TEST: Robotstøvsuger med tømmestasjon (2024)

Stor samletest av robotstøvsugere med tømmestasjon

I denne nye samletesten av robotstøvsugere med tømmestasjon har vi utnevnt 3 testvinnere i ulike prisklasser. Vi har vurdert modellene basert på deres sugeevne, driftstid, navigering, praktiske egenskaper og mopp teknologi, effektivitet på tepper, og så klart lade- og tømmestasjonen.

Først kan du lese om en billig og god innstegsmodell fra Dreame. Deretter presenterer vi den litt bedre fra Roborock, og til slutt den desidert beste robotstøvsugeren og helt overlegne, også fra Roborock.

Hvis du vil lese mer om hvordan du velger riktig støvsuger, trykk her.

Hopp rett til testene?

God: Dreame D10s Plus

Bedre: Roborock S8+

Beste: Roborock S8 Pro Ultra

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Dreame D10s Plus

Dreame D10s Plus er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Høy sugeevne (5000 Pa)

✔️ Lang brukstid (5200 mAh)

✔️ 4 liter pose (65 dager)

✔️ EPA12 støvfilter (99,5%)

Ting å tenke på:

Dårlig på dyp tepperengjøring

Hever ikke mopp på teppe

Vannbeholder må tømmes manuelt

Dreame D10s Plus er kåret til ny testvinner blant de billigere modellene med tømmestasjon på markedet. Den har bedre filter og sugeevne samt større beholdere enn forgjengeren (Dreame Z10 Pro), men ellers er de relativt like med lang brukstid, god navigering, god rengjøring og en praktisk app.

Ting å tenke på: Som følge av at dette er en billig innstegsmodell er den ikke spesielt god på tepper, i tillegg til at du må merke teppe med no-go soner for å unngå å moppe teppet. Det er kun støvbeholderen som tømmes automatisk, og vannbeholderen må tømmes manuelt. Vi savner også et varsel for tom vannbeholder.

Sugeevne

Sugeevnen til en robotstøvsuger avhenger av sugetrykket (Pa), antallet børster og børstens utforming- samt tilpasning til underlaget, inkludert tettheten i hepa filteret. Tettere filter krever høyere sugekapasitet.

Til sammenligning med forgjengeren (Dreame Z10 Pro) som hadde 4000 Pa, har den nye Dreame D10s Plus fått bedre sugetrykk på 5000 Pa. Dette høres veldig bra ut, men på harde flater har det ikke noe særlig betydning. Det hjelper dog litt på tepper.

Driftstid

Robotstøvsugeren har et kraftig batteri (5200 mAh) som gir en driftstid opp til ca. 150 minutter. Det skal være godt nok til å dekke de aller fleste behov. Den går uansett automatisk tilbake å lader, for så å fortsette der den slapp.

Navigering

Testvinneren fra Dreame har en LiDAR sensor på toppen som lager et kart av hele leiligheten i den etasjen, kombinert med et kamera i front for å gi en bedre oversikt fra gulvhøyden.

Dreame 10s Plus lidar og kamera

Dette betyr at robotstøvsugeren registrerer hunde- og kattebæsj, sokker, ledninger og annet rot som den scanner før den kjører videre.

Forgjengeren hadde også to lasere for å oppdage hindringer lettere, men det mener altså Dreame at ikke er nødvendig. Jeg har for øvrig ikke merket noe forskjell på de to på dette området.

Dørterskel

Robotstøvsugeren kommer enkelt over dørterskler på 2 cm.

Mopp

Dreame D10s Plus kan i likhet med flere andre robotstøvsugere også moppe gulvet, men den har ingen funksjon for å løfte moppen automatisk på tepper. Du må derfor sette virituelle begrensninger i appen på mobilen for å unngå å moppe tepper.

Det må også nevnes at billigere robotstøvsugere slik som denne ikke er spesielt gode til å vaske gulvet ettersom moppen bare glir over gulvet. Har du parkett eller tregulv så skal du uansett ikke vaske gulvet med vann, kun punkt rengjøring i så tilfelle.

Skal du ha en robotstøvsuger fra Dreame som mopper gulvet mer effektivt anbefaler vi å heller gå for testvinneren “Roborock S8+” som du kan lese om lenger ned.

Denne nye modellen har en større vanntank (270 ml) sammenlignet med forgjengeren deres som bare hadde 150 ml. Du kan regulere mengden vann som tilføres til moppen elektronisk i appen.

Tepper

Selv om robotstøvsugeren ikke hever moppen på tepper, så hever den automatisk suge-kapasiteten når den går på tepper.

Men ettersom Dreame D10s Plus kun har en børste istedenfor to som ruller mot hverandre, er den ikke spesielt effektiv på overflate eller dyprengjøring av tepper.

Filter

Robotstøvsugere med tømmestasjon har et filter som er festet til støvbeholderen på selve robotstøvsugeren, og et filter inne i tømmestasjonen (se punkt under). Filteret på selve støvsugeren er et E11 filter som fanger 95% av støvpartiklene i luften.

Du kan vaske det under springen med lunket vann, og bytt det hver 3-6 måned.

Tømmestasjon

Tømmestasjonen støvsugerpose på 4 liter som ifølge Dreame skal holde opp til 65 dager før den må byttes, men det avhenger av hvor ofte den går. Fra min egen testing holdt den mellom 40 til 50 dager, men det er nok også avhengig av hvor ofte man støvsuger for hånd.

Filteret til støvposen har fått et oppgradert og bedre E12 støvfilter som filtrerer ut 99,5% av alle støvpartikler ned til 0,3 mikron i størrelse.

Funksjoner

Dreame D10s Plus kommer med flere svært praktiske funksjoner som vi mener at alle robotstøvsugere burde ha utover i 2023 og 2024. Det første er en app som er enkel å betjene, slik at hvem som helst kan koble den opp å bruke den med en gang.

Den har faktisk også fjernstyrt overvåking som lar deg se hjemmet ditt fra robotstøvsugeren sitt perspektiv.

Fjernstyr Dreame D10s Plus

Muligheten til å avgrense rom eller soner som spesielle tepper, området rundt hunde-sengen er også viktig. Du kan sette opp rengjøringsprogram og aktivere forsterket teppe-rengjøring direkte i appen.

Du kan også dele inn alle rommene i huset for så å få robotstøvsugeren til å rengjøre bare kjøkkenet (punkt-rengjøring) etter dere har spist middag. Andre funksjoner er at du kan regulere mengden vann som slippes ut av vannbeholderen til å moppe gulvet.

Robotstøvsugeren er kompatibel med Siri, Amazon Alexa og Google Assistant, slik at du kan bruke stemme kommandoer og lene deg tilbake i godstolen mens roboten tar seg av rengjøringen. Hvis du bor i en bolig over flere etasjer kan du lagre et unikt kart i 3 etasjer.

Annonse

Roborock S8+

Roborock S8+ er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Høy sugeevne (6000 Pa)

✔️ Lang brukstid (5200 mAh)

✔️ Hever moppen på tepper

✔️ Doble børster for dyprengjøring

Ting å tenke på:

Vanntank må fylles og tømmes manuelt

Mopp må vaskes manuelt

Liten pose på 2,5 liter

Roborock S8+ er kåret til ny testvinner blant markedets litt bedre robotstøvsugere med tømmestasjon. Den har doble motgående børster for effektiv rengjøring av tepper. Moppen løfter seg automatisk på tepper og har et høyere trykk mot underlaget som beveger seg sonisk for bedre effekt.

Ting å tenke på: Testvinneren fra Roborock har nesten alt du trenger, men hvis du vil ha en robotstøvsuger som også tømmer og fyller vannbeholderes automatisk, i tillegg til at moppen vasker seg selv, må du gå for toppmodellen “Roborock S8 Pro Ultra”.

Sugeevne

Sugeevnen til en robotstøvsuger avhenger av sugetrykket (Pa), børstens utforming- og tilpasning til underlaget, samt tettheten i hepa filteret. Tettere filter krever høyere sugekapasitet.

Sammenlignet med forgjengeren sin (Roborock S7+) har Roborock S8+ mer enn dobbelt så høyt sugetrykk på hele 6000 Pa, men det må den også ha fordi to børster tetter igjen luftinntaket sammenlignet med kun en børste.

På harde flater er det sjeldent store forskjeller mellom robotstøvsugere nesten uansett pris, men det er veldig store forskjeller på tepper, og der er Roborock S8+ med sine doble børster på høyde med iRobot.

Driftstid

Robotstøvsugeren har blant markedets kraftigste batteri (5200 mAh) som skal gi en driftstid på opp til 180 minutter. Hvis robotstøvsugeren går tom for strøm vil den returnere automatisk til ladestasjonen for så å fortsette å rengjøre der den stoppet sist.

Navigering

Da den forrige modellen fra Roborock (S7) ble lansert i 2021 ble vi svært overrasket over at Roborock valgte å designe robotstøvsugeren uten et SLAM-kamera og 3D lasere i front, og kun brukte en Lidar på toppen kombinert med en infrarød sensor i front.

Nå er SLAM-kamera og 3D lasere tilbake!

Roborock S8+ med SLAM kamera og 3D lasere

På toppen av robotstøvsugeren sitter en Lidar sensor som lager et digitalt kart av boligen din, og kan lagre opp til 4 unike etasjer.

Foran robotstøvsugeren er det avanserte navigasjonssystemet kalt for “Reactive 3D” som skal oppdage alle typer hindringer som ligger for lavt for Lidar sensoren å oppdage.

De to infrarøde lysene som krysser hverandre gir robotstøvsugeren et 3D dybdesyn som kan måle avstanden til objektet med høy presisjon, og samtidig måle størrelsen i forhold til størrelsen på rommet som Lidar sensoren måler.

Dørterskel

Robotstøvsugeren kommer enkelt over dørterskler på 2 cm.

Mopp

Roborock S8+ er designet med en unik og avansert moppe-funksjon som passer utmerket til boliger med gulv som kan utsettes for vann i større grad enn parkett og tregulv.

Med sonisk mopping vibrerer moppen 3000 ganger i minutter og på den måten skrubber istedenfor å bare skli over. Samtidig har moppen et konstant trykk på 600 gram for grundigere rengjøring.

Noe av det som er spesielt unikt med S8+ er at når den registrerer at den er på et teppe vil den kutte vanntilførselen, og så heve moppen 5 mm opp, før den øker sugeevnen for å få mer opp fra teppet.

Størrelsen på vanntanken er på hele 300 ml som er blant markedets største for dagens robotstøvsugere, og du kan regulere vannutslippet elektronisk i appen (litt, middels, mye).

Tepper

Modellene S8 og S8+ er de første robotstøvsugere fra Roborock som kommer med to motgående børster istedenfor kun en, et design de har kopiert fra iRobot som ikke har patent på den teknologien lenger.

Roborock S8+ doble børster

Med to slike børster evner robotstøvsugeren å rengjøre dypere nede i tepper, eller å få opp større partikler fra harde gulv raskere og enklere.

Filter

Robotstøvsugeren har et vaskbart E11-filter (Efficiency Particulate Air) som fanger opp til 95% av støvpartikler på gulvet. Dette er dårligere filtrering enn eksempelvis iRobot sitt filter som tilsvarer et E12 filter (99%).

Tømmestasjon

Støvposen som sitter i tømmestasjonen har et E12-klassifisert filter som fanger 99% av støvpartiklene som beveger seg gjennom rensesystemet.

Roborock mener at posene på 2,5 liter skal være stort nok til at du ikke trenger å bytte pose før etter 7 uker, men under testing hos meg tilsvarte det nærmere 25 til 35 dager. Det kan for øvrig variere veldig fra bolig til bolig.

Funksjoner

Roborock S8+ har de alle de praktiske funksjonene en robotstøvsuger burde ha laster ned “Mi Home” appen for å få full tilgang til alle funksjoner. Appen er enkel å betjene og du kan lagre et unikt kart i 4 etasjer hvis du bor i et slott.

Du kan enkelt avgrense rom eller soner som tepper, eller området rundt hunde-sengen. Du kan sette opp rengjøringsprogram og aktivere forsterket teppe-rengjøring i appen.

Du kan også dele inn alle rommene i huset for så å få robotstøvsugeren til å rengjøre bare kjøkkenet etter dere har spist middag.

Andre funksjoner er at du kan regulere mengden vann som slippes ut av vannbeholderen til å moppe gulvet. Robotstøvsugeren kan også styres via stemmestyring som Amazon Alexa og Google Home.

Annonse

Roborock S8 Pro Ultra

Roborock S8 Pro Ultra er testvinner

Robotstøvsuger:

✔️ Høy sugeevne (6000 Pa)

✔️ Lang brukstid (5200 mAh)

✔️ Hever moppen på tepper

✔️ EPA12 støvfilter (99,5%)

✔️ Doble børster for dyprengjøring

Tømmestasjon:

✔️ Vasker robotmoppen automatisk

✔️ Tørker robotmoppen automatisk

✔️ Tømmer støvbeholder automatisk

✔️ Fyller vannbeholder automatisk

✔️ Tømmer vannbeholder automatisk

Roborock S8 Pro Ultra er kåret til testvinner som den desidert beste og mest komplette robotstøvsugeren med tømmestasjon på markedet. Selve robotstøvsugeren er nøyaktig den samme som S8+, men “S8 Pro Ultra” har en full-automatisk tømmestasjon for deg som vil ha det beste.

Begge modeller tømmer støvbeholderen i en pose i stasjonen. Men, lade- og tømmestasjonen til “S8 Pro Ultra” både vasker og tørker moppen automatisk, i tillegg til å tømme, fylle og rengjøre vannbeholderen helt automatisk i beholdere så du slipper å rengjøre støvsugeren hver dag.

- Vil du kun lese om tømmestasjonen til “S8 Pro Ultra”, så trykk her.

Ting å tenke på: Det eneste du må vurdere, er om du er villig til å bruke så mye penger på en robotstøvsuger når du uansett må frem med den vanlige støvsugeren iblant for å komme til der robotstøvsugeren ikke kommer til. Du må også ha ca. 1 meter ledig plass rundt ladestasjonen. Til denne prisen kan du nesten få en vaskehjelp i et år.

Sugeevne

Sugeevnen til en robotstøvsuger avhenger av sugetrykket (Pa), børstens utforming- og tilpasning til underlaget, samt tettheten i hepa filteret. Tettere filter krever høyere sugekapasitet.

Roborock S8 Pro Ultra har et sugetrykk på 6000 Pa som er mer enn det dobbelt sammenlignet med forgjengeren sin S7, noe den må ha fordi de to motgående børstene tetter igjen luftinntaket sammenlignet med kun en børste.

Roborock S8 Pro Ultra

Som du kan se fra bildet har Roborock kopiert designet til børstene som iRobot har på sine toppmodeller, et patent som nå er åpent for flere å bruke. Designet og teknologien bak det å ha to motgående børster er overraskende effektivt mot både små og store partikler.

Driftstid

Robotstøvsugeren har et kraftig batter (5200 mAh) som gir den et driftstid opp mot 180 minutter, men hvis den går tom for strøm vil den fortsette der den stoppet, etter den har har gått tilbake for å lade, helt av seg selv.

Navigering

Roborock S8 Pro Ultra er designet med tre ulike teknologier for å navigere raskt og effektivt. Det “huset” du ser på toppen er en såkalt Lidar sensor som lager et digitalt kart av boligen din, og opp til fire etasjer. Lidar er samme teknologi som sitter i selvstyrende biler som Tesla.

Roborock S8+ med SLAM kamera og 3D lasere

Roborock S8 har et overlegent navigasjonssystem.

Foran sitter et stort kamera som skal oppdage hindringer som ligger for lavt for Lidar sensoren, mens de to infrarøde 3D lysene som krysser hverandre gir robotstøvsugeren et bedre dybdesyn for å måle avstand til objekter for å optimalisere navigasjon og bevegelsesmønster.

Dørterskel

Robotstøvsugeren kommer enkelt over dørterskler på 2 cm.

Mopp

Roborock kanskje de beste når det kommer til å moppe gulvet, tett etterfulgt av toppmodellene til Dreame. Det unike med S8-modellen er at den har et sonisk bevegelse og konstant 600 grams trykk på moppen ned mot gulvet, for å fjerne flekker mer effektivt.

Når støvsugeren registrerer at den er på et teppe vil den kutte vanntilførselen, og så heve moppen 5 mm opp, før den øker sugeevnen for å få mer opp fra teppet.

Størrelsen på vanntanken er på hele 300 ml som er blant markedets største for dagens robotstøvsugere, og du kan regulere vannutslippet elektronisk i appen (litt, middels, mye).

Tepper

Designet til de to motgående børstene gjør at robotstøvsugeren kommer til dypere nede i tepper, og samtidig får opp større partikler fra harde gulv raskere og enklere.

Filter

Robotstøvsugeren har et vaskbart E11-filter (Efficiency Particulate Air) som fanger opp til 95% av støvpartikler på gulvet. Dette er dårligere filtrering enn eksempelvis iRobot sitt filter som tilsvarer et E12 filter (99%), men må ikke blandes med E12 filteret som sitter i tømmestasjonen.

Tømmestasjon

Alt du har lest om frem til nå er helt identisk med Roborock sine modeller “S8” og “S8+”, men det er selve lade- og tømmestasjonen til “S8 Pro Ultra” som skiller seg ut, og som er det som gjør at den koster mer.

Renser moppen: Når robotstøvsugeren står i ladestasjonen så vaskes moppen automatisk slik at den er ren til neste gang, og følgelig unngår du å moppe gulvet med en skitten mopp.


Tørker moppen: Etter at moppen er vasket aktiveres en tørkeprosess slik at både moppen, vannbeholder og innsiden av robotstøvsugeren er tørr.


Fyller vannbeholder: En av de tre bøttene i tømmestasjonen skal fylles med vann, som automatisk fyller vann i robotstøvsugeren.


Tømmer vannbeholder: Den andre av de tre bøttene i tømmestasjonen fylles med det skitne vannet etter av moppen er vasket.


Tømmer støvbeholderen: I likhet med Roborock S8+, tømmes også støvbeholderen i støvsugeren automatisk når den går tilbake til ladestasjonen.

Støvposen som sitter i tømmestasjonen har et E12-klassifisert filter som fanger 99% av støvpartiklene som beveger seg gjennom rensesystemet.

Roborock mener at posene på 2,5 liter skal være stort nok til at du ikke trenger å bytte pose før etter 7 uker, men under testing hos meg tilsvarte det nærmere 25 til 35 dager. Det kan for øvrig variere veldig fra bolig til bolig.

Funksjoner

Roborock S8+ har de alle de praktiske funksjonene en robotstøvsuger burde ha laster ned “Mi Home” appen for å få full tilgang til alle funksjoner. Appen er enkel å betjene og du kan lagre et unikt kart i 4 etasjer hvis du bor i et slott.

Du kan enkelt avgrense rom eller soner som tepper, eller området rundt hunde-sengen. Du kan sette opp rengjøringsprogram og aktivere forsterket teppe-rengjøring i appen.

Du kan også dele inn alle rommene i huset for så å få robotstøvsugeren til å rengjøre bare kjøkkenet etter dere har spist middag.

Andre funksjoner er at du kan regulere mengden vann som slippes ut av vannbeholderen til å moppe gulvet. Robotstøvsugeren kan også styres via stemmestyring som Amazon Alexa og Google Home.



Tidligere testvinnere

- Dreame z10 Pro

- Roborock S8+

- iRobot J7+ plus