Test: Bydue S1

Bydue S1 er tidligere testvinner

Utgått modell - ikke lenger tilgjengelig for salg

Viktigste egenskaper:

✔️ Optimal rekkevidde: 40 km

✔️ God i motbakke (36V x 22A)

✔️ Veldig god kjørekomfort

✔️ Maks førervekt: 120 kg

Ting å tenke på:

🔻 Realistisk rekkevidde: 30 km

🔻 Ingen demper på bakhjulet

🔻 Egenvekt 22 kg

🔻 Ikke lenger tilgjengelig

Den elektriske sparkesykkelen Bydue S1 var tidligere utnevnt som testvinner i vår el sparkesykkel test, som den beste modellene i et typisk bymiljø. Den hadde god rekkevidde og presterte godt i middels bratte bakker. Den var komfortabel å kjøre og hadde utelukkende positive omtaler, deriblant en poengscore på 8.5 av Tek.no.

Ting å tenke på: Sammenlignet med testvinneren fra E-Way så har den litt kortere rekkevidde, og drar ikke like effektivt i de bratteste bakkene - men det er sjeldent bakker i sentrum blir veldig bratte. Den har heller ikke demper på bakhjulet. Bydue er dessverre under avvikling som betyr at reklamasjon kan bli vanskelig.

Trykk her for å gå tilbake til samletesten vår

Rekkevidde

El sparkesykkelen Bydue S1 har en batterikapasitet på (36V x 13Ah) 468 Wh som gir en optimal rekkevidde opp til 40 kilometer, avhengig av førervekt, temperatur, stigningsprosent og vind.

Realistisk rekkevidde er derimot nærmere 25-30 kilometer, men dette avhenger veldig av forholdene, stigningsprosent og egenvekt. Jeg med mine 100+ kilo kom rundt 25 kilometer.

Dette er litt kortere enn de to andre testvinnerne men det er sjeldent du kjører 4 mil i sentrum. Den har også litt svakere motorkraft, men den trenger ikke mer ettersom den skal brukes i et bymiljø.

Motorkraften er nominelt 500 Watt og maksimalt 800 Watt som kan konverteres til 0.67 til 1.07 hestekrefter. En svak moped har til sammenligning 2 hestekrefter, men også en egenvekt på 70 - 90 kilo.

Effekt i motbakke

Bydue S1 er ikke den råeste når det kommer til effekt i motbakke, men det skal den heller ikke være i et bymiljø. Likevel gjør den en relativt god jobb sammenlignet med en del andre modeller vi har testet.

Den totale effekten (36V x 22A) i motbakke utgjør nominelt 792 Watt. Noe av det som gjør den litt svakere i motbakke er fordi kontrolleren har litt svakere spenningstrykk (Volt), og en litt svakere kontroller med 22 Ampere.

Dette må ikke blandes med motorkraften, men du kan bruke utregningen til å sammenligne effekten til andre modeller i motbakke. Hvis vi ser på E-Wheels sin modell E2S Max (48V x 29A) vil den dra deg enda bedre i bratte motbakker med nominelt 1392 Watt, fordi den har et spenningstrykk på 48 Volt, og en kontroller med 29 Ampere.

Testvinneren fra Bydue vil kunne dra en person med normalvekt (ca. 80 kg) opp bakker med en stigningsprosent opp til 10% uten store problemer. Til sammenligning har Trollstigen i Geiranger en gjennomsnittlig stigningsprosent på 7.1%, hvorav det bratteste partiet er på 12%.

På nettsidene til Bydue har en kunde skrevet at han veier 98 kilo og kommer seg fint opp lange bakker uten problemer. Plasseringen av selve motoren er på bakhjulet istedenfor på forhjulet som vi gi enda bedre driv i motbakker.

Komfort

En elektrisk sparkesykkel som du skal bruke til å kjøre lengre enn 5 kilometer av gangen, må være komfortabel å kjøre. Bydue S1 har 10” tommer dekk som er vesentlig mer behagelig enn de billigste modellene som bare har 8.5” tommer dekk.

Den har også gode dempere på forhjulet, og bremser både foran og bak som er mer behagelig når du skal bremse ned i høyere hastighet. Dekkene er også luftfylte som er mer komfortabelt sammenlignet med (harde) punkteringsfrie dekk. Ulempen er at de punkterer lettere.

Sikkerhet

Noe av det viktigste med å bruke en elektrisk sparkesykkel er uten tvil at den er- og oppleves som trygg å bruke. Derfor syns vi det er et stort pluss at den har doble trommelbremser på både forhjulet og bakhjulet.

Med doble trommelbremser vil det være mindre behov for vedlikehold og du vil være i stand til å bråstoppe hvis det skulle være nødvendig.

Funksjoner

På Bydue sine nettsiden kan du velge å kjøpe S1 enten med en hastighetssperre på 20 km/t, eller uten sperre som går i hastigheter opp til 30 km/t.

El sparkesykkelen bruker NFC-nøkkelteknologi som brukes til å starte sparken. For å starte- eller avslutte sparken, “tapper” du kortet over displayet. NFC-kortet kan legges i lommeboken eller festes på nøkkelknippet. Det følger med to stk slike kort.

Bydue S1 har både frontlys, baklys og blinklys. Bremsevaierne er også lukket og beskyttet for å unngå slagskader og møkk som kan gjøre bremsene dårligere. Kjernekomponentene er vanntette, og de andre delene tåler lett regn. Den kommer også med en støtte på siden.

Ladeporten sitter plassert lavt på ramma, men høyere enn ståbrettet og er sikret mot skitt og fuktighet med et lokk. Likevel skulle vi ønske at den var plassert på styret slik som på modellen fra E-Way.

Vanntett

Denne modellen er (fra det vi har funnet ut) den mest habile el-sparken i regnvær. Flere modeller er IP-56 godkjent som gjør at de tåler å brukes i lett regnvær, mens Bydue S1 IP-grad 67 på kjernekomponenter, og IP-56 for resten av sparken.

Enheter med IP-klasse 67 er helt støvtett og kan senkes ned i vann i korte perioder uten å ta skade. Per definisjon skal slike enheter holde tett i 30 minutter på 1 meters dyp. IP67 er derfor en vanlig standard for utendørs bakkebelysning.

Service

Bydue tilbyr lokal service i Oslo, Trondheim, og i Bergen. Selskapet er forøvrig under avvikling per juni 2024, og følgelig vil det blir vanskelig å få service via Bydue. Jeg anbefaler at du kontakter Sparkfix som utfører service på alle typer elektriske sparkesykler.