Hvorfor kjøpe luftfukter?
Fra høsten av- og frem mot vinteren blir luften utendørs vesentlig kaldere og tørrere sammenlignet med i sommerhalvåret. Den tørre luften slippes inn via ventilasjonsanlegget, og når du lufter. I tillegg varmer vi opp boligen ved hjelp av panel- og oljeovner, varmepumpe, eller ved å fyre i peisen.
Dette gjør at luften inne tørkes ut ytterligere og den relative fuktigheten innendørs synker så lavt (15 - 20%) at vi mennesker kan oppleve helseplager fra slimhinner i nesa, til halsen og lungene, samt tørre øyne eller utslett på huden. Boligen kan også ta skade ved at treverket sprekker opp.
Du skal kjøpe en luftfukter fordi den tilfører fuktighet slik at du kan opprettholde riktig luftfuktighet inne (opp mot 40% på vinteren, 50-60% på sommeren) for å redusere unødvendige helseplager eller skader på parkett- og treverket i boligen.
Selv om optimal luftfuktighet er 40% på vinteren, er det vanskelig å oppnå mer enn 30% selv med en god luftfukter, fordi den ekstremt tørre luften ute slipper inn via ventilasjonsanlegget og når du lufter. Les gjerne vår samletest av luftfuktere.
Markedet skiller mellom tre ulike typer luftfuktere som tilfører fuktighet på ulike måter, og har fordeler og ulemper. Det er ikke slik at en type er bedre enn den andre, det er mer hva du foretrekker. Vi skiller mellom ultrasonisk, evaporativ, og dampbaserte luftfuktere.
Ultrasonisk
En ultrasonisk luftfukter tilfører fuktighet med en synlig temperert (30°C), eller kald damp. Dette er den vanligste- og mest solgte typen luftfukter på markedet.
Fordeler:
✔️ Like effektive i alle temperaturer over 2°C
✔️ Kan se tåken og følgelig lett å se når du må fylle vann
✔️ Ofte billig og enkle i drift
Ulemper:
🔻 Vann og kalkrester kan samle seg på og rundt luftfukteren
🔻 Modeller uten hygrostat kan gjøre at man tilfører for mye damp
🔻 Det kan komme noen boble lyder fra vannbeholderen
🔻 Uten jevnlig rengjøring kan det være fare for legionella
Anbefalt ultrasonisk luftfukter:
Evaporativ
Evaporative luftfuktere fungerer ved at en spesiell porøs filtermatte trekker til seg vannet i tanken, og viften blåser den tørre luften gjennom det fuktige filteret slik at luften tar til seg fuktighet før det blåses ut i rommet med usynlig damp. Filteret renser ikke luften, men brukes kun til å befukte luften.
Det unike er at den regulerer fuktigheten i luften naturlig, og du er ikke like avhengig av å ha en integrert hygrostat, fordi de naturlige prosessene gjør at den avgir mindre damp når den relative luftfuktigheten nærmer seg optimal (ca. 50%).
Fordeler:
✔️ Har en naturlig hygrostat for riktig luftfuktighet inne
✔️ Uten vann- og kalkstøv på- eller rundt fukteren
✔️ Ikke fare for legionellasmitte (fhi)
✔️ Energieffektiv og svært stillegående
Ulemper:
🔻 Filteret må skiftes ut 1-2 ganger i året
🔻 Usynlig damp så vanskelig å se når du må fylle vann
Anbefalt evaporativ luftfukter:
Dampbasert
En dampbasert luftfukter koker opp vannet til kokepunktet før det slippes ut i rommet som 100% steril damp. I likhet med evaporative luftfuktere er ikke disse modellene like populære, merkelig nok.
Fordeler:
✔️ Vannet er kokt og helt fritt for bakterier og legionella
✔️ Vanntanken krever ikke like nøye rengjøring som ultrasoniske
✔️ Den varme dampen tilfører varme ut i rommet
✔️ Luften kjøles ikke ned som med ultrasoniske
Ulemper:
🔻Bruker ofte mer strøm enn andre luftfuktere
🔻 Dampen kan være varm, så hold barn unna
🔻 Koke-kammeret krever hyppig rengjøring
Anbefalt dampbasert luftfukter: Boneco S450
Kapasitet
Noe av det første du må tenke på før du går til innkjøp av en ny luftfukter er hvor hvorvidt den har stor nok kapasitet til å tilføre tilstrekkelig med fuktighet i rommet den skal stå. Hvis stuen din er 25 kvm, er luftfukteren kraftig nok til det?
Boliger med et ventilasjonsanlegg vil sirkulere ut mer av fuktigheten, mens boliger uten ventilasjonsanlegg vil holde på mer av fuktigheten.
For å regne ut hvor stort areal en luftfukter kan dekke i en bolig med ventilasjon deler du mengde fukt pr time (ml) med 10, og i en bolig uten ventilasjonsanlegg deler du mengde fukt pr time (ml) på 7. Ikke stol blindt på det produsenten oppgir da de måler det på forskjellige måter.
Kapasitet på vanntanken er også relevant for å unngå å måtte etterfylle vann flere ganger om dagen.
Funksjoner
Etter du har funnet en luftfukter med tilstrekkelig kapasitet for den rommet du skal plassere den i, må du først og fremst, alltid velge en luftfukter med integrert hygrostat med mindre du kjøper en evaporativ luftfukter (som forklaring over). Dette er for å hindre at du tilfører for mye fuktighet som gir grobunn for muggsopp og råte.
De fleste luftfuktere kommer også med en praktisk automodus som automatisk velger optimal luftfuktighet (ca. 50%), så slipper du å styre for mye med den integrerte hygrostaten.
På flere modellen kan du velge mellom tilføring av kald- eller temperert (varm) damp. Noen kaller dette for hybrid luftfukter, men det feil. Den varme dampen absorberes av luften raskere, men krever litt høyere strømforbruk.
Andre funksjoner er nattmodus hvor alt av lys skrus av og lydnivået reduseres til et minimum.
Filter
Når du investerer litt mer i en luftfukter følger det gjerne med vannfiltre for å hindre vekst av mikrober slik som Boneco U700, eller at luftfukteren har et integrert UV-lys for å forhindre at det gror bakterier i vanntanken slik som på MeacoMist 202 Deluxe.
I tillegg burde luftfukteren ha et vann- og kalkfilter for å rense vannet i vanntanken.
Lydnivå
For alle produkter som plasseres i et oppholdsrom er lydnivå viktig, også for luftfuktere. Alle våre luftfuktere er å anse som stillegående, men avhengig av type luftfukter du kjøper, kan det oppstå lyd fra at vannet koker, eller drypper i vanntanken.