Strykejern Test: De 3 beste (2024)

I vår strykejern test har vi sammenlignet og vurdert et stort utvalg av dampstrykejern, og utnevnt 3 testvinnere. Vi har sett på flere utvalgskriterier slik som stryksåle, damp, effekt, vekt, praktiske egenskaper og produktomtaler som du kan lese om her.

De tradisjonelle og relativt gamle strykejernene som ble brukt før i tiden brukte kun varme til å glatte ut tøyet. Fibrene i tøyet legger seg best når de er litt fuktige, som er årsaken til at nye dampstrykejern er å foretrekke.

En tøydamper (håndsteamer) fungerer uten et strykebrett. En tøydamper blåser damp gjennom tøyet ditt, som du har hengende på en kleshenger. Du kan for eksempel jevne ut gardinene mens de henger.

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Philips DST5030/20

Strykejern Philips DST5030 er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Strykesåle: SteamGlide Plus

✔️ Dampfordeling: 60

✔️ Konstant damp: 45 g/min

✔️ Damptrykk: 180 g/min

Ting å tenke på:

🔻 Vekt: 1260 gram

🔻 Pris ved vurdering: 549,-

Strykejernet DST5030/20 fra Philips er kåret til ny testvinner blant markedets billigste modeller. Det er interessant å se en strykesåle av så høy kvalitet på et så billig strykejern. Sålen er ripebestandig og glir lett over tøyet. Både fordelingen av damp og damptrykket er å forvente i denne prisklassen.

Ting å tenke på: Strykejernet kostet 549,- (på Clas Ohlson) da vi testet dette og det var utslagsgivende for vår vurdering, men det er fortsatt å anse som et godt kjøp dersom prisen øker med to hundre. Det veier 1260 gram som kan oppleves tungt for enkelte, men et godt strykejern skal heller ikke veie for lite.

Strykesåle

Strykesålen “SteamGlide Plus” er en av de bedre sålene fra Philips som glir skånsomt og lett over tøyet uten for stor opplevelse av friksjon, samtidig som det er av høy kvalitet og ripebestandig.

Strykejernet har dryppstopp som skal forhindre at vann lekker ut fra sålen uavhengig av om du stryker flatt eller vertikalt med damp.

Damp

Testvinneren DST5030/20 fra Philips har god fordeling av damp med 60 hull jevnt fordelt over strykesålen.

Når du bruker strykejernet med damp som vi anbefaler at du gjør, vil det på øverste nivå slippe ut opp til 45 g/min konstant.

Hvis det kontinuerlige tilskuddet av damp ikke er nok for å glatte ut krøller kan du trykke på en knapp som skyter ut damp med et trykk tilsvarende 180 g/min.

Effekt

Dette strykejernet har en effekt på 2400 watt, og Philips markedsfører strykejernet med at det blir raskt varmt. De fleste strykejern bruker mellom 30 sekunder til to minutter på å bli varmt nok.

Vekt

Den totale bærevekten på strykejernet er på 1260 gram som er nesten helt optimalt så lenge den har en strykesåle av god kvalitet, noe denne modellen definitivt har. Du skal ikke bruke muskelkraft på å presse strykejernet mot tøyet - bare dytte det.

Egenskaper

Strykejernet kommer med en rekke praktiske egenskaper som automatisk dryppstopp for å hindre at vann lekker ut og lager flekker. Funksjonen kalkrens fjerner kalkdannelse eller kalkavleiringer.

Helt foran på strykejernet er det også designet med et presisjonstupp som skal gjøre det enklere å komme til mellom knapper og i kanter mellom armene. Strykejernet skrur seg også automatisk av.

Annonse

Philips DST7041/21

Strykejern Philips DST7041 er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Strykesåle: SteamGlide Elite

✔️ Dampfordeling: 64

✔️ Konstant damp: 50 g/min

✔️ Damptrykk: 250 g/min

Ting å tenke på:

🔻 Vekt: 1669 gram

🔻 Pris ved vurdering: 1099,-

Strykejernet DST7041/21 fra Philips er kåret til ny testvinner blant markedets litt bedre modeller. Den har Philips sin beste strykesålen av svært høy kvalitet som glir lett over alle tekstiler. Den har god tilførsel og fordeling av damp, samt et veldig høy damptrykk. Den har også en praktisk kalk-funksjon.

Ting å tenke på: Et godt strykejern skal være litt tungt fordi egenvekten skal være nok til å glatte ut krøller i klærne, men for enkelte kan 1669 gram være litt i det meste laget dersom du stryker mye og lenge av gangen.

Strykesåle

Strykesålen “SteamGlide Elite” er den beste sålen fra Philips, og muligens blant de beste på markedet tett oppunder sålene fra Tefal. Den er av svært høy kvalitet som betyr at den er veldig ripebestandig, i tillegg til at den glir veldig lett over alle typer tekstiler og glatter ut selv de vanskeligste krøllene.

Strykejernet har dryppstopp som skal forhindre at vann lekker ut fra sålen uavhengig av om du stryker flatt eller vertikalt med damp.

Damp

Testvinneren DST7041/21 fra Philips har god fordeling av damp med 64 hull jevnt fordelt over strykesålen. Det finnes strykejern i denne prisklassen som har langt bedre fordeling av damp med flere hull, men et godt strykebrett kan kompensere for dette.

Den konstante tilførselen av damp vil på øverste nivå slippe ut 50 gram per minutt, men hvis dette ikke er tilstrekkelig for å glatte ut alle krøllene kan du skyte ut dampskudd tilsvarende 250 g/min.

Effekt

Dette strykejernet har en effekt på 2400 watt, og Philips markedsfører strykejernet med at det blir raskt varmt. De fleste strykejern bruker mellom 30 sekunder til to minutter på å bli varmt nok.

Vekt

Strykejernet veier 1669 gram som kan som nevnt innledningsvis oppleves som tungt å løfte for enkelte, og følgelig kan det være fornuftig å gå for et billigere strykejern. Utfordringen med billigere modeller kan være at de ikke glir like enkelt over tekstiler som gjør at de blir tyngre å bruke.

Du skal ikke bruke muskelkraft på å presse strykejernet mot tøyet - bare dytte det.

Egenskaper

Dette strykejernet har en veldig praktisk kalk-funksjon som Philips kaller for “Quick Calc Release”, der kalk samles i en liten beholder i strykejernet, som enkelt kan tas ut og renses.

Selv om beholderen fanger det meste kan det være lurt å fylle på vann sette på maks damptrykk i noen minutter neste gang du skal bruke det for å sikre at det ikke ligger kalkrester igjen som fester seg på klærne.

I tillegg til kalk-rens har strykejernet også dryppstopp og en presisjonstupp som skal gjøre det enklere å komme til mellom knapper og i kanter mellom armene. Strykejernet skrur seg også automatisk av.

Annonse

Tefal FV9845E0

Strykejern Tefal FV9845E0 er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Strykesåle: Durilium AirGlide

✔️ Dampfordeling: 57

✔️ Konstant damp: 60 g/min

✔️ Damptrykk: 260 g/min

Ting å tenke på:

🔻 Vekt: 1860 gram

🔻 Pris ved vurdering: 1249,-

Strykejernet FV9845E0 fra Tefal er kåret til ny testvinner som markedets desidert beste modell i forhold til pris. Strykesålen er av topp kvalitet som glir enkelt over alle typer tekstiler, og er veldig ripebestandig. Den er et svært kraftig dampskudd og kontinuerlig tilførsel av damp.

Det unike kalk filteret filtrerer 100% av dampen som passerer gjennom sålen, og forhindrer kalkrester og flekker. Strykejernet skrur seg også av automatisk etter 30 sekunder hvis sålen ligger flatt mot tøyet, og etter 8 minutter i stående posisjon.

Ting å tenke på: I likhet med testvinneren fra Philips så veier også dette strykejernet mer enn gjennomsnittet, og følgelig vil det være krevende å bruke for enkelte dersom du løfter det mye. Utfordringen med enklere strykejern er at de ikke glir like lett over tekstiler som gjør at du må bruke kraft på å flytte det.

Strykesåle

Testvinneren fra Tefal har kanskje markedets beste strykesåle målt i hvor ripebestandig den er, samt hvor mykt og lett strykejernet kan dyttes uten friksjon over klær og tekstiler for å glatte ut alle krøllene.

Strykejernet har dryppstopp som skal forhindre at vann lekker ut fra sålen uavhengig av om du stryker flatt eller vertikalt med damp.

Damp

Sammenlignet med Philips så har Tefal tradisjonelt sett litt dårligere fordeling av damp gjennom strykesålen, og FV9845E0 fra Tefal har 57 hull, mens toppmodellen fra Philips har 64, så det er jo ikke store forskjellen.

For å glatte ut krøller i alle typer tekstiler er det vel så viktig, om ikke viktigere, å ha høy kontinuerlig produksjon av damp og et høyt dampskudd. Den kontinuerlige dampen på dette strykejernet er 60 g/min, mens dampskuddet er på hele 260 g/min.

Det finnes kraftigere dampstrykejern, men da må du kjøpe en modell med dampgenerator som ofte koster mer enn det dobbelt av denne typen strykejern. De tar også vesentlig mer plass da de har en veldig stor vanntank.

Effekt

Dette strykejernet har en effekt på 3200 watt som er helt nødvendig grunnet den høye damp produksjonen, men det bidrar også til rask oppvarming og høy ytelse.

Vekt

Den totale bærevekten på strykejernet er på 1860 gram som er litt tyngre enn de fleste andre strykejern på markedet. Fordelen er at det glir lettere over tøyet, men ulempen er at det er tyngre å bære.

Egenskaper

Strykejernet kommer med en rekke praktiske egenskaper som automatisk dryppstopp for å hindre at vann lekker ut og lager flekker. Denne modellen har også en praktisk løsning for å samle opp kalk i et kammer, som du enkelt tømmer i vasken.

Helt foran på strykejernet er det også designet med et presisjonstupp som skal gjøre det enklere å komme til mellom knapper og i kanter mellom armene. Strykejernet skrur seg også automatisk av.

Annonse

Les flere av våre tester

Støvsuger / Varmepumpe / Luftavfukter / Luftfukter / Luftrenser / Gassgrill


Velg riktig styrkejern

Vi har laget en oversikt over de viktigste egenskapene vi mener at alle burde ta hensyn til når de skal vurdere et nytt strykejern. Dette er også utgangspunktet vårt for å finne de modellene vi mener er de beste, i forhold til pris.

Strykesåle

Det første vi ser på er hvordan type strykesåle som er brukt på dampstrykejern. En god strykesåle gjør at strykejernet glir bedre over tøyet, og i noen tilfeller overfører det varmen mer effektivt sammenlignet med de billigste.

Damp

Det neste vi ser på er fordelingen av damp. Når du betaler mer for et strykejern så vil du se at strykesålen har flere utgangshull for damp, og det er fordelt jevnt over hele sålen. Dette er en stor fordel.

Deretter ser vi på damptrykket sammen med fordelingen av damp. Med et høyere damptrykk så trekkes dampen bedre inn i tøyet slik at du får jevnet ut ujevnhetene i tøyet raskere.

Effekt

Deretter ser vi på hvor raskt strykejernet blir varmt. Dette har ofte en sammenheng med hvor mye watt strykejernet trenger for å produsere høy nok varme. En god strykesåle som fordeler varmen godt er fortsatt viktig.

Utfordringen med oppvarmingstiden er at produsentene ikke oppgir hvilken temperatur som de mener er den optimale temperaturen for dette slik at man faktisk kan sammenligne det.

Vekt

Vi ser også på vekt og her er det faktisk en fordel av strykejernet veier mer så lenge det har en god strykesåle. Det er fordi at du helst ikke skal bruke armen til å presse det mot tøyet. Et godt strykejern skal gjøre jobben med egenvekten, og gli lett over tøyet.

Egenskaper

Til slutt så ser vi på andre egenskaper som kalkrengjøring, dryppstopp, regulering av temperaturen, i tillegg til om strykejernet har en presisjonstupp for å komme lettere til mellom knapper og trange partier.


Spørsmål om strykejern

  • Hvordan rengjøre et strykejern?

For å rengjøre strykejernet kan du helle litt hvit eddik på en ren klut og tørke over strykejernet. Hvis urenhetene fortsatt ikke forsvinner så kan du blande eddik med natron, og deretter rengjøre strykejernet med dette helt til smusset er helt borte.

Du kan også kjøpe strykejern rens på samme sted som du ellers ville kjøpt et strykejern, og husk å alltid tømme vannbeholderen etter du er ferdig med å stryke.

  • Hvordan avkalke et strykejern?

For å avkalke et strykejern kan du blande eddik og vann (måleforhold 1:9) som helles i vannbeholderen. Deretter setter du strykejernet på det varmeste damp programmet mens strykejernet står oppreist (loddrett) i vasken eller i dusjen.

Flere nye strykejern har et eget filter som filtrerer bort kalken fra vannet i strykejernet, så slipper du å tenke på det.

  • Hva er et godt strykejern på reise?

De aller fleste reise-strykejern er ofte dårlige, men du kan vurdere to modeller fra Point som PO100 eller POGC1TRAVEL. Hvis du bare skal bruke fritidsskjorter så kan du også vurdere å kjøpe en tøydamper istedenfor.

  • Er trådløst strykejern bra?

Flere produktomtaler tilsier at folk flest er fornøyde med trådløse strykejern, men jeg personlig har ingen god erfaring med det. Så det kan være at de modellene jeg har prøvd selv bare var dårlige.