BEST i TEST: Kombinert vask og tørk (2024)
I denne samletesten av kombinerte vaskemaskiner med tørketrommel har vi sammenlignet og vurdert alle modeller på det norske markedet, og utnevnt 3 testvinnere. Vi ser på samme utvalgskriterier som vaskemaskiner og tørketromler, med noen få unntak.
Er kombinert vask og tørk bra: En kombinert vask med tørk er en god løsning for deg som ønsker muligheten til å tørke håndklær, sengetøy og klær en gang iblant, og for dere som ikke har fysisk plass til en tørketrommel. Merk at ingen modeller har lofilter mellom trommelen og døren slik som vanlige tørketromler.
Se YouTube videoen vi har laget (på engelsk) for flere forskjeller.
Hopp rett til testene?
-
I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.
Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.
Electrolux EW7W5468E6
Viktigste egenskaper:
✔️ Kapasitet: 8 kg | 5 kg (59 liter)
✔️ Hurtigprogram Vask&Tørk
✔️ Tåler ull som håndvaskes
✔️ Plasseringsvennlig
Ting å tenke på:
🔻 Liten trommel
🔻 Uten lo-filter
🔻 Har ikke varmepumpeteknologi
Den kombinerte vaskemaskinen med tørketrommel fra Electrolux er utnevnt til testvinner blant de billigste modellene på markedet. Trommelen er litt mindre (59 liter) som gjør den svært plasseringsvennlig. Vi liker spesielt godt det brede utvalget av programmer som damp, og de to hurtigprogrammene.
Ting å tenke på: Trommelen er ganske liten, og som for alle små kombinerte maskiner må du dele opp- og tørke tøyet i to omganger. Husk at en vanlig tørketrommel har mellom 112 til 120 liter trommel. Maskinen har ikke varmepumpeteknologi som gjør at den bruker mer strøm når du tørker tøy.
Den kommer uten lofilter, så kjør en maskinrens etter du har tørket håndklær og sengetøy for å unngå at det fester seg til klærne i neste vask. Det at kombinerte maskiner ikke har lofilter er svært uheldig da det kan skade maskinen på sikt.
Kapasitet
Testvinneren fra Electrolux har en vaske kapasitet på 8 kilo, og tørke kapasitet på 5 kilo. Men det viktigste- og det eneste du skal se på ift. kapasitet, er at den har en middels stor trommel på 59 liter.
Vi anbefaler at du ikke fyller trommelen med mer enn 50% av volumet når du skal vaske. På den måten slipper du å ta ut halve vasken og tørke i to omganger. Hvis du har for mye vått tøy så blir det rett og slett ikke tørt.
Husk at en tradisjonell tørketrommel har dobbelt så stort volum som en vaskemaskin. Hvis du ikke tar ut halvparten av tøyet så vil det ta opp mot 10 timer før det blir tørt.
Sentrifuge
Maskinen har en maksimal sentrifuge på opp til 1600 omdreininger som gir en restfuktighet på ca. 51 % i tøyet etter endt program. Vi anbefaler likevel å ikke bruke mer enn 1400 o/min da dette sliter mindre på tøy og maskin.
Egenskaper
Maskinen er Woolmark godkjent som betyr at de behandler ull bedre enn de fleste, og du kan faktisk vaske og tørke ull som i utgangspunktet bare skal håndvaskes.
Maskinen kommer også med aqua-stop også kalt for overflomssikring, samt skum-kontroll for optimal skylling av klesvasken. Den har også en børsteløs motor.
Trommelen er også designet med Electrolux sine glatte Care-mønster som gir tekstilene dine en mer skånsom behandling. Det forhøyede mønsteret skaper en tynn hinne som dekker hullene under vasking.
Lydnivået under sentrifugering er på 76 desibel som er å forvente i denne prisklassen for kombinerte modeller.
Programmer
Kombi maskinen kommer med flere praktiske programmer slik som damp programmet (FreshScent) hvor du kan vaske 1 kilo med tøy som tåler vask på 40°C og opp. Dette passer fint til skjorter. Heng de opp så slipper du å stryke de noe særlig.
Det vi liker best er hurtigprogrammet MixCare som kan vaske opp til 5 kilo med blandet tøy 0°C på bare 69 minutter. Hvis du skal tørke tøyet samtidig tar det dobbelt så lang tid, så husk å vask maks 5 kilo (60-70% av trommelens volum).
Hurtigprogrammet Hurtig 20’ Vask&Tørk 60’ tillater deg å vaske blandede skjorter opp til 1 kilo på 20 minutter. Hvis du legger til at du ønsker tørking vil den tørke på 40 minutter som gir deg en vask og tørk på 60 minutter.
Andre praktisk programmer er maskinrens som burde kjøres en gang i måneden for å rense trommelen, noe som er spesielt viktig på kombinerte maskiner uten lofilter.
LG CV94E7S2BA
Viktigste egenskaper:
✔️ Kapasitet: 11 kg | 6 kg (68 liter)
✔️ Hurtigvask 14 og 39 min
✔️ Kan også brukes til kun tørk
✔️ Auto-dosering
Ting å tenke på:
🔻 Kun hurtigprogram for vask
🔻 Uten lo-filter
🔻 Har ikke varmepumpeteknologi
Den kombinerte vaskemaskinen med tørketrommel fra LG (CV94E7S2BA) er kåret til ny testvinner blant markedets litt bedre modeller. Den har en stor (68 liter) og skånsom trommel, med flere praktiske programmer for vask og tørk alene- eller i kombinasjon etter hverandre.
Ting å tenke på: Vi skulle gjerne ønsket oss at trommelen var et par liter større, og at den hadde et kombinert hurtigprogram for både vask og tørk, istedenfor kun for vask når man kun skal vaske små mengder. Når du kjører et kombinert program må du beregne ca 160 minutter.
Kapasitet
Testvinneren fra LG har en vaske kapasitet på opp til 11 kilo tørt tøy, og en tørke kapasitet opp til 6 kilo, og en trommel på totalt 68 liter. Ikke tenk så mye på antall kilo med mindre du bruker hurtigprogrammer. Du vil sjeldent klare å fylle den med så mye tøy uten å stappe den full uansett.
Huskeregelen for vanlige programmer som bomull og blandet tøy er at trommelen ikke må fylles mer enn 60-70% av det totale volumet, da det gir det beste vaskeresultatet. Når du bruker hurtigprogrammer er det begrensning på antall kilo. Ler mer om det under programmer.
Vi anbefaler at du aldri fyller trommelen med mer enn 50% hvis du skal kjøre et kombinert vaske- og tørkeprogram, så unngår du at tøyet fortsatt er fuktig etter endt program. Husk at vanlige tørketromler er dobbelt så store som vaskemaskiner og har mer varm luft som varmer tøyet.
Sentrifuge
Maskinen kan sentrifugere opp til 1400 omdreininger på flere programmer, og har en restfuktighet på 44% etter endt vaskeprogram. Selv om andre vaskemaskiner har 1600 omdreininger, anbefaler vi å bruke 1400 o/min da det er mer skånsomt for tøy og maskin.
Egenskaper
Som de aller fleste modeller på dagens marked, er motoren børsteløs som gjør at den skal holde opp til- og muligens over 10 år. Testvinneren har også et veldig lavt lydnivå på kun 72 desibel ved sentrifugering.
Trommelen er å anse som svært skånsom, men uten varmepumpeteknologi så tørker klærne på høyere temperaturer som er mer skadelig for tøyet. Hvis du vil ha en kombinert maskin som behandler tøyet tilnærmet optimalt, kjøp en med varmepumpeteknologi, slik som denne.
Den kombinerte maskinen fra LG har også automatisk dosering av flytende vaskemiddel for både hvitt og farger. Du kan også tilføre damp på slutten av et vaskeprogram som et tilvalg, for å redusere krøller i klærne. Det er spesielt anbefalt når du skal vaske barneklær.
Programmer
En stor utfordring når det kommer til kombinerte maskiner, er at de sjeldent har tilstrekkelig med programmer for vask og tørk, uavhengig av hverandre. Det er heller ikke uvanlig at du må tørke når du bare vil vaske, eller motsatt. Dette løser LG-modellen på en utmerket måte.
Bare vaske: Hvis du bare vil vaske velger du en av følgende program: AI Wash, Bomull, Eco 40-60, TurboWash 39, Mixed, Easy Care, Allergy Care, Finvask, Håndvask, Ull, Speed 14.
Her vil jeg trekke frem de to hurtigprogrammene “Speed 14” og ”TurboWash 39” hurtigprogrammet hvor du kan kjøre:
2 kilo ved 20-40°C på minimum 14 minutter
5 kilo ved 40-60°C på minimum 38 minutter
Bare tørke: Hvis du bare vil tørke kan du velge “Kun Tørk” (maks 6 kilo).
Vask + tørk: Hvis du vil både vaske og tørke i samme program velger du “Vask+Tørking” (6 kilo).
Når du skal vaske og tørke klær i samme program må du begrense deg til 6 kilo.
Vi anbefaler at du gjør deg kjent med de ulike typer programmene i bruksanvisningen.
Electrolux EW9W8862E9
Viktigste egenskaper:
✔️ Kapasitet: 10 kg | 6 kg (69 liter)
✔️ Hurtig Vask&Tørk
✔️ Damp-program
✔️ Varmepumpeteknologi
Ting å tenke på:
🔻 Uten lo-filter
🔻 Har ikke auto-dosering
Modellen fra Electrolux (EW9W8862E9) er utnevnt til testvinner som den beste kombi-vask maskinen. Du får stor kapasitet med fleksible programmer og egenskaper, men viktigst av alt så får du med varmepumpeteknologi.
Ting å tenke på: Vi har ingenting å utsette på denne kombi maskinen med unntak av at den kunne godt vært litt billigere, men det kan ha noe med prisstigningen i markedet å gjøre. Den har absolutt alt du trenger bortsett fra et lofilter, men det er det ingen som har.
Kapasitet
Den kombinerte vaskemaskinen med tørketrommel fra Electrolux har blant markedets største tromler med 69 liters volum. Dette gir plass til 10 kilo tørt tøy når du skal vaske, og 6 kilo når du skal tørke.
Du må fortsatt tørke tøyet i to omganger hvis du fyller maskinen med tilnærmet 9 kilo tørt tøy fordi trommelen ikke er stor nok. Hvis du vasker opp til 5 kilo så slipper du å tørke i to omganger.
Husk at en tradisjonell tørketrommel har dobbelt så stort volum som en vaskemaskin. Hvis du ikke tar ut halvparten av tøyet så vil det aldri bli tørt.
Sentrifuge
Testvinneren fra Electrolux har en sentrifuge på opp til 1400 omdreininger, og som gir en lav restfuktighet på 53 % i tøyet etter endt program. Vi anbefaler uansett alltid å bruke 1400 o/min fordi det sliter mindre på tøy og maskin.
Egenskaper
Det viktigste med denne modellen er at den kommer med varmepumpeteknologi som er å foretrekke på tørketromler. Den har også en børsteløs motor og forventet støynivå på 75 desibel ved sentrifugering.
Den største fordelen med varmepumpe i en tørketrommel er at den bruker vesentlig mindre strøm, samtidig som den tørker på lavere temperaturer (ca. 54° vs 82°) som er mer skånsomt, selv om det tar litt lengre tid.
Maskinen er Woolmark godkjent som betyr at de behandler ull bedre enn de fleste, og du kan faktisk vaske og tørke ull som i utgangspunktet bare skal håndvaskes.
Maskinen tørker automatisk om du ønsker det, eller du kan velge å bare vaske eller tørke. Den har skumkontroll for optimal skylling av klesvasken, overflomsikring og balansekontroll for trommelen.
I motsetning til de andre maskinene vi har vurdert, er maskinen fra Electrolux veldig enkel å betjene. Det eneste vi brukte bruksanvisningen til var for å lese om de ulike programmene, med de ulike valgene vi ønsket mellom vask og tørk.
Programmer
Testvinneren fra Electrolux kommer med flere praktiske programmer slik som damp-programmet hvor du kan vaske 1 kilo med tøy som tåler vask på 40°C og opp. Dette passer fint til skjorter. Heng de opp så slipper du å stryke de noe særlig.
Et annet fint program er NonStop 3h programmet som lar deg vaske og tørke en mellomstor mengde tøy (3 kilo) på 3 timer.
Med tanke på at maskinen er Woolmark godkjent så har den så klart et godkjent program for å vaske ull. Men også programmer for bomull, syntetisk, finvask og silke.
Les flere tester?
Vaskemaskin / Tørketrommel / Oppvaskmaskin / Stekeovn / Platetopp / Kjøleskap
-
En kombinert vaskemaskin med tørketrommel har flere svakheter, spesielt hva gjelder hvor effektivt den tørker. En vanlig tørketrommel er mellom 112 til 120 liter stor, mens en kombinert maskin er ca. halvparten.
Dette er årsaken til at tørkekapasiteten aldri er like stor som vaskekapasiteten, og følgelig må du enten tørke i to omganger, eller akseptere at tøyet fortsatt er fuktig etter endt program.
Den andre store svakheten er at kombinerte maskiner ikke har lofilter mellom trommelen og døren, og bruker vann for å spyle vannet ut i avløpet. Dessverre forblir mye lo igjen i maskinen, så husk å kjør en trommelrens etter du har tørket håndklær og sengetøy, før du skal vaske klær.
Kort oppsummert er en kombinert vask og tørk bra hvis du ikke har plass til to separate maskiner, og for deg som ha behov for å tørke tøy i en tørketrommel en gang i blant.
-
Kombinerte vaskemaskiner med tørketrommel har dessverre ikke lofilter. Uten et lofilter så vil lo fra tøy gå rett ut i avløpet, eller sitte igjen til neste vask.