Luftrenser Test: De 4 beste (2024)

Levoit er blant markedets kraftigste, mest effektive, praktiske og stillegående luftrensere.

I denne samletesten av luftrensere har jeg sammenlignet og vurdert et stort utvalg av luftrensere og utnevnt 4 testvinnere. Jeg har sett på utvalgskriterier slik som viftekapasitet (luftstrøm), lydnivå, filter, praktiske funksjoner, produktomtaler og mye mer. Testen oppdateres løpende.

Luftrensere passer utmerket til personer med allergier, astma og luftveisproblemer fordi de fjerner støvpartikler i luften som fint støv, bakterier, samt hår, allergener, sopp, pollen, og lukt. Noen luftrensere nøytraliserer også virus tilsvarende koronavirus fra luften.

En god luftrenser skal være kraftig nok til å kunne rense luften flere ganger i timen i rommet den står i, som oftest i stuen eller soverommet. Den må også ha en sammensetning av ulike typer filtre for å rense luften effektivt. Den må være stillegående og kunne måle luftkvaliteten.

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Wilfa Fresh AP-100CW

Luftrenser Wilfa Fresh AP-100CW er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Kapasitet: 11 - 25 kvm

✔️ Lydnivå: 25 - 55 dB

✔️ HEPA 13 med 4-trinn

✔️ Full oversikt i app

Ting å tenke på:

🔻 Passer best i mindre rom

🔻 Litt enklere kvalitet

🔻 Pris ved vurdering: 1499,-

Wilfa Fresh AP-100CW er kåret til ny testvinner blant markedets billigere luftrensere, og anbefales til bruk i rom fra 11 - 25 kvm. Den er stillegående selv med et effektivt HEPA 13 filter. Videre har den partikkelsensor, automodus, nattmodus, full kontroll med app, og eliminering av virus i luften.

Ting å tenke på: Det eneste negative med denne luftrenseren er at den støyer en del på høyeste hastighet, i likhet med alle andre luftrensere i denne prisklassen. Det beste er å la den stå i automodus hele tiden, og på nattmodus om natten, så skal det gå fint.

Viftekapasitet

Viftekapasitet måles i kubikkmeter og forteller deg hvor mye luft som luftrenseren kan sirkuleres per time. For deg med store allergi plager er det best med en luftrenser som sirkulerer luften fra 5 til 7 ganger i timen. Jeg har regnet ut anbefalt areal basert på viftekapasitet (luftstrøm: 195 m³/t).

For personer med:

  • Store plager anbefaler jeg å bruke luftrenseren i rom opp til 11 kvm.
    Luften vil sirkulere 7 ganger i timen.

  • Normale plager anbefaler jeg å bruke luftrenseren i rom opp til 15 kvm.
    Luften vil sirkulere 5 ganger i timen.

  • Milde plager anbefaler jeg å bruke luftrenseren i rom opp til 25 kvm.
    Luften vil sirkulere 3 ganger i timen.

Lydnivå

De aller fleste luftrensere i denne prisklassen støyer en del høyeste hastighet, og følgelig anbefaler jeg at du lar Wilfa Fresh stå på automodus hele dagen, spesielt på sommeren og vinteren. På laveste hastighet støyer den 25 desibel og 55 desibel på høyeste hastighet. Den har 4 hastigheter.

Wilfa luftrenser tar liten plass og kan styres fra mobilen

Type filter

Wilfa Fresh AP-100CW gjør en overraskende god jobb i mindre rom takket være 4-trinnsfiltreringen som gjør at den fjerner partikler, sopp, bakterier, lukt og virus.

1. Forfilteret fjerner store støvpartikler og beskytter selve luftrenseren. Forfilteret kan vaskes.

2. HEPA 13 filteret filtrerer opp til 99.97% av alle støvpartikler i luften, inkludert pollen, allergener, midd, sopp, etc.

3. Kullfilteret fjerner organiske partikler fra luften som lukt og røyk, samt partikler fra husdyr.

4. UV-C lampen fungerer litt på samme måte som plasma-funksjonen til Winix og Levoit, og eliminerer virus fra luften, også Covid-19 viruset.

Funksjoner

Luftrenseren fra Wilfa er kompatibel med WiLife-appen på mobilen, som gir deg full oversikt over luftkvaliteten din hjemme med historiske data over tid.

Den er også utstyrt med en partikkelsensor som registrerer hvor god- eller dårlig luftkvaliteten, og synliggjør dette med en lampe i betjeningspanelet.

Jeg anbefaler at du bruker automodus funksjonen som gjør at luftrenseren øker i effekt desto dårligere luftkvaliteten er i rommet.

Hvis du ønsker å bruke luftrenseren på soverommet, så har den en praktisk nattmodus funksjon som reduserer både lys og lyd til et minimum.

Størrelse

Testvinneren Wilfa Fresh er 37 cm høy, og 24 cm bredde og dybde.

Annonse

Winix Zero Compact

Luftrenser Winix Zero Compact er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Kapasitet: 13 - 35 kvm

✔️ Lydnivå: 26 - 47 dB

✔️ HEPA 13 med 4-trinn

✔️ Plasseringsvennlig

Ting å tenke på:

🔻 Ikke kompatibel med app

🔻 Passer til middels store rom

🔻 Pris ved vurdering: 2499,-

Winix Zero Compact er utnevnt til testvinner blant de markedets litt bedre luftrensere. Jeg anbefaler å bruke den i rom fra 13 - 35 kvm. Den har 3 hastigheter med lydnivå fra 26 - 47 dB, samt 4-trinnsfiltrerning med HEPA 13 filter, og flere praktiske funksjoner.

Ting å tenke på: Det eneste jeg savner med denne luftrenseren, er at den er kompatibel med app slik at du kan følge med på luftkvaliteten direkte på mobilen din slik som den nye testvinneren vår Levoit Core 400S som for øvrig også er dobbelt så kraftig.

Viftekapasitet

Winix markedsfører luftrenseren med en maksimal kapasitet opp til 50 kvm, men dette er dessverre upresist, og ikke helt riktig. Jeg har regnet ut anbefalt areal basert på viftekapasitet (luftstrøm: 250 m³/t).

For personer med:

  • Store plager anbefaler jeg å bruke luftrenseren i rom opp til 15 kvm.
    Luften vil sirkulere 7 ganger i timen.

  • Normale plager anbefaler jeg å bruke luftrenseren i rom opp til 21 kvm.
    Luften vil sirkulere 5 ganger i timen.

  • Milde plager anbefaler jeg å bruke luftrenseren i rom opp til 35 kvm.
    Luften vil sirkulere 3 ganger i timen.

Lydnivå

Luftrenseren har 3 viftehastigheter hvor laveste lydnivå er på bare 26 desibel, og det øverste nivået er på 47 desibel. Med andre ord så går den svært stillegående, og på grunn av den høye produksjonskvaliteten er det ingen ulyder som på de billigste modellene på markedet.

Hvis du har den i rom under 21 kvm, så kan du enkelt kjøre det mest stillegående nivået. Hvilemodusen demper lysene og kjører luftrenseren stille, slik at du får en god natts søvn. 

Winix luftrenser kan brukes i alle rom og eliminerer virus fra luften

Type filter

Luftrenseren har et 4-trinnsfiltrering med et vaskbart forfilter, et HEPA 13 filter, en PlasmaWave-funksjon, og et aktivt kullfilter.

1. Forfilteret sitter foran HEPA filteret for skal beskytte mot større støvpartikler.

2. HEPA 13 filteret fjerner 99,97% av alle støvpartikler i luften som fint støv, bakterier, hår, allergener, sopp og pollen.

3. Kullfilteret filtrerer organiske lukt partikler fra luften som kan oppstå ved matlaging, fra kjæledyr og sigarettrøyk.

4. PlasmaWave er en teknologi som eliminerer virus fra luften.

Funksjoner

Som nevnt over har denne testvinneren PlasmaWave-teknologi som skaper hydroksylmolekyler som naturlig nøytraliserer virus, bakterier og gasser uten å produsere skadelig ozon.

Winix Zero Compact har også en partikkelsensor som måler luftkvaliteten i rommet, og synliggjør dette med en lampe på toppen av luftrenseren med ulike farger.

I kombinasjon med partikkelsensoren har luftrenseren automodus som automatisk regulerer effekten avhengig av hvor ren- eller uren luften er.

Størrelse

Testvinneren er 37 cm høy, og 24,1 cm i bredde og i dybde. Den har et pent og minimalistisk design i hvit og sort farge, slik at den burde kunne plasseres enkelt nesten hvor som helst i leiligheten.

Annonse

Philips AC1715

Luftrenseren Philips 1000i AC1715 er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Kapasitet: 20 - 48 kvm

✔️ Lydnivå: 19 - 49 dB

✔️ HEPA 13 med 4 (5) trinn

✔️ Full kontroll med app

Ting å tenke på:

🔻 Pris ved vurdering: 2899,-

Philips AC1715/10 er kåret til ny testvinner som markedets beste luftrenser i forhold til pris, og tar over plassen til den tidligere testvinneren, Levoit Core 400S. Luftrenseren fra Philips anbefales til bruk i rom fra 20 til 48 kvm, og den har 3 hastigheter fra kun 19 desibel.

Dette er en veldig kraftig luftrenser i forhold til hvor plasseringsvennlig og liten den er. Jeg liker spesielt godt at den har 4-trinnsfiltrering, inkludert et HEPA 13 filter som fanger opp til 99,97% av partikler i luften. Du får også full kontroll på mobilen hvis du laster ned mobil-appen.

Ting å tenke på: Det eneste jeg savner er at Philips er tydeligere på at “VitaShield” teknologien deres er et ekstra (MultiCare) støvfilter, som er integrert bak HEPA filteret deres. Da burde også hovedfilteret blitt navngitt som et 4-i-1 filter, med minimum 4-trinnsfiltrering, istedenfor 3-i-1.

Viftekapasitet

Det som er litt misvisende når det kommer til hvor kraftig denne modellen er, er at de fleste forhandlere, inkludert Philips selv, kun opplyser om hva viftekapasiteten til luftrenseren er, i følge CADR (Clean Air Delivery Rate) målinger. CADR er alltid være lavere enn maksimal viftekapasitet når det kommer til denne typen luftrensere.

Jeg målte selv AC1715/10 fra Philips til å ha en viftekapasitet på litt i overkant av 350 m3/t på turbo-hastigheten, som betyr at luftrenseren kan brukes i rom fra 20 til 48 kvm, avhengig av hvor sterkt plaget du er av ulike typer partikler i luften hjemme.

  • Har du sterke allergiske reaksjoner, anbefales rom opp til 20 kvm.
    Luften vil renses maks. 7 ganger i timen

  • Har du middels allergiske reaksjoner, anbefales rom opp til 29 kvm.
    Luften vil renses maks. 5 ganger i timen

  • Har du svake allergiske reaksjoner, anbefales rom opp til 48 kvm.
    Luften vil renses maks 3 ganger i timen

Hvis du har minimalt med plager eller allergiske reaksjoner kan du også bruke luftrenseren i rom opp til 72 kvm. Da vil luftrenseren rense luften 2 ganger i timen med redusert effekt.

Luftrenseren Philips 1000i AC1715 er plasseringsvennlig

Lydnivå

Testvinneren fra Philips har totalt 3 hastigheter, der nivå 1 starter på 19 desibel. Dette er så lavt at du fint kan la luftrenseren stå på døgnet rundt, uten at du plages av lyden. Nivå 2 vil ligge på ca. 35 desibel, og hvis du bruker den på nivå 3 (turbo) øker lyden til 49 desibel.

Den eneste gangen du kommer til å bruke luftrenseren på høyeste nivå, er hvis den er plassert i nærheten av kjøkkenet når du lager mat, og du bruker auto-modus funksjonen.

Type filter

Luftrenseren Philips AC1715/10 har det vi kaller for 4-trinnsfiltrering, som betyr at det er fire måter å fjerne partikler i luften på, enten i form av spesielle teknologier, eller filtre. Jeg vil faktisk argumentere for at denne luftrenseren har 5-trinnsfiltrering.

Philips 4-i-1 filter med MultiCare VitaShield teknologi
  • Forfilteret har til hensikt å fange de største klasene med støvpartikler, slik som hybelkaniner. Disse er spesielt viktig å fjerne da de kan være giftige.

  • Kullfilteret er montert på baksiden av multicare-filteret og fungerer på samme måte som kullfilteret i en kjøkkenvifte, både for å fjerne partikler og eliminere lukt fra luften.

  • MultiCare filteret (VitaShield) er plassert sammen med HEPA filteret, og fungerer som et ekstra lag som renser luften for de aller minste partiklene ned til 20 nanometer, inkludert PM 2.5, virus, bakterier, allergener og støv.

  • HEPA 13 filteret er plassert rett bak kullfilteret og skal fjerne de aller minste og mest skadelige partiklene i luften, slik som bakterier, pollen, støv, midd, gass, og virus - ned til 0,003 mikron i størrelse.

    • En ting som er litt unikt med denne luftrenseren, er at HEPA filteret også har ionisering (elektrisk ladning) som tiltrekker seg og fanger opp selv de minste partiklene, akkurat som en magnet.

Det skal sies at jeg har ikke kuttet opp HEPA filteret for å bekrefte at “VitaShield” filteret er integrert i filteret.

Funksjoner

Den kanskje viktigste funksjonen til en luftrenser er dens evne til å måle hvor ren luften er, slik at du kan iverksette tiltak for å forbedre luftkvaliteten inne.

Philips 1000i AC1715 har partikkelsensor

Luftrenseren AC1715/10 fra Philips gjør dette ved hjelp av en partikkelsensor, også kjent som “luftkvalitetsensor” som viser luftkvaliteten (PM2,5) med et tall på toppen av luftrenseren, kombinert med en farge.

Hvis du laster ned mobil-appen, og kobler deg til luftrenseren ved hjelp av et WiFi-nettverk, får du full oversikt på mobilen. Du kan starte, stoppe, eller endre hastighet rett fra mobilen, samtidig som du får sanntidsdata på luftkvaliteten i rommet der luftrenseren er plassert.

Jeg har plassert luftrenseren og den står på døgnet rundt på laveste hastighet. Alternativt kan du aktivere auto-modus som gjør at luftrenseren automatisk øker hastigheten når luftkvaliteten inne reduseres, f.eks. når du lager mat. Når du er ferdig å lage mat reduseres hastigheten tilbake.

Størrelse

Luftrenseren AC1715/10 fra Philips har en bredde og dybde på 27,3 cm, og en høyde på 48,6 cm. Det betyr at Philips-modellen er 3,5 cm lavere enn den tidligere testvinneren Levoit Core 400S, og ca. 5 cm lavere enn forgjengeren før Levoit, nemlig Winix Zero Pro som også har 5-trinnsfiltrering.

Annonse

Arida Clean 600

Luftrenseren Arida Clean 600 er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Kapasitet: 36 - 96 kvm

✔️ Lydnivå: 20 - 65 dB

✔️ HEPA 11 med 4-trinn

✔️ Full kontroll i app

Ting å tenke på:

🔻 HEPA 11 filter som standard

🔻 Dobbelt sett med filtre

🔻 Stor men veldig kraftig

🔻 Pris ved vurdering: 4999,-

Arida Clean 600 er kåret til testvinner blant markedets kraftigste luftrensere. Den anbefales i store rom (36 - 96 kvm), alternativt et næringslokale. Den har 4-trinnsfiltrering med HEPA filter, og den bryter ned skadelige kjemikalier og forbindelser i luften. Den kan også styres fra mobilen.

Vurderinger: Dette er en veldig kraftig luftrenser som tar mer plass, men ser bedre ut enn mye annet i denne prisklassen. Selv om den er kompatibel med HEPA 13 filtre, kommer den med HEPA 11 (95%) som standard, og doble sett med alle typer filtre som gjør at det å skifte filtre koster mer over tid.

Viftekapasitet

Denne luftrenseren er utrolig kraftig med en viftekapasitet (luftstrøm) på 690 m3/t når du bruker HEPA 11 filteret som standard, og opp til 630 m3/t hvis du kjøper et HEPA 13 filter som tilvalg. Jeg har regnet ut anbefalt areal basert på viftekapasitet (luftstrøm: 690 m³/t).

For personer med:

  • Store plager anbefaler jeg å bruke luftrenseren i rom opp til 41 kvm.
    Luften vil sirkulere 7 ganger i timen.

  • Normale plager anbefaler jeg å bruke luftrenseren i rom opp til 56 kvm.
    Luften vil sirkulere 5 ganger i timen.

  • Milde plager anbefaler jeg å bruke luftrenseren i rom opp til 96 kvm.
    Luften vil sirkulere 3 ganger i timen.

Lydnivå

Arida Clean 600 har 4 viftehastigheter hvor laveste lydnivå er på bare 20 dB, som er utrolig lavt for en så stor og kraftig luftrenser. På øverste nivå bråker den veldig med 65 dB, og følgelig anbefaler jeg ikke nivå 4 i oppholdsrom der du oppholder deg.

En stor fordel med store og kraftige luftrensere er at du kan kjøre den på laveste nivå i rom mindre enn 56 kvm, og likevel oppnå ønsket effekt.

Type filter

Luftrenseren har 4-trinnsfiltrering både foran- og bak (totalt 8 filtre).

1. Forfilteret fanger store partikler som støv, hår og små hybelkaniner.

2. HEPA 11 filteret fanger de små partiklene som pollen, svevestøv, flass fra kjæledyr og små fibre. Bak hvert HEPA-filter står det et

3. Kullfilteret fjerner farlige gasser, røyk og lukt fra luften.

4. AerOHeal uskadeliggjør virus og bakterier i luften slik som PlasmaWave-funksjonen til luftrenserne fra Winix, og det hjelper til med å bryte ned skadelige kjemikalier og forbindelser i luften. Eneste forskjellen er at aerOheal kan produsere minimalt med O3 (ozon), men aldri nok til at det er skadelig.

Bak begge kullfiltrene står det et stort fotokatalytisk filter tilsvarende filteret som sitter i luftrenseren Natede Smart fra Vitesy. Begge disse filtrene står i kombinasjon med hvert sitt UV-lys, og det spesielle rensesystemet aerOHeal.

Du kan kjøpe et HEPA 13 filter hvis du heller vil bruke dette. Fordelen er at HEPA 13 filteret er tettere og fanger mindre partikler, men det svekker viftekapasiteten (luftstrømmen) slik at maksimal romstørrelse er 87 kvm, ikke 96. Husk at du må kjøpe 2 stk, en til hver side.

Funksjoner

Luftrenseren kommer med en funksjon for ionisering som gjør at mindre støvpartikler samler seg på vei inn i filteret slik at mer støv fanges, og behovet for et tettere filter slik som HEPA 13 ikke er nødvendig (kan likevel kjøpes som tilvalg).

Den har også en partikkelsensor som måler luftkvaliteten i rommet. I kombinasjon med partikkelsensoren har Arida Clean 600 en automodus som automatisk regulerer effekten avhengig av hvor ren- eller uren luften er.

Du kan også få full oversikt på mobilen. I displayet og i applikasjonen på mobilen kan du følge med på VOC (gasser, lukter og kjemikalier), PM 2.5 (partikler som pollen og svevestøv), temperatur og luftfuktighet.

Størrelse

Testvinneren er 55,8 cm høy, 46,2 cm i bredde og 26,8 cm dybde. Denne krever derfor litt mer plass i bredden og dybden sammenlignet med Levoit Core 400S som også er en stor luftrenser.


Les flere av våre tester

Støvsuger / Varmepumpe / Luftavfukter / Luftfukter / Gulvvifte / Bordvifte


Velg riktig luftrenser

Jeg får ofte spørsmål om hvilken luftrenser som er best, men det er veldig avhengig av person og behov. Vi har samlet en oversikt over de viktigste egenskapene for å finne den beste luftrenseren for deg.
Hvor stor kapasitet har en luftrenser

Viftekapasitet

Viftekapasitet (luftstrøm) er det første jeg ser etter når jeg vurderer en luftrenser, fordi det gir en god indikasjon på hvor stort rom luftrenseren kan brukes i.

De aller fleste produsenter pynter en del på sannheten her, så regn alltid ut anbefalt areal selv, med mindre du velger en testvinner der jeg har gjort det allerede.

For personer som har store plager med støv- eller pollenallergi, trengs en luftrenser med høy nok viftekapasitet for å kunne filtrere luften i rommet - flere ganger i timen. Kort forklart vil effekten av luftrenseren bli dårligere desto større rom du bruker den i, fordi det er mer luft som må filtreres.

Hvis du bor i en bolig der det største oppholdsrommet er på 30 kvm, og du har lite utfordringer med allergi, trenger du en luftrenser med en viftekapasitet på 144 m3/t. Har du moderate plager må luftrenseren ha 360 m3/t, og med store plager må viftekapasiteten være 504 m3/t.

Hvor kraftig luftrenser trenger du?

  • Milde plager: sirkulere luften 3 ganger i timen

  • Moderate plager: sirkulere luften 5 ganger i timen

  • Store plager: sirkulere luften 7 ganger i timen

Multipliser størrelsen på rommet “30 kvm” med takhøyden din “2,4 meter” for å finne å finne volumet i rommet (“70 kubikkmeter”). Det tallet multipliserer du med antall ganger du ønsker at luften skal sirkulere i rommet (2, 5, 7), f.eks. moderate plager “5” som blir luftrenseren må ha en viftekapasitet på 360 m3/t.

Hvordan regne ut anbefalt viftekapasitet?

For å regne ut hvor stort areal luftrenseren dekker, gjennomfører du samme regneøvelse motsatt ved å dele, istedenfor å multiplisere. Viftekapasitet delt på antall ganger luften skal sirkulere ift hvor store plager du har, delt på takhøyde.

 
Hvor mye støyer en luftrenser

Lydnivå

Generelt kan man si at en stor luftrenser på lav fart bråker mindre enn en liten luftrenser på full fart. Følgelig kan det være luft å kjøpe en kraftigere luftrenser som går på lavere effekt.

Hjemme hos meg har jeg en luftrenser som står på døgnet rundt, på laveste hastighet. Husk at oppfattelsen av lyd er individuelt, slik at billige luftrensere med ulyder fra vanndråper og vibrasjoner kan forekomme selv om oppgitt desibel er lavt.

 
Hvordan filtrerer en luftrenser luften

Type filter

En luftrenser er helt avhengig av et godt filter, ellers er den ubrukelig. Markedet beste luftrensere har flere typer filtre i flere lag for å fange ulike typer partikler, i ulike størrelser.

Det viktigste filteret er det som fanger de minste partiklene, oftest kalt for en partikkelfilter, EPA eller HEPA filter. Mange forhandlere blander EPA og HEPA, som er samme type filter, men har ulik tetthetsgrad. Nyeste standard for klassifisering av slike filtre er EN 1822.

EPA og HEPA-filter er et mekanisk filter av fiber på kryss og tvers der partiklene setter seg fast når de forsøker å passere gjennom filteret. HEPA 13 er tettere og bedre enn EPA 12, men krever kraftigere viftekapasitet for å blåse samme mengde luft gjennom filteret.

HPP-filter er et elektrostatisk filter som gir en elektrisk ladning til luften som passerer, slik at støvpartiklene fester seg (elektrostatisk) til filteret. Dette filteret byttes ikke ut, det må bare vaskes. Det er bærekraftig og gjør at luftrenseren bruker mindre strøm.

Photocatalytic (PCO) filter: Det finnes også et annet type filter du aldri trenger å bytte ut som brukes av Vitesy sine Natede Smart luftrenser. Vitesy på sin side bruker heldigvis ikke UV-lys slik at filteret ikke produserer ozon.

Andre filtre som er vanlig for luftrensere er kullfilter for å fjerne lukt og kjemikalier i luften, samt forfilter som fanger de største partiklene før hovedfilteret.

 
Luftrenser med partikkelsensor og ionisering

Funksjoner

Jarle Karlsrud hos Bedre Inneklima AS sier at hvis du skal investere i en tilleggsfunksjon, så er det en partikkelsensor i kombinasjon med automodus.

Partikkelsensoren måler hvor ren- eller uren luften er, og viser dette enten i et display eller på mobilen via en app. Automodus gjør at luftrenseren reguleres automatisk i forhold til hvor ren, eller uren luften er.

Andre praktiske funksjoner på en luftrenser kan være:

  • Ionisering av luften gjør at små partikler samler seg og brukes ofte med HEPA 11

  • PlasmaWave og tilsvarende løsninger redusere virus og bakterier i luften

 
Kan man styre en luftrenser fra mobilen med WiFi

Styr luftrenseren med mobilen

Selv om du har en luftrenser med en partikkelsensor og automodus, så foretrekker jeg å ha full oversikt over luftkvaliteten i rommet hvor jeg bruker luftrenseren - direkte på mobilen.

Dessverre er det ingen luftrensere på markedet i dag som har alt til en fornuftig pris. Du må ofte velge mellom det beste av filtrering, eller luftrensere med full kontroll på mobilen.


Tidligere testvinnere

Levoit Core 400S: Luftrenseren Levoit Core 400S er er tidligere kåret til markedest beste luftrenser i forhold til pris. Dette er en kraftig, stillegående og plasseringsvennlig luftrenser som gir deg full oversikt over luftkvaliteten direkte på mobilen. Du kan hele testen her (Trykk her).

Hvem trenger en luftrenser?

Hvem trenger en luftrenser

Du skulle kanskje tro at det kun er personer med pollen allergi som har behov for en luftrenser, men det stemmer ikke. Kjøretøy som går på bensin og diesel, samt kullkraftverk er eksempler på bidragsytere til utslipp av store mengder partikler.

Visste du for øvrig at 9 av 10 personer puster inn forurenset luft hver dag, og at luftforurensing var årsaken til over 6.7 millioner dødsfall i 2019, i følge WHO. Det er kun er tobakk som står for flere dødsfall av denne typen.

Følgende personer burde investere i en luftrenser:

  1. Allergikere: For de som er allergiske mot pollen, støv, dyrehår, eller mugg, kan en luftrenser bidra til å redusere allergener i luften og dermed lindre symptomer.

  2. Astmatikere: Mange med astma opplever at forurensninger og allergener utløser symptomer. En luftrenser kan hjelpe til med å redusere disse triggerne i innemiljøet.

  3. Forurenset område: Om man bor i en by med høy luftforurensning, kan en luftrenser bidra til å fjerne skadelige partikler, inkludert partikler fra biler, røyk og andre kjemikalier.

  4. Personer med kjæledyr: En luftrenser kan hjelpe med å redusere mengden dyrehår og midd som flyter i luften, noe som er spesielt nyttig for de som reagerer på kjæledyr.

  5. Eksponert mot røyking: En luftrenser kan bidra til å redusere røykpartikler og lukt i hjem der det røykes, eller der noen har røkt innendørs.

  6. Nedsatt immunforsvar: For personer med svekket immunforsvar, som eldre eller de med visse medisinske tilstander, kan en luftrenser redusere eksponeringen for bakterier, virus og andre potensielt skadelige partikler.

  7. Familier med små barn: Små barn har sensitiv luftveier som kan påvirkes av dårlig luftkvalitet. En luftrenser kan bidra til å beskytte dem mot støv, allergener og andre luftbårne partikler.

  8. Fyrer i peisen: Når man fyrer i peisen mot høsten og om vinteren, bidrar det til å tørke ut luften inne som igjen reduserer den relative luftfuktigheten. En luftrenser kan være vel så effektivt som en luftfukter.

Det å ha en luftrenser betyr ikke nødvendigvis at man er helt fri for luftforurensning, men det kan være en effektiv måte å forbedre luftkvaliteten hjemme og redusere eksponering for uønskede partikler.

Hva er partikler

Partikler (PM) er små partikler i luften, inkludert støv, smuss, sot, røyk og væskedråper. For eksempel kan partikler som er mindre enn 10 mikrometer i diameter (PM10), utgjøre en alvorlig helserisiko fordi de kan inhaleres og samle seg i luftveiene.

Farlige partikler

Spesielt partikler mindre enn 2,5 mikrometer i diameter (PM2,5), også kalt "fine" partikler, utgjør den største helserisikoen. Fordi disse typen partikler er så små (omtrent 1/30 av den gjennomsnittlige bredden på et menneskehår), kan de sette seg dypt i lungene og trenge inn i blodstrømmen.


Luftrenser og astma

Hvorfor er en luftrenser bra for personer med astma

En luftrenser kan være svært nyttig for personer med astma av flere grunner:

  • Reduserer reaksjoner: Luftrensere kan fjerne allergener som pollen, støv, muggsporer og dyrehår fra luften. Disse partiklene er vanlige triggere for personer med astma, og ved å redusere dem fra boligen hjemme kan astmatikere oppleve færre symptomer og mindre pustebesvær.

  • Fjerner luftbårne partikler: Partikler som PM2,5 og PM10 kan irritere lungene og forverre astma symptomer. Luftrensere med HEPA-filtre kan fange opp disse små partiklene, noe som kan gjøre luften lettere å puste for personer med sensitive luftveier.

  • Reduserer røyk og kjemikalier: Røyk, enten fra sigaretter, matlaging, eller forurensning utendørs, inneholder mange skadelige stoffer som kan utløse astmaanfall. Luftrensere kan redusere røyk og kjemiske gasser i luften, noe som er fordelaktig for astmatikere.

  • Fjerner bakterier og virus: Noen luftrensere kan redusere nivåene av bakterier og virus i luften, noe som kan være nyttig for personer med astma som ønsker å unngå luftveisinfeksjoner som kan forverre tilstanden.

  • Forbedrer generell luftkvalitet: God luftkvalitet kan hjelpe til med å holde luftveiene rolige og ubelastede, noe som kan redusere antall astmautbrudd og gjøre det enklere å puste komfortabelt hjemme.

For astmatikere kan det derfor være en god investering å ha en luftrenser, spesielt i rom der de tilbringer mye tid.


Ren luft uten luftrenser

Hvordan holde luften ren

Det er viktig å lufte ofte for å forbedre luftkvaliteten i hjemmet ditt og holde luften frisk. Det anbefales å åpne vinduer eller dører for å lufte ut minst en gang om dagen, men dette kan variere avhengig av hvilke forhold du bor under.

Hvis du bor i et område med høy luftforurensning eller hvis du har personer i husstanden med astma eller allergi, kan det være lurt å lufte enda oftere. Det kan også være en god idé å lufte mer ofte hvis du bruker produkter som kan forurense luften, som for eksempel kjemiske rengjøringsmidler eller parfymerte lys.

Det er også viktig å huske på at det ikke bare er mengden lufting som er viktig, men også hvordan du lufter. Det anbefales å åpne vinduer eller dører på kryss og tvers slik at du får en god gjennomsirkulasjon av luften.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) bør man lufte ut minst to ganger daglig i 10–15 minutter for å bedre luftkvaliteten.

Dette er viktig for både helse og velvære, da god luftkvalitet kan øke trivsel og produktivitet og minske risikoen for luftveisplager. For personer med pollen allergi er det avgjørende å lufte ut tidlig morgen eller sen kveld, når nivået med pollen ofte er lavere enn midt på dagen.

  • Luft ut regelmessig

  • Unngå røyking inne

  • Riktig luftfuktighet inne

  • Vask tekstiler jevnlig

  • Unngå sterke kjemikalier

  • Begrens stearinlys

  • Støvsug og vask regelmessig

  • Bruk grønne planter

  • Unngå for mange tepper

  • Vedlikehold ventilasjonssystemet


Luftrenser på soverom

Fordeler med luftrenser på soverom

Mange av oss tilbringer opptil en tredjedel av livet på soverommet, men luftkvaliteten der er kanskje ikke noe vi tenker mye på. Likevel kan det være store fordeler med å bruke en luftrenser på soverommet, spesielt hvis du sliter med allergi, astma eller dårlig søvnkvalitet.

Bedre søvn med ren luft

Luftrensere fjerner partikler som støv, pollen, kjæledyrhår og andre allergener fra luften. Hvis du våkner med tett nese eller kløende øyne, kan dette skyldes allergener i soveromsluften. En luftrenser med HEPA-filter kan redusere disse plagene betydelig, noe som gir bedre søvn og mindre ubehag.

Reduser luftforurensing inne

Selv om vi ofte tenker på luftforurensning som et problem når vi er utendørs, kan inneluft faktisk være mer forurenset.

På soverommet kan dette komme fra møbler, maling, stearinlys, eller kjemikalier fra rengjøringsmidler. En luftrenser kan filtrere ut skadelige gasser og kjemiske forbindelser (VOC-er), noe som skaper et sunnere miljø.

Luftrenser hjelper mot luft

Har du opplevd at soverommet kan få en litt innestengt lukt? Dette kan skyldes dårlig ventilasjon eller lukt fra klær, sko eller kjæledyr. En luftrenser kan fjerne luktmolekyler og bidra til at soverommet føles friskt og behagelig.

Bedre immunsystem

Når du sover i et rom med bedre luftkvalitet, slipper kroppen å jobbe like hardt for å håndtere allergener og forurensning. Dette kan styrke immunsystemet ditt over tid og redusere risikoen for luftveisinfeksjoner.


Spørsmål om luftrensere

  • Jeg mener at markedets beste luftrensere er Wilfa Fresh AP-100CW, Winix Zero Compact, Philips AC1715, Arida Clean 600, og Levoit Core 400S.

  • Det avhenger av hva slags luftrenser du har, og hva slags luftkvalitet du ønsker å oppnå. Noen luftrensere er beregnet for å være på hele tiden, mens andre er beregnet for å kun brukes i perioder med dårlig luftkvalitet.

    Hvis du har en luftrenser med et filter som må byttes ut regelmessig, kan det være lurt å kun ha den på når du føler at luften trenger å renses, for eksempel når du har laget mat eller røkt inne. På denne måten kan du spare strøm og spare på filteret.

    Hvis du derimot har en luftrenser med et filter som varer lenger, kan det være lurt å ha den på hele tiden, slik at den kan rense luften kontinuerlig. Dette kan være spesielt nyttig hvis du bor i et område med dårlig luftkvalitet, eller hvis du har allergier eller luftveisproblemer.

  • Luftrensere bør stå i områder der det er mest hensiktsmessig å rense luften. Hvis du ønsker å rense luften i et bestemt rom, bør luftrenseren plasseres i dette rommet.

    Det kan også være hensiktsmessig å plassere luftrenseren i nærheten av kilden til luftforurensningen, for eksempel ved siden av en tobakksrøyk eller et kjøkkenvifte.

    Det er viktig å sørge for at luftrenseren får god luftstrøm, slik at den kan rense luften effektivt. Luftrensere bør også plasseres på et sted der de ikke vil være i veien eller forstyrre folk.

  • Dette varierer fra modell til modell, men de fleste HEPA-filtre bør byttes hver 6.–12. måned, avhengig av bruk og luftkvalitet.

  • Ja, de fleste luftrensere er designet for kontinuerlig bruk og har et lavt støynivå som ikke forstyrrer søvnen. Mange modeller har en «nattmodus» som reduserer lys og støy.