Støvsuger test: De 12 beste (2024)

I denne samletesten av støvsugere har jeg testet og vurdert et stort antall modeller og funnet det jeg mener er den beste støvsugeren med ledning, den beste håndstøvsugeren, den beste robotstøvsugeren, og den beste robotstøvsugeren med tømmestasjon. Jeg har utnevnt totalt 12 testvinnere.


Velg riktig støvsuger

Markedet skiller i utgangspunktet mellom seks typer støvsugere, men ikke alle kan brukes som en fullverdig støvsuger, og noen er mer populære enn andre. Jeg har samlet en kort oversikt over de 3 mest populære typen støvsugere.

Bilde av alle typer støvsugere som sentralstøvsuger, vanlig støvsuger, håndstøvsugere, og robotstøvsuger

Støvsuger med ledning

En vanlig støvsuger med ledning er den mest solgte typen støvsuger i Norge, men er sterkt utfordret av håndholdte støvsugere. De har noen begrensninger i forhold til arbeidsradius, og du må kjøpe støvsugerposer.

Håndholdt støvsuger

Markedet skiller hovedsakelig mellom to typer håndholdte støvsugere hvor den ene typen er uten HEPA filter og med vesentlig lavere pris og sugeevne, mens den andre fungerer som en fullverdig støvsuger med høy sugeevne og godt HEPA filter.

Robotstøvsuger

Robotstøvsugere er veldig populært som en ekstra støvsuger som går over gulvene et par ganger i uken, slik at du kan utsette hovedrengjøringen til annen hver uke, fremfor hver uke.


Støvsugere uten HEPA filter, slik som billige håndstøvsugere, kan ikke erstatte en støvsuger med et HEPA filter. Uten et HEPA filter så blåser støvpartiklene ut tilbake i rommet. En robotstøvsuger kommer heller ikke til overalt.

Uansett om du skal ha en vanlig støvsuger med ledning, en håndstøvsuger eller en robotstøvsuger, så er det noen felles egenskaper du burde tenke på, før du kjøper en ny støvsuger.

Sugeevne

Sugeevnen varierer veldig fra modell til modell og produsentene oppgir dessverre ikke alltid den samme informasjonen på tvers av de ulike typer støvsuger. For vanlige støvsugere med ledning trenger du sjeldent å tenke alt for mye på verken sugetrykk, luftwatt eller watt.

Men for håndstøvsugere som har tatt over for støvsugere med ledning, kan det fort bli litt teknisk:

  • Luftstrøm (m3/t) er kanskje den beste måten å måle sugeevnen til en støvsuger fordi det forteller deg hvor effektivt partikler i luften flyttes fra gulvet, gjennom filteret- og inn i støvbeholderen.

    For å måle dette bruker jeg et anemometer som måler luftstrømmen i kubikk-meter per minutt (CMM), eller tilsvarende kubikk-meter per time (m3/t). 1 CMM = 60 m3/t.

  • Sugetrykket (Pa) er trykket støvsugeren gir mot underlaget. Med høyere sugetrykk mot underlaget, desto lettere får støvsugeren opp støv og smuler. Alt over 20.000 (Pa) gjør en god jobb.
    NB: Kraftige støvsugere har ofte mer sugetrykk, men på bekostning av luftstrømmen, da de to spesifikasjonene er omvendt proporsjonale. Ettersom en støvsuger ikke kan ha en stor andel av begge burde du se etter en støvsuger som klarer å skape en god balanse mellom de to.

  • Luftwatt (AW) er kraften av luftstrømmen i enden av støvsugeren, gjerne omtalt som sugekraften. Alt over 100 AW er bra, mens de beste ligger på rundt 150-200 AW. Tykkere filtre krever også høyere luftwatt.

  • Motor-watt (W) er hvor mye strøm støvsugeren trekker for å fungere. Dette er ikke utslagsgivende for hvor god jobb den gjør.

Munnstykker

For vanlige støvsugere anbefaler jeg at du heller fokuserer på gode munnstykker istedenfor sugeevnen, fordi den er som regel god uansett. Et godt munnstykke har lange og stive børster som gjør at munnstykket heves høyere opp fra underlaget og bidrar til bedre oppsug.

Hvis det ikke følger med et parkettmunnstykke så anbefales det at du kjøper det separat, fordi det behandler gulvet ditt mye bedre enn de universale munnstykkene og bidrar til bedre sugeevne. Enkelte modeller har likevel svært gode allrounder munnstykker.

Hepa filter

Uten et godt filter så blåser de minste støvpartiklene rett ut igjen. De beste modellene har et HEPA-filter som fanger opp mellom 99,95 % av støvpartiklene. Bedre filter = tettere filter og krever høyere luftstrøm (sugeevne) for god nok effekt.

EPA E10                     > 85 %
EPA E11                   > 95 %
EPA E12                    > 99,5 %

HEPA H13                   > 99,97 %
HEPA H14                   > 99,995 %

Veldig mange produsenter og forhandlere omtaler EPA-filter og HEPA-filter om hverandre, som kan være misvisende for tekniske nerder som er opptatt av detaljer, slik som meg selv. EPA og HEPA er samme type filter, men har ulik tetthetsgrad. Den nyeste standarden for filtre er EN 1822.

Det betyr at hvis noen skriver at et produkt har et HEPA 12 filter, så er det teknisk sett et EPA 12 filter, men det har ingen praktisk betydning ettersom filtergraden er den samme. Problemet er at man bruker feil betegnelse fordi HEPA er bedre enn EPA, og HEPA starter fra HEPA 13.

Når jeg skriver om produkter kan det være at jeg også har skrevet HEPA 12, men det er for å unngå misforståelser dersom forhandleren skriver HEPA 12.

Noen HEPA filtre har også et aktivt kullfilter for å hindre vond lukt fra husholdninger med husdyr. Hvis du er veldig utsatt for svevestøv, pollen og andre krevende utfordringer for immunforsvaret ditt, så kan det være fornuftig med en luftrenser som bidrar til et bedre inneklima.

Lydnivå

Nordmenn har blitt mer bevisste de siste årene ift. lydnivå på støvsugere. Noen ganger kan det være godt å ha muligheten til å støvsuge, uten å bekymre seg for å sjenere naboer eller andre i husstanden.

En vanlig samtale mellom to personer er på 60 dB, og 3 dB er å anse som en dobling, eller en halvering av lydnivået. Det vil si at en støvsuger med 80 dB er veldig høyt, mens 60 er veldig lavt.

Arbeidsradius

Hvis du bor i en liten leilighet så er nok ikke lengden på ledningen og teleskoprøret så viktig, men for personer opp mot- og over 100 kvm, så er det fordelaktig med en lengre ledning så du slipper å bytte kontakt hele tiden. Med håndholdte støvsugere er ikke dette et problem.

Ergonomi

En del billige støvsugere har ofte kortere teleskoprør og dårlig utforming i forhold til hvordan du holder stangen. Stangen skal heller ikke bøyes under press, mens hjul skal bevege seg godt på gulvet og over karmer.

Munnstykket skal ikke gi friksjon over gulvet eller feste seg i teppet, samt at den skal være god å holde i, med fleksibel lengde på teleskoprøret. En fordel kan være å kjøpe en støvsuger med et ergonomisk håndtak.

Kvalitet

Støvsugere produseres dessverre ikke på samme måte som tidligere, bortsett fra Miele og noen modeller fra Bosch og Siemens. I dag så er du heldig hvis støvsugeren holder lenger enn to år.

Dette er årsaken til at vi vektlegger kvaliteten høyt, og det er ikke tilfeldig at Miele er å foretrekke. Men ikke alle Miele støvsugere er like gode når det kommer til sugeevne og filtrering.


Miele Complete C3

Det finnes utrolig mange forskjellige, tradisjonelle støvsugere med ledning, men Miele sin Complete C3 er testvinner og vår favoritt.

Den kombinerer et høy kvalitet med et godt universalt munnstykke, og Miele sitt HEPA AirClean Plus filter som fanger 99,97 % av alle støvpartikler.


Dreame R10 Pro

Den trådløse håndstøvsugeren R10 Pro fra Dreame fra Kina er testvinner og vår favoritt. De minner litt om Dyson sine håndholdte støvsugere.

Praktiske egenskaper, høy sugeevne, lang batteritid, lav bærevekt og veldig godt filter som fanger 99,97 % av alle støvpartikler.


Dreame D10s+

Robotstøvsugeren Dreame D10s+ er en billig og god robotstøvsuger med tømmestasjon, som har nesten alt du trenger.

Det er en svært god robotstøvsuger for deg med store flater over flere etasjer, med mulighet for å vaske gulvet samtidig.


Hvordan tester jeg?

De fleste støvsugere jeg vurderer testes fysisk i butikker som Elkjøp, Power og Skousen. I enkelte tilfeller får jeg tilsendt produkter direkte fra produsentene, slik at jeg får testet dem over lengre tid hjemme.

Jeg fikk for eksempel tilsendt håndstøvsugeren Innovac fra Wilfa, og stress testet denne i flere uker før den var tilgjengelig på markedet.

Viktig egenskaper

Når jeg vurderer støvsugere så ser jeg på egenskaper som:

  • Sugeevne og munnstykker

  • Type filter (filtrering)

  • Lydnivå (dB)

  • Arbeidsradius (meter)

  • Ergonomi og bruk


Objektive organisasjoner

Alle vurderingene jeg gjør er basert på egne tester, kompetanse og omtaler, men jeg ser også på vurderingene fra andre eksterne og objektive organisasjoner. Det kan være Tek.no, Tænk.dk og Råd och Rön.

Beste håndstøvsugere

Det finnes tre typer trådløse håndstøvsugere, hvor to av de faktisk ikke holder på de minste og farligste støvpartiklene. Mange kjøper feil uten et godt nok filter og med svakere motor - les mer om det her.


Spørsmål om støvsugere

  • Jeg har testet nesten alle støvsugere på markedet med- og uten ledning. Følgende støvsugere er best i test hos oss:

    • iiGlo IIVCM2

    • Miele C3 Black Diamond Ecoline

    • Miele C3 Cat & Dog

    • Dreame R10 Pro

    • Philips SpeedPro Max

    • Dyson V15 Detect

    • Dreame Q5 Pro

    • iRobot J7+

    • Roborock S8

    • Dreame D10s Plus

    • Roborock S8+

    • Roborock S8 Pro Ultra

  • Uansett om du skal ha en vanlig støvsuger med ledning, en håndstøvsuger eller en robotstøvsuger, så er det noen felles egenskaper du burde tenke på, før du kjøper en ny støvsuger:

    • Sugeevne

    • Munnstykker

    • Filter

    • Lydnivå

    • Arbeidsradius

    • Ergonomi

    • Kvalitet

  • Når du støvsuger så tar du opp store mengder med organismer, matrester, hår fra mennesker eller dyr osv. Når dette blir liggende over tid så vil det begynne å lukte vondt. Så hva gjør du?

    Bytt støvsugerposen, motorfilter og HEPA filteret - i tillegg til innvendig av støvsugeren (der hvor posen er). Sørg også for at det ikke er festet noe i slangen eller under munnstykket. Hvis støvsugeren er veldig gammel, vurder å kjøp ny.

  • Fordelen med poseløse støvsugere er at du sparer penger på posene, men det er egentlig den eneste fordelen. Det er flere ulemper som at du fortsatt må tømme beholderen og det er ofte grisete og støvete.

    Du må også huske på at støvsugerposen fungerer som et ekstra filter, slik at mye av støvet forsvinner ut igjen i leiligheten når du skal tømme beholderen uten en pose, med mindre du gjør det utendørs.

  • Luftwatt (AW) er kraften av luftstrømmen i enden av støvsugeren, gjerne omtalt som sugekraften. Alt over 100 AW er bra, mens de beste ligger på rundt 150-200 AW. Tykkere filtre krever også høyere luftwatt.

    Motor-watt (W) er hvor mye strøm støvsugeren trekker for å fungere. Dette er ikke utslagsgivende for hvor god jobb den gjør.

Les flere av våre tester

Varmepumpe / Luftavfukter / Luftfukter / Luftrenser / Strykejern