Elsykkel Test: De 3 beste el syklene (2025)

I vår elsykkel test har vi funnet markedets beste elektriske sykler i ulike prisklasser

I vår elsykkel test har vi testet, sammenlignet, og vurdert nesten alle elektriske sykler på det norske markedet de siste årene. Vi har kåret 3 testvinnere til ulike behov som er best egnet til bruk i et typisk bymiljø, best på ujevnt underlag, og den beste allrounderen som er en hybrid av by- og terrengsykler.

Først kan du lese om den beste el sykkelen til bruk i et typisk bymiljø. Deretter kan du lese om den beste elektriske terrengsykkelen til bruk på ujevnt underlag. Til slutt kan du lese om den beste hybride el sykkelen som er en blanding av bysykkel og terrengsykkel.

Testvinnerne er kåret på bakgrunn av utvalgskriterier som rekkevidde, effekt i motbakke, sikkerhet, design, funksjonalitet og komfort. I tillegg har vi vektlagt pris og opplevd kvalitet. Les gjerne også vår samletest av el sparkesykler.

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt/Klarna. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke. Artikkelen kan også inneholde affiliate linker der vi tjener penger hvis du kjøper noe.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her

Momas Neutron SUV - Testvinner Bymiljø

Elsykkel Momas Neutron er testvinner som markedets beste bysykkel i forhold til pris, i vår elsykkel test

Viktigste egenskaper:

✔️ Realistisk rekkevidde: 100-130 km

✔️ Rå i motbakke (115 Nm)

✔️ Hydrauliske bremser

✔️ Veldig god kjørekomfort

✔️ Shimano Cues girsystem

Ting å tenke på:

🔻 Mangler et veldig lett lavgir

🔻 Egenvekt: 30 kilo

🔻 Unisex til dame og herre

🔻 Pris ved vurdering: 38.990,-

Momas Neutron SUV er kåret til ny testvinner blant markedets beste bysykler i forhold til pris, i vår elsykkel test. Her får du en ekstremt kraftig, komfortabel, og allsidig unisex elsykkel med veldig god rekkevidde og effekt i motbakke - perfekt til ethvert bymiljø.

Den har særdeles god kjørekomfort en behagelige dempere på forhjulet og setet, med hydrauliske bremser, og Cues girsystem. Videre har den et praktisk bagasjebrett, og en intuitiv kjørekomputer der du ser hastighet, batterikapasitet, og du kan velge hvor mye hjelp du ønsker fra motoren.

Ting å tenke på: Ettersom elsykkelen er så kraftig og hjelper deg godt fra først tråkk, har den ikke et veldig lavt førstegir. Den veier også litt mer enn sine konkurrenter med 30 kilo, men det er sånn det må bli med et så kraftig batteri og høy kjørekomfort.

Billig alternativ: Hvis du foretrekker et billig alternativ, kan jeg anbefale Evobike sin Commute-modell, med nesten halve prisen målt mot veiledende pris. Den har veldig god kjørekomfort og relativt god rekkevidde i forhold til pris (hvis du velger 720 Wh modellen), men svakere effekt i motbakke, og 8 gir istedenfor 10.

Annonse

Rekkevidde

Rekkevidde er noe av det første vi vurderer i vår elsykkel test.

Elsykkelen fra Momas har en sterk Ananda krankmotor (250W) og en batterikapasitet på hele 960 Wh (48V x 20Ah). Det er nesten dobbelt så kraftig som vår forrige testvinner fra Giant, i denne kategorien.

Det gir deg en realistisk rekkevidde på ca. 100 til 130 km, avhengig av kjøreforhold og din egenvekt.

Krankmotoren (250W) har et godt støttesystem som tilpasser effekten automatisk avhengig av hvor mye energi du selv legger i tråkket, litt som en bil med automatgir. Dette bidrar til å øke den realistiske rekkevidden noe, spesielt sammenlignet med el sykler med navmotor.

På den måten får du en energieffektiv motor som gir deg mer effekt når du trenger det, samtidig som du kan sykle lenger før el sykkelen må lade. Dette gir deg også en naturlig kjøreopplevelse.

Effekt i motbakke

Det som avgjør hvor sterk en elsykkel er i motbakke er dreiemomentet (Nm), type motor og støttesystem.

Testvinneren fra Momas har et dreiemoment (Nm) på hele 115 Nm, som er ekstremt bra til å være en bysykkel. Momas Neutron SUV har som nevnt også en krankmotor, og et veldig godt støttesystem som gjør at motoren og batteriet “snakker bedre sammen”, og gir deg veldig god assistanse og effekt i motbakke.

Rekkevidden reduseres forøvrig betydelig i motbakke.

Selv om elsykkelen har litt høyere egenvekt, vil du føle at du flyr opp de aller fleste motbakker, inkludert de bratteste. Den forrige testvinneren i denne kategorien (Giant) hadde kun 50 Nm, som betyr at Momas-modellen har dobbelt så god effekt i motbakke.

Momas Neutron SUV er faktisk bedre enn de aller fleste hybride og terrengsykler på markedet, men på grunn av den litt høyere egenvekten, merker jeg ikke store forskjellen fra lettere elsykler med 100 Nm.

Sikkerhet

El sykkelen fra Momas har en stiv ramme i aluminium som tåler mye motstand i alle ledd. Balansen mellom styrke, stivhet og vekt, i tillegg til pris gjør aluminiumsrammer attraktive.

Sykkelen har blant annet hydrauliske bremseskiver av typen Shimano AMT-200 både foran og bak. Hydrauliske bremseskiver anbefales da dette er å anse som det sikreste fordi sykkelen bremser kontrollert og godt.

Håndtaket er ergonomisk utformet med gummi feste for å gi et godt og sikkert grep, og rattet er buet for å gi god styring og balanse når du sitter i en oppreist posisjon som på bysykler som dette.

Testvinneren Momas Neutron SUV er også utstyrt med reflekser, samt gode front- og baklys som gir god synlighet i mørke omgivelser. I mørket er du synlig i over 300 meter.

Kjørekomfort

Momas Neutron SUV er veldig komfortabel å sykle på, som følge av støttesystemet i motoren, den oppreiste sittestillingen med det lave innstigningen, demperen på forhjulet, det ergonomiske setet med egen demper, de ergonomiske håndtakene, samt den stive aluminiumsrammen og sykkelens egenvekt.

Neutron kommer med Shimanos nyeste girsystem med 10 gir, Shimano Cues, som erstatter det tidligere Deore-systemet. Med den nye LINKGLIDE-drivlinjen får du også mye mykere giring og slitestyrke.

Shimano Cues er spesialutviklet for elsykler, som krever ekstra slitesterke gir. Du får en mer pålitelig, komfortabel og smidig kjøreopplevelse – perfekt for deg som vil ha det beste av både ytelse og holdbarhet.

Hvis du føler at elsykkelen hjelper til for aggressivt, kan du tilpasse assistansenivået i kjørekomputeren (displayet) på rattet. Du vil også oppleve at hjelpen til fremdrift avtar rundt 20 - 23 km/t, i større grad enn andre modeller, men dette er bevisst fra Momas på grunn av fartsgrensen på 25 km/t.

Funksjonalitet

Elsykkelen har et bagasjebrett med et “MIK HD-system” og en maksimal totalvekt på 27 kilo. Det betyr at du kan montere et barnesete, slik at du trygt kan ta med deg de små på tur. Du kan også montere sykkelvesker, kurver, og annet tilbehør.

På displayet i kjørecomputeren som er montert på rattet, kan du se hastighet, batterinivå, og eventuelle feilmeldinger. Du kan også justere assistansenivået for å bestemme hvor mye hjelp du vil ha fra motoren – perfekt enten du trener, pendler eller utforsker nye veier.

Pris og kvalitet

Dette er en bysykkel av høy kvalitet med lang rekkevidde, behagelig kjørekomfort, og veldig god effekt i motbakke, med svært få svakheter. Den har en veiledende pris på 38.990,-, men pleier å være på tilbud til i underkant av 30.000,-, som gir deg veldig mye elsykkel for pengene.

Denne modellen kommer i to veldig like utgaver:

  • Momas Neutron

  • Momas Neutron SUV

Den største forskjellen er at SUV-modellen har litt grovere dekk med bedre grep for ujevnt terreng. Hva som passer for deg avhenger av hvor du bor, men bedre grep er aldri en ulempe.


Momas Ultimate Plus - Testvinner Terreng

Momas Ultimate+ er testvinner blant markedets beste elsykler for terreng i forhold til pris, i vår elsykkel test

Viktigste egenskaper:

✔️ Realistisk rekkevidde: 100-130 km

✔️ Rå i motbakke (115 Nm)

✔️ Hydrauliske bremser

✔️ God kjørekomfort

✔️ Shimano Cues girsystem

Ting å tenke på:

🔻 Mangler et veldig lett lavgir

🔻 Uten bagasjebrett

🔻 Leveres uten skjerm og lys

🔻 Pris ved vurdering: 39.990,-

Momas Ultimate+ er kåret til ny testvinner blant markedets beste elsykler til bruk i terreng, i forhold til pris i vår elsykkel test. Dette er en forbedret utgave av vår tidligere testvinner, med vesentlig bedre rekkevidde og effekt i motbakke, samt bedre girsystem, kjede, og kjøreopplevelse.

Elsykkelen er utstyrt med flere av de samme komponentene som Momas Neutron SUV, testvinneren for et typisk bymiljø. Ultimate+ kommer med Shimanos nye girsystem (Cues) og linkglide-drivlinje, som gir mykere girskifte og øker slitestyrken.

Ting å tenke på: Elsykkelen er utviklet til bruk i ujevnt og allsidig terreng, med en høyere ramme og innstigning for å gi sykkelen mer stabilitet, og for å tåle høyere belastning. Den leveres uten bagasjebrett, skjermer og lys, men har refleks fra alle kanter. Uten hvitt/gult lys i front er den ikke i tråd med forskrift om krav til elsykkel.

Annonse

Rekkevidde

Rekkevidde er noe av det første vi vurderer i vår el ykkel test.

Momas Ultimate+ har en batterikapasitet på hele 960 Wh (48V x 20Ah), som gir en forventet rekkevidde på ca. 90 - 110 km, avhengig av kjørestil og kjøreforhold.

Krankmotoren (250W) som er montert på midten av rammen, er mer energieffektiv sammenlignet med en navmotor, og gir en forbedret rekkevidde. Det er også det mest driftssikre alternativet for en elsykkel. Du får kraft når du trenger det, samtidig som motoren sparer strøm når belastningen er lavere.

Hvor langt du kan sykle på én lading avhenger av hvor mye du veier og eventuell last, samt vær og vind, dekktrykk, terreng, temperatur og underlag. I tillegg påvirkes rekkevidden av hvordan du vedlikeholder elsykkelen og batteriets tilstand.

Effekt i motbakke

Det som avgjør hvor sterk en elsykkel er i motbakke er dreiemomentet (Nm), type motor og støttesystem.

Testvinneren fra Momas er helt overlegen når det gjelder å sykle i bratte motbakker, som følge av den råsterke Turbo+ krankmotoren, det fleksible støttesystemet, og dreiemomentet på 115 Nm.

På denne elsykkelen vil du føle på at du flyr opp motbakkene.

Sikkerhet

Ettersom Momas Ultimate+ leveres uten lys foran eller bak, er sykkelen i brudd med forskriften om krav til sykler. Hvorvidt dette er noe politiet vil slå ned på ved en eventuell kontroll, er vanskelig å si. De pleier å ha mest fokus på motoren og når støttesystemet skal slå ut.

Vi anbefaler at du kjøper med et separat frontlys og baklys som du monterer på sykkelen selv, for å være sikker.

Elsykkelen har hydrauliske skivebremser fra Shimano (AMT-200) både foran og bak, som ifølge Statens Vegvesen er det tryggeste valget av bremser for sykler for effektiv og stabil nedbremsing. Alle våre tester bekrefter dette da vi har testet sykkelen i all salgs vær, også om vinteren.

Kjørekomfort

Personer som ikke er vant til å sykle på terrengsykler med litt mer aggressiv sittestilling, slik som Momas Ultimate+, vil nok heller foretrekke kjørekomforten til Momas Neutron SUV. Hvis du derimot har brukt denne typen sykkel tidligere, vil du sannsynligvis være tilfreds med kjørekomforten.

Den elektriske terrengsykkelen har en solid aluminiumsramme (Momas X3), en justerbar demper på forhjulet, samt en demper under setet som gjør sykkelen komfortabel på de fleste underlag. Begge 29” hjulene er stabile og komfortable.

Ultimate+ har også det nye girsystemet fra Shimano (Cues) med 10 gir, samt den nye linkglide-drivlinjen som samlet sett bidrar til mykere og mer behagelig giring, høyere slitestyrke, og bedre kjørekomfort. Momas-modellen har forøvrig ikke et like lett lavgir som Control Explore.

Husk at du også kan tilpasse støttesystemet i motoren via kjørekomputeren på rattet. Noen foretrekker rolig drahjelp fra første tråkk, mens andre ønsker mer aggressiv støtte. Vær forøvrig klar over at fremdriften-hjelpen fra motoren avtar når du kommer opp i 20 km/t.

Funksjonalitet

Momas Ultimate+ har flere praktiske funksjoner. Dette inkluderer blant annet et display med LCD-skjerm som viser deg batteri, hastighet, kjørelengde, assistansenivå og eventuelle feilmeldinger.

Sykkelen er designet som unisex, slik at både kvinner og menn kan bruke den da den er tilgjengelig i tre forskjellige størrelsen (M, L, XL).

Pris og kvalitet

Momas Ultimate+ har i likhet med Momas Neutron SUV og Control Explore en veiledende pris godt over trettitusen, men dette er solide el sykler med høy kvalitet, lang rekkevidde, høy effekt i motbakker, god sikkerhet og kjørekomfort.


Control Explore EQ - Testvinner Hybrid

Control Explore EQ er testvinner som markedets beste hybride elsykkel i forhold til pris, i vår elsykkel test

Viktigste egenskaper:

✔️ Realistisk rekkevidde: 90-110 Km

✔️ God i bratte bakker (100 Nm)

✔️ Hydrauliske bremser

✔️ Veldig god kjørekomfort

✔️ Shimano Cues girsystem

Ting å tenke på:

🔻 Batteri: 720 Wh

🔻 Egenvekt: 24 kilo

🔻 Pris ved vurdering: 34.499,-

Control Explore EQ er kåret til ny testvinner, og er å anse som den beste hybride el sykkelen på markedet i forhold til pris, i vår elsykkel test. Testvinneren har lang rekkevidde, sterk motor med god effekt i motbakker, god kjørekomfort, høy kvalitet, og har en veldig fornuftig pris.

Elsykkelen fra Control har i likhet med Momas Neutron SUV, det nye Cues-girsystemet fra Shimano med høyere slitestyrke, og linkglide drivlinje-teknologi som gir mykere og smidigere giring enn tidligere. Den har også 11 gir istedenfor 10, med et lettere førstegir.

Ting å tenke på: Denne hybride elsykkelen er tilnærmet komplett, men hvis jeg skal være veldig streng og pirke på én ting, så er det batterikapasiteten. Ikke misforstå, for 720 Wh er veldig bra. Control Eon-modellen som er testvinner hos Tek.no har 630 Wh, og forrige testvinner hos oss hadde kun 500 Wh.

Annonse

Rekkevidde

Rekkevidde er noe av det første vi vurderer i vår elsykkel test.

Control Explore EQ har i likhet med Momas Neutron SUV en råsterkt Ananda (M81) krankmotor (250W), med en batterikapasitet på 720 Wh som gir en realistisk rekkevidde på 90 - 110 km. Kjørelengden avhenger av flere faktorer som vær og vindforhold, underlag, motbakker, kjørestil og din egenvekt.

Dette er en krankmotor (250W) som er det mest driftssikre alternativet – spesielt for deg som sykler mer i motbakke med høyere stigningsprosent, og på grus. Control har faktisk utviklet sin egen programvare i motoren, og er tilpasset slik at du får best mulig utbytte av din elsykkel.

Andre fordeler med krankmotor er at de tilpasser seg tråkket ditt, og på den måten er mer effektive- og gir deg mer assistanse når du trenger det. Det bidrar også til at du kan sykle lengre før du må lade og du får en bedre kjøreopplevelse.

Effekt i motbakke

Det som avgjør hvor sterk en elsykkel er i motbakke er dreiemomentet (Nm), type motor og støttesystem.

Den råsterke Ananda-motoren har et dreiemoment på hele 100 Nm, og er optimalisert for norske forhold på grus og asfalt.

Kombinert med et veldig godt støttesystem som du kan tilpasse etter eget ønske, lav egenvekt, 11 gir og et lavt førstegir - vil du sannsynligvis oppleve at du flyr opp alle motbakker.

Til sammenligning hadde vår forrige testvinner i denne kategorien, Giant Explore E+ 3 GTS til samme pris, har et dreiemoment på 70 Nm. Control-modellen har ca. 30% bedre effekt i motbakke.

Sikkerhet

Control Explore EQ oppfyller alle grunnleggende sikkerhetskrav, og er utstyrt med reflekser på sidene, samt front- og baklys. Frontlyset gjør deg synlig i over 300 meter i mørket.

Elsykkelen er også utstyrt med hydrauliske bremser av typen Shimano MT201 både foran og bak. Ifølge Statens Vegvesen er hydrauliske bremser det beste og tryggeste valget, fordi det bidrar til en kontrollert nedbremsing med kort bremselengde.

Alle elsykler fra Control har livstidsgaranti på ramme, og gir erstatning ved uhell. Denne garantien forutsetter at kjøpet registreres (se info i bruksanvisning). Sykkelen er også både støv og regntett (IP66) som gjør at den tåler regn, men må ikke senkes ned i vann.

Kjørekomfort

Denne elektriske hybrid-sykkelen har en aluminiumsramme, og kombinert med pålitelige motoren gjør dette modellen veldig behagelig i bruk. Sykkelen akselererer smidig på de fleste underlag, noe jeg mener er et minimumskrav for en hybridsykkel.

Når du sykler på Control Explore EQ vil du også oppleve å ha et godt grep, takket være de ergonomiske håndtakene. Racer-setet kan oppleves som litt hardt for enkelte, spesielt for de som sykler med sekk på ryggen, eller som ikke sykler så ofte. Du kan fint kjøpe et annet sete separat.

Elsykkelen har en god (SR Suntour) 120mm dempegaffel som gjør sykkelturen mer behagelig når du kjører på ujevnt terreng. Begge 29” hjulene er stabile og komfortable.

Husk at du også kan tilpasse støttesystemet (assistentsystmet) hvis du ønsker en roligere eller mer aggressiv hjelp når du sykler. Noen ønsker mer hjelp fra første tråkk, mens andre ønsker mer hjelp for å holde en stabil fart.

Funksjonalitet

Elsykkelen er fullt utstyrt med heldekkende skjermer, lys, støtte og bagasjebrett. Lysene har en integrert sensor som går automatisk av og på.

Kjørecomputeren på styret gir deg full kontroll over motor, batteri, kjørelengde, og ytelser. Du kan også justere assistansenivået for å få akkurat så mye hjelp fra motoren som du ønsker.

Pris og kvalitet

Alle Control elsykler har gjennomgående høy kvalitet med integrerte kabler i rammen, glattet ut sveiser og en god finish.

Explore er elsykkelen for deg som vil ha kraft, pålitelighet og den nyeste teknologien – til en svært god pris. Med et slitesterkt girsystem og lang rekkevidde får du en driftssikker sykkel som takler alt fra daglig pendling til lengre eventyr. Dette er virkelig mye elsykkel for pengene.



Velg riktig el sykkel

Er du usikker på hva du skal se etter når du skal kjøpe el sykkel? De fleste el sykler koster mellom 20–45 000 kroner, noe som betyr at det er snakk om en relativt stor investering. Desto viktigere er det at du kjøper en el sykkel som er tilpasset deg og dine behov. I vår el sykkeltest har vi vurdert følgende utvalgskriterier:

Bruksområde

Blant de faktorene som bør vektlegges i størst grad når du skal investere i en el sykkel, er bruksområde. Hvilken el sykkel som er best for deg, vil nemlig avhenge av hva den skal bli brukt til.

Tenk for eksempel over hvorvidt el-sykkelen skal brukes til korte sykkelturer i byen, eller om du trenger en sykkel som skal frakte deg over lange avstander. I tillegg er det viktig å ta hensyn til terreng. Skal sykkelen brukes i lettere, flatt terreng, eller i bratte bakker?

Det er for øvrig lurt å tenke over hvor mye vekt sykkelen skal frakte. Noen trenger kun en el sykkel som kan frakte en selv til og fra jobb. Andre har behov for en sykkel som kan brukes til å trekke en sykkelvogn med barn, bagasje eller lignende.

Her er en oversikt over ulike el-sykkeltyper, og hvilke bruksområder de egnes best for:

  • Terrengsykkel: Egnet for bruk i krevende terreng (f.eks. grusvei eller på sti), takket være gode dempeegenskaper og grove, kraftige dekk. Tåler slitasje og belastninger godt. Disse syklene mangler ofte skjerm og bagasjebrett.

  • Bysykkel: En elektrisk bysykkel har som regel litt kortere rekkevidde sammenlignet med hybrid- og terrengsykler. De har også lavere batterikapasitet, og motoren er ikke fullt så kraftig. Setet og styret er ofte tilpasset en mer oppreist (heller enn fremoverbøyd) sittestilling, og det følger ofte med bagasjebrett.

  • Hybridsykkel: Velegnet for deg som ønsker en litt mer sporty utgave av bysykkelen – gjerne tilpasset sykling av lengre, daglige distanser. Batterikapasiteten er ofte god, og sykkelen kan gjerne brukes på både grus og asfalt. Sittestillingen er vanligvis litt mer fremoverlent enn på en bysykkel.

  • Transportsykkel: En transportsykkel kjennetegnes av at den har god lastekapasitet, slik at frakt av tyngre last blir mulig. Denne kategorien el sykler er ofte velegnet for deg som har små barn, og som skal frakte til og fra barnehage. Sykkelen er ofte utstyrt med bagasjebrett bak og transportkasse i front.

Type motor

El sykler har som regel enten nav- eller krankmotor. En navmotor er lokalisert på sykkelens nav, altså midtblokken på hjulet. En krankmotor derimot, er festet på kranken – altså området hvor pedalene er montert på sykkelen.

El sykler skal ikke ha en kraftigere motor enn 250 W nominelt, noe som er den lovlige grensen – enten det er snakk om modeller med nav- eller krankmotor. Motoren skal ikke gi kraft når du har oppnådd en fart på 25 km/t. Om den gjør det skal sykkelen defineres som en moped.

Krankmotor er som regel det beste valget, men begge motortyper kan ha sine plusser og minuser. Har du behov for en el sykkel som kan brukes til å pendle over lange avstander med, er en krankmotor å anbefale.

Krankmotoren er driftssikker, og egner seg også godt til deg som har behov for å trekke tung last året rundt – enten det er barn, dagligvarer eller noe annet.

Grunnen til at krankmotor anses som best, er at tyngdepunktet er mer sentrert. Dette gjør også at sykkelen oppleves som mer stabil under bruk. Det er også en fordel at motorens kraft avgis der man trør, og at motoren har momentsensor.

 
Rekkevidde for elsykkel

Rekkevidde

Det første vi ser på når vi vurderer modeller i vår elsykkel test, er hva som er realistisk rekkevidde, altså hvor langt du kan kjøre med el sykkelen. Rekkevidden avhenger av batterikapasitet, dreiemoment, stigningsprosent, type underlag, førervekt, hastighet, vær- og vind.

Viktig: Hvis en modell står oppført med en optimal rekkevidde på 80 km så er det basert på normalvekt (ca. 75 kilo), sommertemperatur, og 0 % stigning i jevn fart på asfalt. Det er ikke målt etter maksimal førervekt. Det kan derfor være lurt å investere i modell med litt bedre batteri.

 
Batterikapasitet på elsykler

Batteri

For å kunne vurdere realistisk rekkevidde, må vi se på batterikapasiteten. På en el sykkel angis dette i Wh (Watt per time) som du kan regne ut med å gange Ah (Ampere per time) med Volt (V). De fleste elsykler har en batterikapasitet som ligger på mellom 350 til 700 Wh.

Det finnes også ulike typer batterier som kan ha innvirkning på energi effektivitet, rekkevidde og holdbarhet. Det beste eksempelet er den tidligere testvinneren fra Kalkhoff og den nye fra Giant som begge har 500 Wh, mens produsentene oppgir svært ulik rekkevidde.

 
Effekt i motbakke med elsykkel

Effekt i motbakke

Det tredje vi vurderer i vår elsykkel test, er hvor effektivt el sykkelen drar deg opp i motbakker, noe du kan se på dreiemoment målt i Newton meter (Nm). En el sykkel med navmotor har som regel mellom 30–50 Nm, mens en krankmotor er på mellom 40–115 Nm.

Av den grunn vil en el sykkel med krankmotor stort sett klare å trekke bedre i bakker med bratt stigning, og følgelig er den realistiske rekkevidden også lengre. Krankmotorer er også mer energieffektive.

 
Komfort for elsykler

Komfort

Videre vurderer vi både sittestilling, setets utforming og sykkelens støtdemper som vil ha mye å si for komfort. Når du skal kjøpe el sykkel er det dessverre ofte slik at høy komfort også innebærer at sykkelen blir mindre effektiv.

Mange opplever også sykler som tilrettelegger for en opprett sittestilling som mer komfortable. Samtidig vil en del av den energien du avgir når du trør på pedalene forsvinne i dempingen, noe som gjør at du sykler mindre effektivt.

 
Sikkerhet for elsykler

Sikkerhet

Statens Vegvesen lister opp en rekke tekniske krav til el sykkel, både med tanke på lys, bremser, reflekser og ringeklokke. Det er anbefalt å kun kjøpe sykler som oppfyller disse kravene, da de er avgjørende for sikkerheten deg og omgivelsene.

I front av el sykkelen skal det være et hvitt eller gult lys som lyser opp omgivelsene tilstrekkelig i mørket uten at lysene er blendende. Lysene bør være synlige fra 300 meters avstand. Bak på el sykkelen skal det være et rødt lys, mens på siden av pedalene skal det være et gult lys.

Gode bremser er helt essensielt på en sykkel. El sykler er som regel tyngre enn tradisjonelle sykler, noe som skyldes batteriet og de elektriske komponentene. Dette kombinert med farten – som kan komme opp i rundt 25 km/t – gjør også at behovet for gode bremser øker.

De fleste el sykler har enten hydrauliske eller mekaniske skivebremser. De billigste el syklene kan imidlertid ha felgbrems.

Sett fra et sikkerhetsperspektiv, er det lurt å velge en el sykkel med skivebremser av den hydrauliske sorten. Disse har bedre bremseeffekt enn øvrige bremsemekanismer. En el sykkel med felgbrems bør unngås, siden disse ikke er like sikre og effektive.

Merk deg at sikkerheten til en el sykkel også kan påvirkes av kvaliteten på ramme, hjul, dekk, gaffel og andre komponenter. Du bør for eksempel passe på at dekkene er egnet for terrenget du skal sykle på, slik at sykkelen får optimalt grep på underlaget.

 
Priser på elsykler

Pris

Det er fullt mulig å få en velfungerende el sykkel til rundt 10 000 kroner, men da kan du som regel ikke forvente at sykkelen har spesielt god kvalitet, lang levetid, rekkevidde, en bedre krankmotor, eller spesielt god kjøreopplevelse.

Det er en tydelig sammenheng mellom pris og kvalitet når det kommer til el sykler. De dyrere syklene vil som regel også ha et høyere komfortnivå, god brukerkomfort og lang rekkevidde.

I det billigere sjiktet regner vi sykler som koster mindre enn 25 000 kroner. I middels prisklasse finner du sykler som koster mellom 25–35 000 kroner, og blant de dyrere modellene er prisen på 35 000 kroner eller mer.

Prisen for en terrengsykkel er ofte noe høyere enn prisen for by- eller hybridsykler. Dette kommer av at terrengsykler må tåle mer belastning og slitasje, og samtidig har en lettere ramme. I tillegg er det spesifikke krav til sykkelens utforming av gaffel, styre og lignende.


Tilbehør til el sykkel

Når du først investerer i en el sykkel, kan det også være lurt å gå til innkjøp av diverse annet tilbehør. Aller viktigst er det nok å tenke på tilbehør som øker egen sikkerhet, men det finnes også tilbehør du bør ha – som lås og pumpe. Sjekk også at lys foran- og bak medfølger.

Hjelm

Hjelm er livsviktig, og kan bety forskjellen mellom liv og død ved en eventuell ulykke. Velg gjerne en hjelm med blinklys slik at du blir ekstra synlig i trafikken. En hjelm er en relativt billig investering sett opp mot nytten den kan gi.

Det er ikke påbudt å bruke hjelm når du sykler i Norge, men det er likevel anbefalt å bruke det. Dette gjelder for øvrig enten du bruker en sykkel uten batteri, også.

Lås

En el-sykkel er verdifull, og derfor kan den også være attraktiv for tyver som vil tjene noen raske kroner. Sørg derfor for at du har en god sykkellås, slik at du kan forlate sykkelen din i perioder uten å måtte bekymre deg.

Sjekk for eksempel ut denne foldbare låsen hos E-Wheels. Dette er en kraftig sykkellås med høyt sikkerhetsnivå som er lett å få plass til i ryggsekken. Ønsker du noe mer avansert eller bare setter pris på «gadgets», kan kanskje en lås med finger-ID være aktuell.

Sykkelpumpe

De fleste syklister opplever før eller siden at dekkene har lite luft, og da kan det være kjekt å ha en sykkelpumpe. Husk også på at et lavt lufttrykk i dekkene kan ha negativ innvirkning på rekkevidden når du bruker el sykkel.

Det finnes manuelle sykkelpumper som lar deg pumpe luft i dekkene for hånd, men du kan også finne el-kompressorer.

Sykkelstativ til bil

Ønsker du å kunne frakte med deg sykkelen på ferie eller andre steder? Da kan et sykkelstativ til bilen være greit å ha. På den måten kan du frigjøre plass inni bilen, og samtidig frakte syklene på en trygg og forsvarlig måte.

Det finnes sykkelstativer som har plass til flere sykler. Hos E-Wheels kan du blant annet finne et sykkelstativ for tre sykler.


Anbefalte el sykler

De siste årene har det kommet flere veldig gode elektriske sykler, men vi kan dessverre ikke skrive om alle uten at denne artikkelen blir alt for lang. Her har jeg listet opp et par modeller som ikke nådde helt opp etter våre utvalgskriterier, men som kanskje passer dine behov bedre.

Momas Eywa Ultra

Dette er en ny modell for 2025 sesongen til bruk i et typisk bymiljø. Den er helt ekstrem, og det vil ikke overraske meg om noen andre kårer denne til en testvinner på et tidspunkt. Den har hele 1440 Wh som gir en realistisk rekkevidde på godt over 150 km, opp mot 200 km. Dreiemomentet er 115 Nm.

Control Eon

Denne prisgunstige elektriske terrengsykkelen er kåret til testvinner av Tek.no, og med god grunn. Rekkevidden kan ikke sammenlignes med de beste fra Momas, men de koster også nesten det dobbelte. Det du betaler for her er optimal kjørekomfort, sikkerhet og bruk.


Regler for el sykkel

Dersom du skal kjøre el-sykkel på lovlig vis, er det viktig at du setter deg inn i alle lover og regler. Som syklist regnes du som kjørende, noe som også gjelder ved bruk av ordinær sykkel, el-sparkesykkel og lignende.

Ifølge vegtrafikklovens paragraf 3, skal du ferdes i trafikken på en varsom, aktpågivende og hensynsfull måte. Dette for å unngå at det oppstår farlige situasjoner der noen skades eller at trafikken forstyrres.

  • I Norge må alle el-sykler tilfredsstille “EN 15194-regelverket” som blant annet krever at el-sykkelen ikke overstiger nominelt 250 Watt, unntaksvis i korte perioder ved igangsetting og i bratte bakker. El-sykler som overstiger 250 Watt (nominelt) anses som moped, og må følge egne regler for bruk og sikkerhet.

    Andre regler er at spenningen i batteriet ikke kan overstige 48 Volt, og at hjelpemotoren skal kuttes når hastigheten passerer 25 km/t.

  • Når du sykler på en el-sykkel kan du sykle både i bil- og gangvei. Merk deg imidlertid at du bør ta hensyn til andre trafikanter, både når det gjelder ferdsel og fart.

    Du kan også sykle på fortau, på samme måte som vanlige syklister.

  • Statens Vegvesen anbefaler at syklister ikke sykler raskere enn 25–30 km/t dersom de sykler på sykkelveier. Om du skal kjøre fortere enn dette, skal du sykle i samme veibane som bilistene ferdes i.

    Om du sykler blant gående på fortau eller lignende, skal du ifølge de nye reglene regjeringen innførte i 2021 overholde en maksfart på 6 km/t.

    Merk deg også at elsykkelen ikke skal motta mer assistanse fra motoren så snart du har oppnådd en fart på 25 km/t. Etter dette kan du eventuelt trø sykkelen opp i høyere fart.

  • Når det er snakk om el-sparkesykkel, elektriske skateboard og ståhjulinger, finnes det en aldersgrense på 12 år. Ordinær sykkel og el-sykkel regnes imidlertid ikke som små elektriske kjøretøy, og det er per i dag ingen aldersgrense på elektriske sykler.

    Dette betyr at også barn kan kjøre el-sykkel.

  • Det er ingen absolutt promillegrense for bruk av el-sykkel, slik det er ved bruk av el-sparkesykkel (her er promillegrensen 0,2).

    Det er imidlertid ikke usannsynlig at du bøtelegges dersom du er tydelig beruset og bruker el-sykkel. Husk at du ifølge vegtrafikklovens paragraf 3 skal ferdes på en hensynsfull og aktpågivende måte.

  • Når du kjører el-sykkel har du lov til å ha en passasjer som sitter bakpå dersom vedkommende er under ti år gammel. Er passasjeren eldre enn dette, kan du risikere å få bot.

    Bruker du en lastekasse på sykkelen, har du lov til å frakte med deg ett barn under ti år eller to barn under seks år i innretningen. Det er med andre ord ikke tillatt å frakte to voksne med én og samme el-sykkel.

Tidligere testvinnere

Kalkhoff Image 3.B Move: Den elektriske sykkelen Kalkhoff Image 3.B Move er tidligere testvinner blant markedets beste modeller i et typisk by-miljø. Du kan hele testen her (Trykk her).

Momas Ultimate: Den elektriske sykkelen Momas Ultimate er tidligere testvinner blant markedets beste modeller i et typisk by-miljø. Du kan hele testen her (Trykk her).