de bruker veldig mye strøm.
-
En god tørketrommel med kondens og varmepumpeteknologi får du kjøpt fra 7995,-, slik som Epoq EHP9E23 som selges hos Elkjøp. Kjøper du en tørketrommel uten varmepumpeteknologi kan det koste deg flere tusen kroner ekstra over flere år.
-
Hva er forskjellen på kondenstørketrommel og en tørketrommel med varmepumpe? “Kondens” er en type tørketrommel du kjøper, mens “varmepumpe” er en egenskap som ca. halvparten av alle tørketromler med kondens har.
-
De aller fleste tørketromler på markedet har en trommel med et volum på 110 til 122 liter, og en kapasitet på 7 til 13 kilo. Husk at antall kilo ikke er det samme som størrelse på trommelen, og følgelig anbefaler jeg at du ser etter volum målt i liter, fremfor antall kilo.
Men hvor stort volum må tørketrommelen ha? Svaret er enkelt. Så stor som mulig da dette gir det beste tørkeresultatet og størst fleksibilitet. Husk at maskiner med større trommel ofte er litt dypere og tar mer plass.
Hvis du har plass, kjøp en tørketrommel med ca. 118 liters volum.
-
Alt av tøy og klær slites ut når du vasker det i vaskemaskinen, eller tørker det i tørketrommelen. Billigere modeller sliter ofte ut tøyet raskere.
Det betyr at hvis du eller andre i familien har mye dyrt og fint tøy, burde dere investere litt mer i en bedre tørketrommel som er mer skånsom mot tøyet. Det er dessverre ikke alltid så enkelt å vite hvilke maskiner som er mer skånsomme enn andre.
For personer med mye penger er ofte Miele et trygt valg. De aller fleste modeller over 12.000,- er skånsomme.
Hvis du ikke ønsker å bruke så mye penger på en tørketrommel, vil jeg anbefale å kun tørke håndklær i tørketrommelen, eller klær du ikke bryr deg så mye om dersom de tar skade.
-
Alle tørketromler med kondens kan du enkelt montere selv. De veier også vesentlig mindre sammenlignet med vaskemaskiner, som gjør det enklere å løfte og flytte på den når du skal vatre den opp.
Hvis den skal monteres på toppen av en vaskemaskin i søyle, eller du ikke vil ta noen sjanser med ryggen, så pleier det ikke koste så mye mer enn en tusenlapp. Da pleier de å ta med seg emballasjen.
-
Tennisballer kan bli veldig tunge når de blir våte. Når du spretter rundt i tørketrommelen kan de skade trommelen. Tørkeballer i plast veier mindre, trekker ikke til seg like mye vann, og skader verken trommelen eller tøyet.
I følge en test som er utført av Råd&Rön i Sverige, fungerer tørkeballer uansett ikke.
En god tørketrommel er uansett designet med en trommel som skiller og tørker tøyet skånsomt og effektivt. Kjøp derfor heller en god tørketrommel.
-
En tørketrommel med kondens samler fuktigheten i en beholder som du enten tømmer selv i vasken, eller som kan kobles til samme vann utløp som vaskemaskinen.
-
En selvrensende kondensator betyr at radiatoren som tørker den fuktige luften, renser seg selv. En tørketrommel som ikke har dette må du rengjøre selv, regelmessig. Du finner den ved å åpne luken foran på maskinen, under døren.
-
En tradisjonell tørketrommel bruker ca. 500 kWh i året, mens en modell med varmepumpeteknologi, bruker kun 193 kWh i året. Se oversikten over hvor mye hvitevarer bruker årlig.