Hvorfor kjøpe luftavfukter?
Høy luftfuktighet (over 60%) gir grobunn for sopp og råte i boligen, og kan koste deg dyrt i lengden, for eksempel ved at du må rive gulvet, vegger og taket fordi det råtner bort.
Du skal kjøpe en luftavfukter fordi det ofte er den enkleste og billigste løsningen til å opprettholde riktig luftfuktighet inne (40% på vinteren, 50% på sommeren). Ved 60% luftfuktighet inne, kan mugg vokse på flater som er kaldere enn 18,2°C, som det ofte er bak møbler og klesskap.
Luftavfukteren trekker til seg fuktigheten fra luften ved å sirkulere luften i rommet gjennom avfukteren. Luftavfuktere plasseres som oftest på hytter, i kjellere, garasje og i båter - men brukes gjerne også på soverommet, i stuen, på kjøkkenet og på badet.
Uansett hvilken luftavfukter du kjøper (les vår samletest) må du forsikre deg om at den har en integrert hygrostat, som forhindrer at avfukteren trekker til seg for mye fuktighet. Still inn hygrostaten på f.eks. 50%, så regulerer avfukteren seg selv for å holde luftfuktigheten rundt 50%.
Markedet skiller mellom tre ulike typer luftavfuktere. Hvilken type luftavfukter du trenger avhenger av temperaturen og luftfuktigheten i rommet over tid.
Kompressor
En kompressorbasert luftavfukter er den mest solgte typen du finner på markedet i Norge, fordi de er billigere å produsere, og de er svært energieffektive sammenlignet med de to andre.
Den største ulempen med kompressorbaserte avfuktere er at de mister effekten under 30°C og 80% luftfuktighet (les mer om dette under "kapasitet").
Fordeler:
✔️ Prisgunstige
✔️ Energieffektive
✔️ Stillegående
Ulemper:
🔻 Mister effekt under 30°C
Anbefalt luftavfukter med kompressor:
Tørkerotor
En luftavfukter med tørkerotor er like effektiv uansett temperatur fra 2 til 30°C grader, men den bruker dobbelt så mye strøm som en kompressorbasert avfukter.
Hvis vi ser på Arida S9L (tørkerotor) med 20 liter, så er den like effektiv som Meaco Arete One 20L (kompressor) med 20 liter når du bruker den i Nordisk klima med 20°C og 60% luftfuktighet.
Fordeler:
✔️ Like effektiv ned til 2°C
✔️ Passer til kjeller, garasje og båt
Ulemper:
🔻 Bruker mer strøm
🔻 Kan støye mer
🔻Begrenset utvalg i markedet
Anbefalt luftavfukter med tørkerotor:
Sorpsjon
En luftavfukter av typen sorpsjon er like effektive i alle temperaturer, inkludert i minusgrader. En sorpsjonsavfukter krever i de aller fleste tilfeller montering, og installeres oftest i garasjeanlegg, næringslokaler og store fryselager.
Det er svært mange som etterspør mer plasseringsvennlige sorpsjonsavfuktere til å bruke på hytter hvor det kan oppstå frost gjennom vinteren.
Fordeler:
✔️ Like effektiv fra -20°C til 30°C
✔️ Kan brukes i minusgrader
Ulemper:
🔻 Krever ofte noe montering
🔻 Krever mer plass
🔻Kostbare produkter (over 10k)
Anbefalt luftavfukter med sorpsjon:
Kapasitet
Når du vet hvilken type luftavfukter du trenger, må du vurdere kapasiteten.
Når vi snakker om kapasitet så mener vi a) hvor stort rom luftavfukteren kan brukes i, og b) hvor mye fuktighet som trekkes ut av luften i døgnet, i det rommet du må redusere luftfuktigheten.
Når det gjelder hvor stort rom avfukteren kan brukes i, kan du se på luftstrømmen og dele det på takhøyden i rommet.
Eksempel: Arida S9L (tørkerotor) har en luftstrøm på 185 kubikkmeter i timen. Deler vi dette på takhøyden (2,4) får vi 75 kvm. Vi anbefaler å bruke den i mindre rom for bedre effekt.
Når det gjelder hvor mye fuktighet avfukteren trekker ut av luften, avhenger det veldig at hvilken type luftavfukter du velger (kompressor vs tørkerotor).
De aller fleste luftavfuktere som selges i Norge er kompressorbasert, og de er mest effektive i rom med temperaturer opp mot 30°C (18 - 30°C). De kan brukes ned mot 5 - 15°C, men da med begrenset effekt.
Kjøp derfor en luftavfukter med tørkerotor (Arida S9L) hvis den skal brukes i kalde rom da de er like effektive ned mot 2 til 5°C grader så lenge det ikke er frost i rommet, for da må du investere i en sorpsjonsavfukter.
NB: Bransjestandarden ift. kapasitet (liter) for alle avfuktere som selges i Norge, måles- og markedsføres mot varmere klima i sør-Europa der det i gjennomsnitt er 30°C og 80% relativ luftfuktighet.
Det betyr at Meaco ABC 10L som står oppført med 10 liter kapasitet pr. døgn, vil på et døgn i Norge (20°C og 60%) trekke til seg ca. 4.48 liter hvis den står på hele tiden.
Dette må ikke blandes med størrelsen på vanntanken, altså hvor mye vann avfukteren rommer før den må tømmes.
Funksjoner
Den viktigste funksjonen på en luftavfukter at den kommer med en integrert hygrostat, for å hindre at avfukteren trekker til seg for mye fuktighet og tørker ut luften. På den måten kan du opprettholde riktig luftfuktighet inne.
Noen luftavfuktere kommer også med et HEPA filter som renser luften samtidig, slik som Meaco Arete, men dette er litt uvanlig.
Flere luftavfuktere har også egne tørkeprogram som du kan aktivere når du tørker klærne på stativ, som er praktisk for deg som sliter med høy luftfuktighet uten å ha muligheten til å tørke klærne i en tørketrommel med varmepumpeteknologi.
Lydnivå
Dersom du skal bruke luftavfukteren i et oppholdsrom, kan det være greit å kjøpe en model som ikke støyer så mye.